direct naar inhoud van 3.2 Streefkerk
Plan: Dorpskernen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1927.BPDorpskernenLSV-VG04

3.2 Streefkerk

Ruimtelijke structuur

Streefkerk is ontstaan als dijkdorp aan de Lek, en is uitgebreid in de polder. Het grootste deel van de bebouwing ligt binnendijks. Alleen de bebouwing aan de noordzijde van de Dorpsstraat en de bebouwing bij de jachthaven liggen buitendijks: relatief jonge woningen op ruime kavels en een aantal drijvende woningen in de jachthaven.

De historische hoofdstructuur wordt gevormd door de dijk (Dorpsstraat), een oud polderlint (Kerklaan) en de (Beneden) Tiendweg. Deze belangrijke structuur kan worden versterkt waarbij de relatie van de rivier, de dijk en het dorpshart worden benadrukt. De oorspronkelijke bebouwing langs de Dorpsstraat en de Kerklaan is grotendeels verdwenen, maar de structuur met losstaande panden op relatief grote percelen en afwisselende bebouwing is nog herkenbaar. De Beneden Tiendweg is nog duidelijk aanwezig. Deze Tiendweg is een oude verbinding tussen verschillende agrarische kavels aan de dijk en de Middenpolderweg en vormt nu een belangrijke fiets- en wandelverbinding door het dorp in de richtingen Groot-Ammers en Nieuw-Lekkerland.

Achter de Dorpsstraat liggen in de polder projectmatig ontwikkelde woonwijken. De oudste liggen in het verlengde van de Kerkstraat; de volgende aan de westzijde daarvan. De verschillende generaties zijn herkenbaar aan hun ruimtelijke opzet en architectuurbeeld.

Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw is de sprong over de Tiendweg gemaakt. Ten zuiden van deze lijn liggen de jongste woongebieden en het sportveldencomplex rond het Kooipad.

Streefkerk heeft duidelijke dorpsranden en is daarom vrij helder begrensd ten opzichte van het omringende landschap. Aan de oost- en westzijde wordt de overgang gemaakt door de tuinen van de woningen. Op verschillende plaatsen in het dorp is de slagenstructuur van het landschap nog herkenbaar en ingevoegd in de stedenbouwkundige opzet. Vooral de waterstructuur draagt hier aan bij.

Bijzondere ruimtelijke ensembles worden gevormd door:

  • bebouwing aan de Lekdijk, die het hoogteverschil overbrugt: laag aan de voorzijde, hoog aan de achterzijde;
  • de vrijliggende oude Tiendweg, als historisch icoon;
  • de aanwezigheid van een aantal onbebouwde groene 'velden' binnen de kern.

afbeelding "i_NL.IMRO.1927.BPDorpskernenLSV-VG04_0004.png"

Functionele structuur

De meeste voorzieningen bevinden zich aan de Kerkstraat nabij de aansluiting met de Dorpsstraat. Hier bevinden zich, naast winkels, een supermarkt en enkele horecagelegenheden. Het draagvlak voor winkels wordt in een kern als Streefkerk steeds beperkter waardoor de kwaliteit van de winkelvoorzieningen onder druk komt te staan. Maatschappelijke voorzieningen zijn onder meer de Hervormde kerk, basisschool de Boomgaard aan de Kerkstraat, en het woonzorgcomplex aan de Bongerd.

Streefkerk heeft geen eigen bedrijventerrein. Bedrijven bevinden zich vanouds in het gebied direct langs de Lekdijk. De timmerfabriek is niet meer in bedrijf en biedt mogelijkheden voor herstructurering op een strategische plek langs de dijk en direct naast het (winkel)centrum.

Streefkerk heeft enkele belangrijke sportieve en recreatieve voorzieningen zoals een groot sportveldencomplex en een jachthaven.