Plan: | Dorpskernen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1927.BPDorpskernenLSV-VG04 |
Volgnummer : 3
Naam/adres : Bewoner dorpskern Groot-Ammers
Samenvatting inspraakreactie
De inspraakreactie richt zich op het gebied bij de Haven (Groot-Ammers), waar in het bestemmingsplan een wijziging is aangebracht naar bedrijventerrein. Daarnaast is het inspreker duidelijk geworden dat de gemeente over hetzelfde terrein een besluit wil nemen om het een en ander te onttrekken aan de openbaarheid en te verkopen aan Den Hartog (risicovol bedrijf).
Betreffende het voorontwerpbestemmingsplan wil inspreker het volgende meegeven:
- Door het wijzigen in een industriebestemming wordt de inrit naar de Haven extra belast. Het veelal zware en risicovolle verkeer komt op dit moment zeer dicht langs de woning van inspreker (soms op 20 cm afstand) en draait om de woning heen. De Voorstraat is gericht naar de woning en maakt, met de woning als draaipunt, een bocht. Inspreker geeft aan dat er al bij de herinrichting van de Voorstraat is aangegeven dat de veiligheid rondom de woning onvoldoende is. Tevens zijn door inspreker alternatieven aangedragen die de situatie rondom de woning verbeteren. Inspreker geeft aan dat de toen geuite zorg gegrond bleek toen een vrachtwagen de woning in is gereden. Diverse verzoeken om de veiligheid serieus te nemen worden volgens inspreker door de gemeente niet beantwoord.
- De uitrit van de Haven is de enige weg die het Havengebied ontsluit en zal ingeval van calamiteiten moeten worden gebruikt door de diverse hulpdiensten. Ingeval van het Havengebied is hier tevens een risicovol bedrijf en transportbedrijf gevestigd. De ontsluiting van transport van dit risicovolle bedrijf en transportbedrijf vindt plaats middenin de dorpskern van Groot-Ammers. Een toename van transport van risicovolle stoffen dwars door een dorpskern, over een slingerende dijk, waar tevens veel woningen aan zijn gelegen, lijkt inspreker na alle rampen in de afgelopen jaren met risicovolle bedrijven niet gewenst.
- Inspreker geeft aan dat aan de zijkant van de woning aan beide zijden een parkeerverbod is ingesteld om het terrein bereikbaar te houden. Aangegeven wordt dat hier veelal de hand mee wordt gelicht. De weg wordt vele malen (deels) geblokkeerd door geparkeerde auto's. Het toevoegen van extra industrieterrein en het te verwachten extra verkeer maakt deze al ongewenste situatie nog gevaarlijker. Achter de woning ligt een grote parkeerplaats. Wanneer de uitrit is geblokkeerd, kunnen ook deze auto's niet wegkomen. Ingeval van calamiteiten is het bijna onmogelijk om weg te komen.
Betreffende de geluidbelasting op de woning, blijkt uit de milieuvergunning van Den Hartog dat deze op sommige momenten al wordt overschreden. Het toevoegen van extra industrie zal volgens inspreker de geluidsbelasting alleen maar doen toenemen.
Inspreker geeft aan dat door de wijziging in een industriebestemming het uitzicht vanuit de woning naar de overzijde van de Lek, (Ammerstol) wordt ontnomen. Gesteld wordt dat achter de woning een lint aan industriegebied wordt geplaatst. Tevens wordt de vrije toegang tot de Lek niet meer mogelijk.
Reactie gemeente
Een beperkt oppervlak aan gronden is verkocht aan Den Hartog. Afgesproken is echter dat de bestemming gelijk blijft aan de geldende bestemming. De extra verworven gronden zullen hierdoor worden bestemd met een verkeersbestemming. Doordat bestuurlijk is afgesproken dat het havengebied conform het bestaande bestemmingsplan zal worden bestemd, zullen de situatie en de gebruiksmogelijkheden niet wezenlijk veranderen. Hierdoor zal er geen sprake zijn van een toename aan verkeer of geluid. Het vrije uitzicht richting de Lek blijft dan ook gehandhaafd. Ten aanzien van de risico's die gepaard gaan met het aanwezig zijn van een risicovolle inrichting ter plaatse, zal door de gemeente het groepsrisico worden verantwoord.
Volgnummer : 4
Naam/adres : Stichting Achmea namens bewoner dorpskern Groot-Ammers
Samenvatting inspraakreactie
Inspreker geeft aan in het gebied te wonen waarvoor dit bestemmingsplan wordt opgesteld. Samen met een ander bestemmingsplan in voorbereiding (Slagen van Graafland) heeft dit bestemmingsplan grote invloed op zijn woonomgeving.
Ruimtelijke impact
Volgens inspreker is de invloed van het bestemmingsplan op de woning evident. De specifieke kwaliteit van de woning (het vrij wonen aan het water) wordt door het plan, en met name door de mogelijkheid een voetgangers- en fietsbrug te realiseren, aanzienlijk aangetast.
Samenhang
Het bestemmingsplan 'Dorpskernen' hangt sterk samen met de ontwikkeling van bestemmingsplan 'Slagen van Graafland'. Het aanleggen van voornoemde brug, in samenhang met de ontwikkeling van een woningbouwlocatie aan de overzijde van het water heeft grote gevolgen. Voor zover inspreker kan nagaan, staat de locatie van de brug (direct voor zijn woning) min of meer vast en zijn alternatieve locaties of ontsluitingen niet, althans onvoldoende onderzocht.
Behoefte en haalbaarheid
Volgens inspreker is het niet, althans onvoldoende onderzocht of er daadwerkelijk behoefte bestaat aan de nieuw te bouwen woningen en - in het verlengde daarvan - de geprojecteerde brug. Voor zover er al enig onderzoek is geweest, is deze naar mening van inspreker niet meer up-to-date. De woningbouwbehoefte dient in ruimer verband te worden bekeken. Daarbij dienen ook de nieuwbouwlocaties in omliggende plaatsen te worden betrokken.
Stedenbouw
Als zienswijze bij het bestemmingsplan 'Slagen van Graafland' heeft inspreker reeds aangegeven dat - uit stedenbouwkundig oogpunt gezien - de nieuwbouwlocatie geheel op zichzelf komt te staan. De ontsluiting van de nieuwbouwlocatie is volgens inspreker binnen dit bestemmingsplan onvoldoende geregeld. Bij de ontwikkeling - en in verband met de aantasting van de kwalitatief hoogwaardige locatie waar inspreker woonachtig is - had volgens inspreker in ieder geval een landschapsarchitect betrokken moeten worden om een betere inpassing van de nieuwe locatie en de ontsluiting in het landschap te realiseren.
Woongenot
De brug in samenhang met het nieuwbouwplan zal volgens inspreker een ernstige aantasting voor het woongenot betekenen.
- Privacy
Inspreker geeft aan dat de privacy zal worden aangetast. Een en ander heeft tot gevolg dat de woning minder aantrekkelijk en courant wordt, waardoor de waarde sterk zal dalen. Aangegeven wordt dat binnen het bestemmingsplan geen maatregelen zijn opgenomen die behoud van de privacy van inspreker waarborgen.
- Uitzicht
Inspreker dreigt door het bouwplan zijn vrije uitzicht te verliezen. De woning van inspreker is thans georiënteerd naar de open ruimte en er is vrij uitzicht over de landerijen. De woning is destijds aangekocht vanwege de specifieke ruimtelijke kenmerken, het vrij wonen aan het water. Het nieuwe plan vorm hier ongewenste inbreuk op. Inspreker geeft aan dat, na voltooiing van de plannen, hij direct zicht zal krijgen op de aanzienlijke bouwmassa van de nieuwe woningen, waardoor het bestaande uitzicht in ernstige mate wordt aangetast. Dit is een grote inbreuk op de bestaande situatie en voor inspreker een onaanvaardbare beperking.
- Verkeershinder, geluids- en geuroverlast
Indien de woningen, zoals gepland in het bestemmingsplan, gerealiseerd zullen gaan worden, zullen - in combinatie met de geplande ontsluiting - de verkeersbewegingen van fietsers en voetgangers aanzienlijk toenemen. Inspreker geeft aan te maken te krijgen met een aanzienlijke toename van geluidsoverlast en andere hinder. Dit betekent een wezenlijke verandering van de directe omgeving en een aantasting van de nu rustige woonsituatie.
Waardevermindering woning
Inspreker vreest dat zijn woning in waarde daalt na realisatie van de brug en de nieuwbouwplannen. Inspreker is dan ook van plan een planschadeclaim in te dienen bij de gemeente. Inspreker stelt dat de bouw zorgt voor een zodanig waardeverminderend effect op omringende onroerende zaken, dat voor de haalbaarheid van het plan gevreesd moet worden.
Inspreker stelt dat in het kader van dit bestemmingsplan een afweging van alle betrokken belangen dient plaats te vinden. Ook het aspect van waardevermindering van de woning dient hierbij meegewogen te worden. Inspreker stelt dat hierbij een enkele verwijzing naar een planschadeprocedure niet voldoende is.
Breder verband
Inspreker stelt dat, zoals eerder aangegeven, het bestemmingsplan in een breder verband moet worden gezien. Het voornemen van de gemeente is om de nieuwbouwlocatie voor voetgangers en fietsers te ontsluiten middels een brug over het water staat niet op zichzelf, maar is verbonden met het bestemmingsplan 'Slagen van Graafland'.
Het verbaast inspreker dat het voornemen om een verbindingsbrug aan te leggen geen onderdeel uitmaakt van het bestemmingsplan 'Slagen van Graafland', immers maakt het daar wel een essentieel onderdeel van uit. Door de ontsluiting los te koppelen van het andere bestemmingsplan wordt volgens de inspreker een onwenselijke salami-tactiek toegepast die betrokkenen een onvolledig beeld geeft van de werkelijke gevolgen van de brug. De ontwikkeling van dit bestemmingsplan is daarmee onduidelijk en onzorgvuldig.
Reactie gemeente
Het bestemmingsplan voorziet in een consoliderende regeling. Dit wil zeggen dat er geen ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt. Voor het in de inspraakreactie genoemde bestemmingsplan 'Slagen van Graafland' is een aparte planologische procedure doorlopen. In het kader van deze procedure is reeds antwoord gegeven op de door de inspreker aangegeven bezwaren.
De woning van inspreker is in 2008 gebouwd. Toen was aan de hand van het bestemmingsplan Groot-Ammers, welke in 2007 is vastgesteld, reeds duidelijk dat op de planlocatie woningbouw zou plaatsvinden. Daarnaast blijkt uit de structuurvisie van de gemeente Liesveld uit 2006 dat de locatie ingevuld wordt met woningbouw. In het plan 'Herstructurering Groot-Ammers' uit 2003 is de locatie ook al aangewezen als woningbouwlocatie en de realisatie van een brug is hierin ook opgenomen. Hierdoor kon inspreker op de hoogte zijn van de woningbouw en de bouw van de brug ten tijde van de realisatie van zijn eigen woning.