Plan: | Ottolandse Vliet |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1927.BPOTLvliet-VG01 |
Het bouwplan omvat de bouw van één vrijstaande woning en 10 aaneengebouwde woningen in de vorm van vier rijenwoningen en zes beneden-bovenwoningen (bebo's). De woningen worden gebouwd achter het dorpslint van de B-even en zijn bereikbaar via een bestaande kade vanaf de B-even. Deze kade zal ook een verbinding vormen met een, ten behoeve van de nieuwbouw, aan te leggen parkeerterrein nabij de meest noordelijke hoek van de Burgemeester Visserwerf.
Vrijstaande woning
De vrijstaande woning wordt gebouwd in het meest noordwestelijk gelegen deel van het plangebied. De vrijstaande woning wordt gescheiden van de overige woningen door middel van een parkeerterrein. De woning wordt ontsloten vanaf het parkeerterrein en beschikt over een garage met één opstelplaats. Met uitzondering van de zuidoostzijde wordt het woonperceel aan alle overige zijden begrensd door water.
De woning bestaat uit een begane grond, verdiepingslaag en kaplaag. De goothoogte bedraagt circa 6 m, de bouwhoogte circa 10 m.
Aaneengebouwde woningen
Deze woningen worden in één verspringende bouwstrook aaneengebouwd in het zuidelijk deel van het plangebied. De woningen worden met voordeuren ontsloten vanaf de kade langs de Ottolandse Vliet. Deze ongeveer 1,5 m hoge kade sluit ter hoogte van de St. Jacobsbrug aan op de B-even. De rijenwoningen liggen in het 'voorste', dichter bij de B-even gelegen deel van de bouwstrook. De bebo's liggen in het 'achterste', dichter bij de wetering gelegen deel van de bouwstrook. De woningen liggen dus met de voorgevel en voortuinen naar de Ottolandse Vliet toegekeerd en met de achterzijde naar de achtertuinen van de bestaande woningen aan de Burgemeester Visserwerf. De vier rijenwoningen hebben ook elk een achtertoegang. Deze is per twee woningen bereikbaar met een eenvoudige brug over de bestaande watergang.
Doordat de goot- en bouwhoogte van de bebo's verschilt van de rijenwoningen en doordat de bebo's enigszins zijn teruggelegd ten opzichte van de rijenwoningen lijkt er sprake te zijn van twee afzonderlijke doch tegen elkaar geplaatste bouwmassa's. Op deze wijze ontstaat aan de zijde van de vliet een op de kleinschaligheid van de omgeving afgestemd en goed geleed bebouwingsbeeld. De uitstraling van de rijenwoningen en bebo's is afgestemd op de situering van de woningen in een langgerekte bouwmassa achter het dorpslint. Er is gekozen voor gevels in zwarte baksteen met doorgestreken mangaankleurige voegen en voor daken met blauw gesmoorde keramische pannen. Hiermee wordt gerefereerd aan de voor de agrarisch georiënteerde streek karakteristieke bouw van zwarthouten gepotdekselde bebouwing op de achter het bebouwingslint gelegen achtererven. Kozijnen, ramen en deuren worden uitgevoerd in licht grijs hardhout.
Rijenwoningen
De vier rijenwoningen worden gebouwd als 4 kamerwoningen en bestaan uit een begane grondlaag en een kaplaag met slaapverdieping en zolder. De begane grondlaag biedt onder meer ruimte aan een woonkeuken en woonkamer. Op de verdieping is ruimte voor twee slaapkamers, een hobbykamer en badkamer. In de lichttoetreding naar de slaapkamers wordt voorzien door middel van een tot circa 3 m brede dakkapel aan de voorzijde en twee dakramen aan de achterzijde. In plaats van twee aparte dakramen kan optioneel één dakkapel worden aangebracht. De zolder kan worden benut als berg- en hobbyruimte, maar maakt ook de inrichting van een slaapkamer mogelijk door aan de achterzijde van de kap een dakraam te plaatsen. De goot- en bouwhoogte bedragen circa 6 respectievelijk 9 m. Hiermee is de goothoogte van de nieuwbouw afgestemd op die van de bestaande bejaardenwoningen aan de Burgemeester Visserwerf 14-18. Om vanaf de kade een blinde gevel te voorkomen worden in de kopgevel van de zuidelijke rijenwoning een tuindeur en -op de verdieping- een staand raam aangebracht. De vier rijenwoningen beschikken over achtertuinen op het zuidwesten.
Bebo's
De bebo's bestaan uit 2 seniorenwoningen op de begane grond en 4 daarboven gelegen starterswoningen. De goothoogte bedraagt circa 6 m, de bouwhoogte iets minder dan 12 m. Hiermee is de goothoogte van de nieuwbouw afgestemd op die van de bestaande rijenwoningen aan de Burgemeester Visserwerf 20-26. De twee seniorenwoningen hebben een U-vormige plattegrond rond de portiek die naar de 2 bovengelegen starterswoningen leidt. Deze plattegrond loopt onder twee bovengelegen starterswoningen door. De seniorenwoningen bestaan uit een keuken of woonkeuken, een woonkamer, twee slaapkamers en een badkamer. De badkamer is direct bereikbaar vanuit zowel de hal als de grootste slaapkamer. Beide seniorenwoningen beschikken over een ondiepe maar (vanwege de dubbele beukmaat van de woning) brede achtertuin op het zuidwesten.
De starterswoningen bestaan uit een woonlaag (met woonkeuken en woonkamer) op de verdiepingslaag, een slaapkamerlaag (met twee slaapkamers en een badkamer) in het onderste deel van de kap en een vliering (in het bovenste deel van de kap). De woningen beschikken over een breed balkon over de volle beukbreedte (circa 5,5 m) bij de woonkamer aan de achtergevel. In de lichttoetreding naar de slaapkamers en badkamer wordt voorzien door middel van twee dakramen aan de achterzijde en een dakraam aan de voorzijde.