direct naar inhoud van 2.3 Landschap
Plan: Dijkverzwaren Nieuw-Lekkerland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1927.BPdijkverzwarenNLL-VG02

2.3 Landschap

Het landschap rond Nieuw-Lekkerland kan gekarakteriseerd worden als 'groen, open en agrarisch'. Dit agrarische veenweidelandschap wordt gekenmerkt door een regelmatige slagenverkaveling. In dit landschap is de middeleeuwse ontginningsstructuur nog goed herkenbaar, waarin de noord-zuidgerichte oriëntatie overheerst. De mensen wonen in het noorden met de voorkant aan de dijk, de achterkant kenmerkt zich door de leegte en openheid van het land. De kavelsloten lopen van noord naar zuid en als gevolg daarvan hebben ook de wegen, wegbeplantingen en dorpsranden deze noord-zuidoriëntatie.

De rivier de Lek heeft tevens een rol gespeeld in het ontstaan van het landschap. Deze brede oost-westgerichte rivier, die bevaarbaar is met grote schepen, is nog steeds beeldbepalend voor het landschap.

De dijk speelt in dit contrastenlandschap een belangrijke rol: het is als het ware een hoge tribune van waaruit de twee onderdelen van het landschap waarneembaar zijn, en van waaruit bovendien zowel de verdichte zone langs de dijk als de openheid daarachter te zien is.

Het buitengebied van Nieuw-Lekkerland wordt verder nog gekenmerkt door Kinderdijk met de 19 molens, een belangrijk oriëntatiepunt in het landschap en een wereldberoemde toeristische attractie. De molens van Kinderdijk vormen een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het landschap van Nieuw-Lekkerland. Vanuit cultuurhistorisch oogpunt is het gebied met de molens dan ook van grote waarde.