Plan: | Dorpskernen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1927.BPDorpskernenLSV-VG04 |
Toetsingskader
In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het van belang dat bij de aanwezigheid van horeca-bedrijven in de omgeving van milieugevoelige functies zoals woningen:
Om in de bestemmingsregeling de belangenafweging tussen horeca-activiteiten als milieubelastende functie en gevoelige functies mee te nemen, wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van een milieuzonering voor horeca-activiteiten. Deze milieuzonering vindt plaats aan de hand van een Staat van Horeca-activiteiten. In deze Staat van Horeca-activiteiten zijn de horeca-activiteiten gerangschikt naar mate van potentiële milieubelasting. Voor een nadere toelichting op deze Staat van Horeca-activiteiten wordt verwezen naar Bijlage 4.
Onderzoek
Op enkele locaties in het plangebied worden in de kernen horeca toegestaan. Het betreft horeca in gebieden waar enige mate van functiemenging aanwezig is en ook gewenst is. Op de locaties waar horeca is toegestaan (bestemmingen 'Horeca', 'Centrum', 'Gemengd', 'Maatschappelijk' en 'Recreatie - Dagrecreatie') zijn horeca-activiteiten uit ten hoogste categorie 1b toegestaan. Dit betreft lichte horeca die in beginsel alleen overdag en 's avonds geopend hoeft te zijn en die weinig verkeer aantrekken.
De in het plangebied voorkomende horeca-activiteiten zijn geïnventariseerd en ingeschaald op basis van de Staat van Horeca-activiteiten. Enkele reeds aanwezige horeca-inrichtingen in het plangebied passen niet binnen de algemene toelaatbaarheid, maar zijn als horeca-activiteit in het algemeen zwaarder van aard. Deze inrichtingen worden mogelijk gemaakt middels een specifieke aanduiding. Verwezen wordt naar de volgende tabel. Bij bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing kan zich op die locatie alleen nog een gelijksoortige horeca-inrichting vestigen, of een horeca-inrichting die past binnen de algemene toelaatbaarheid. Op deze manier wordt onaanvaardbare hinder uitgesloten.
Tabel 4.3 Horeca-inrichtingen met een specifieke aanduiding
adres | activiteit | categorie SvH |
aan- duiding |
Streefkerk | |||
Kerkstraat 13 | Het Wapen van Streefkerk | 2 | (sh-1) |
Dorpsstraat 17 | Café Het Centrum | 2 | (sh-1) |
Kerkstraat 33 | Dorpshuis De Vijf Lelies | 3 | (sh-3) |
Groot-Ammers | |||
Kerkstraat 3 | Chinees-Indisch Afhaalcentrum Fat Kee | 1C | (sh-2) |
Kerkstraat 18 | Zaal Mourik, café/bar | 2 | (sh-1) |
Sluis 19 | Café Sluis | 2 | (sh-1) |
Voorstraat 42 | Cafetaria Dikke Maatjes | 2 | (sh-1) |
Nieuwpoort / Langerak | Geen horeca aanwezig |
Conclusie
In dit bestemmingsplan wordt door de gehanteerde milieuzonering voor horeca zorg gedragen voor een goede afstemming tussen gevoelige functies (zoals woningen) en horeca-activiteiten. In diverse kernen is een dorpshuis aanwezig waar ondergeschikte horeca-activiteiten plaatsvinden. Aangezien het om ondergeschikte horecafuncties gaat is in de regels gereguleerd dat uitsluitend ondergeschikte activiteiten zijn toegestaan uit ten hoogste categorie 1b.
Het dorpshuis in Streefkerk valt gelet op de activiteiten die daar plaatsvinden onder categorie 3. In dit gemengde gebied zijn geen woningen toegestaan binnen tien meter afstand van het Dorpshuis, omdat daarbinnen geen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.