direct naar inhoud van 4.2 Woongebied Emerald
Plan: Emerald
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.bp00011069-4001

4.2 Woongebied Emerald

Wonen

Het overgrote deel van de bebouwing in het plangebied bestaat uit woningen. Er is een variatie aan woningtypen aanwezig zoals vrijstaande, half-vrijstaande, rijenwoningen en appartementen.

Alle bestaande woningen krijgen in het bestemmingsplan een woonbestemming. Deze bestemming biedt veelal ruimte voor uitbreiding en aanpassing van de woning. Uiteraard is hierbij rekening gehouden met de eventuele gevolgen van deze wijzigingen voor de omgeving.

In hoofdstuk 6 (de juridische vormgeving van het plan) wordt nader ingegaan op de essentie van de regeling.

Bedrijvigheid

De gemeente Pijnacker-Nootdorp streeft naar het handhaven van de bestaande bedrijvigheid. Dit is van essentieel belang voor het behoud van de werkgelegenheid in de gemeente. Wel wordt een onderscheid gemaakt tussen de bedrijven die verspreid in de woonomgeving liggen en bedrijven op een bedrijvenstrook.

Voor de aanwezige bedrijvigheid die in het centrum van de wijk voorkomt wordt een zogenaamd regressief beleid gevoerd. Dit houdt in dat bestaande rechten van deze bedrijven worden gerespecteerd maar dat voor de bedrijven, die wat milieuhinderlijke uitstraling betreft niet passen binnen de woonomgeving, een zodanig beleid wordt gevoerd dat een toename van de uitstraling wordt tegengegaan. Op grond van het bestemmingsplan wordt evenwel, onder voorwaarden, een beperkte uitbreiding mogelijk gemaakt.

Commerciƫle voorzieningen

Binnen het plangebied komen commerciƫle voorzieningen voor. Het winkelcentrum in Emerald voldoet voor de dagelijkse boodschappen. Ook zijn er functies als een kapper in de woonwijk Emerald aanwezig. Voor de niet-dagelijkse boodschappen is Delfgauw (en dus ook Emerald) aangewezen op de kern Pijnacker en de stad Delft. Het voorzieningenniveau van Delft is van regionaal niveau en heeft een grootschaliger, meer gevarieerd aanbod dan Delfgauw.

Bestaande niet-woonfuncties in woongebieden

Het plangebied is te karakteriseren als een overwegend typisch woongebied. In de woongebieden is geen nieuwe vestiging van niet-woonfuncties voorzien. In deze gebieden zijn bestaande niet-woonfuncties, gedetailleerd vastgelegd met specifieke regels.

Overige voorzieningen

Leefbaarheid van de kernen is een belangrijk uitgangspunt in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Dat betekent dat er belang wordt gehecht aan het handhaven van basisvoorzieningen als scholen, kerken, sportvoorzieningen, dorpshuis en voorzieningen voor de gezondheidszorg (huisarts e.d.). Binnen de wijk Emerald zijn ondermeer een basisschool en een sporthal gelegen. Alle bestaande voorzieningen hebben in het bestemmingsplan een specifieke bestemming gekregen. Deze bestemming biedt veelal ruimte voor uitbreiding en aanpassing van de functie.

Verkeersstructuur

De gehele bebouwde kom van Delfgauw is ingericht als een 30 km/h-gebied. Het verblijfsklimaat is binnen de bebouwde kom, met uitzondering van stroomwegen, het primaire uitgangspunt. De 30 km/h-wegen zijn dan ook bestemd tot 'Verkeer - Verblijf'sgebied'.

In het plangebied zijn ook 50 km/h-wegen gelegen, zoals de Zuidpoldersingel en de Laan der Zeven Linden. De N470 betreft een 80 km/h-weg. Deze krijgen de bestemming 'Verkeer - Wegen'.

Groenvoorzieningen

In paragraaf 2.1.4 wordt ingegaan op de het onderscheid in functioneel groen en overig groen. Samengevat gaat het dan om:

  • 1. Functioneel groen: afscheidend groen tussen bebouwde gebieden onderling en hoofdverkeersaders. Deze groenvoorzieningen worden als zodanig bestemd en krijgen dus de bestemming 'Groen'. Hiermee krijgen de gronden waar deze bestemming op ligt als hoofdfunctie groen.
  • 2. Overig groen: dit groen bevindt zich op particuliere gronden (bijvoorbeeld achtertuinen) en deze worden om die reden niet als groen bestemd. Daarnaast gaat het om ondergeschikt groen langs bijvoorbeeld straten en wegen, deze vallen binnen de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied'. Dit betekent dat de hoofdfunctie verkeer is (waaronder ook parkeren), maar dat groen ook op deze gronden kan worden gerealiseerd.

Door het groen op de hierboven genoemde wijze te bestemmen blijft het plangebied haar belangrijke groenzones houden, en is er tegelijkertijd sprake van flexibiliteit wanneer bijvoorbeeld straten opnieuw moeten worden ingericht.