direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Katwijkerbuurt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.bp140091-4001

3.5 Gemeentelijk beleid

3.5.1 PIT! Structuurvisie Pijnacker-Nootdorp 2009

De Pit! Structuurvisie is het bestuurlijke document dat richting geeft aan de inzet van gemeentelijke en juridische bevoegdheden en vormt hét centrale document voor het gemeentelijk ruimtelijk beleid.

De visie biedt aansturing op integrale beleidsvorming en een afwegingskader voor bestemmingsplanherziening, particuliere verzoeken en het gebruik van bepaalde GREXinstrumenten. De gemeentelijke structuurvisie sluit daarmee aan bij de basisfilosofie van de Wet ruimtelijke ordening:

  • In het beleid nadenken over de wijze waarop de gemeente regie wil voeren op ontwikkelingen.
  • In het bestemmingsplan en exploitatieplan de juridische en financiële kaders regelen die de gemeente in staat stellen deze regie waar te maken.

Op 30 oktober 2008 heeft de raad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp besloten om bij het opstellen van de wettelijk verplichte structuurvisie de bestaande Nota Integrale toekomstvisie (Pit!) uit 2005 als vertrekpunt te nemen. Inhoudelijk is de visie slechts op een beperkt aantal punten geactualiseerd.

Vanaf 1 januari is de visie ook digiaal beschikbaar volgens de digitale standaarden. Met de vorming van de nieuwe gemeente Pijnacker-Nootdorp was de behoefte ontstaan aan een nieuwe strategische visie op de toekomst. In de twee oude gemeenten waren keuzes gemaakt over de inrichting en ontwikkeling van de gemeenten tot aan ongeveer 2010. De kern daarvan was een forse groei in woningen en bedrijven, waardoor Pijnacker-Nootdorp zou groeien naar zo'n 55.000 inwoners, en op lange termijn naar 64.000. De visies waren herijkt en samengebracht tot één nota "Plan integrale toekomstvisie" (Pit!).

In het kader van dit bestemmingsplan zijn met name de doelstellingen en uitgangspunten met betrekking tot de onderwerpen water, recreatie en glastuinbouw van belang.

  • Water
    In de gemeente Pijnacker-Nootdorp speelt water een belangrijke rol. De gemeente ligt namelijk in één van de laagst delen van Nederland. Het laagste punt binnen de gemeente bevindt zich op ongeveer 5,5 meter. Een ingewikkeld systeem van watergangen, boezemstelsels en pompen zorgt ervoor dat het water op peil blijft en voorkomt overstromingen. Uitgangspunt is om water langer vast te houden voordat het wordt afgevoerd. Voor nieuwe gebieden geldt een waterbergingsnorm. Om het waterhuishoudingssysteem in de gemeente op orde te houden hebben de gemeente en het Hoogheemraadschap Delfland een gemeentelijk waterplan opgesteld. Het waterplan heeft tot doel knelpunten in het huidige watersysteem op te lossen en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.
  • Recreatie
    Het landschap rondom Pijnacker wordt omringd door stedelijk gebied. Om te voorzien in ontspanningsmogelijkheden voor de inwoners van deze kernen is een aantrekkelijk recreatief gebied van essentieel belang. Om de aantrekkelijk van de recreatieve gebieden te vergroten wordt gestreefd naar een samenhangend geheel van doorlopende recreatieve routes en een goede bereikbaarheid van de recreatieve zones.
  • Glastuinbouw
    Het plangebied maakt onderdeel uit van één van de Greenports van Nederland. De gemeente streeft er dan ook naar om voor de glastuinbouw dusdanige condities te scheppen dat ruimte is voor innovatie en duurzame ontwikkeling. De verwachting voor de jaren na 2025 is een sterke afname van het glasareaal. Om in te spelen op eventuele vrijkomende voormalige glastuinbouwpercelen wordt de Ruimte voor ruimte-regeling gestimuleerd.

In het plangebied zijn meerdere watergangen aanwezig die van belang zijn voor de werking van het waterhuishoudingssysteem. Omdat het plan hoofdzakelijk conserverend van aard is vinden er wat dat betreft geen ontwikkelingen plaats die negatieve gevolgen hebben voor deze watergangen.

Met betrekking tot het onderwerp recreatie dient stilgestaan te worden bij het feit dat het plangebied ligt tussen de recreatie gebieden De Balij en Groenzone Berkel-Pijnacker. Met dit conserverende bestemmingsplan worden de verbindingen tussen deze beide gebieden waar mogelijk versterkt. In elk geval worden er geen ontwikkelingen doorgevoerd die een belemmering vormen voor de relatie tussen beide gebieden.

In het gebied komen meerdere glastuinbouwpercelen voor. Het gaat om zowel kleinere als grotere percelen. Met een aantal glastuinbouwbedrijven is overleg gevoerd over de gebruikmaking van de Ruimte voor ruimte-regeling, ofwel de transformatie naar wonen en weide. Het lint Katwijkerlaan is hiertoe apart aangeduid in de structuurvisie. Enkel de locaties waarvoor dit overleg heeft geleid tot het ondertekenen van een overeenkomst zijn meegenomen in het bestemmingsplan. eze ontwikkelingen hebben geen negatieve gevolgen voor de watergangen.

3.5.2 Welstandsnota

In de Woningwet is vastgelegd voor welke bouwwerkzaamheden een vergunning nodig is. Bij Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) is bepaald welke bouwwerken vergunningsvrij zijn en voor welke bouwwerken een omgevingsvergunning aangevraagd moet worden. Alle vergunningplichtige bouwwerken dienen in principe te worden getoetst aan welstandseisen. Ook de gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft in juni 2004 voor haar grondgebied een Welstandsnota opgesteld. Deze is gewijzigd in december 2007.

Op basis van overeenkomsten in functionele, stedenbouwkundige en/of architectonische kenmerken heeft de gemeente eenentwintig deelgebieden onderscheiden. Per welstandsgebied is een samenhangend beoordelingskader opgesteld, waarin de volgende onderdelen aan de orde komen:

  • korte beschrijving van het gebied;
  • samenvatting van het beleid;
  • aanvullende beleidsinstrumenten;
  • voor het gebied geldende welstandsregime;
  • welstandscriteria.

De bebouwing in het plangebied moet voldoen aan de welstandscriteria zoals deze opgenomen zijn in de nota.