direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Emerald
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.bp00011069-4001

3.4 Gemeentelijk beleid

Pit! Structuurvisie

Gemeente Pijnacker-Nootdorp ontstond op 1 januari 2002. De toekomstvisie van de gemeente is vastgelegd in de Pit! Structuurvisie. Deze visie bestaat uit drie deelplannen:

  • in de Strategische hoofdlijnen wordt de algemene richting gegeven voor de toekomst en de keuzes die daarmee gemoeid zijn;
  • in de Structuurschets 2015 wordt een beeld gegeven van Pijnacker-Nootdorp over de komende 20 jaar;
  • in het Uitvoeringsplan 2010 worden de keuzes uitgewerkt in een concreet programma. Dit alles heeft geleid tot de Nota Integrale Toekomstvisie, waarin de drie documenten zijn geïntegreerd. De pit! toekomstvisie is in februari 2005 door de gemeenteraad vastgesteld. Hiermee is de lijn uitgezet voor het beleid op vele thema's, zoals groen, recreatie, wonen, economie en voorzieningen.

De algemene richting voor de toekomst zijn uitgezet in de Strategische hoofdlijnen. Per thema zijn de keuzes weergegeven die daar voor de komende jaren gelden. De Strategische hoofdlijnen zijn uitspraken op termijn die met de hedendaagse kennis zijn vertaald naar een ruimtelijk beeld van de toekomst tot na 2025. De structuuropzet op de lange termijn wordt weergegeven in het Structuurbeeld Pijnacker-Nootdorp anno 2009.

Onderdeel van de structuurvisie is een uitvoeringsparagraaf, hierin zijn het structuurbeeld en de keuzes uit de strategische hoofdlijnen uitgewerkt in een concreet programma voor de komende jaren. Deze documenten (Strategische Hoofdlijnen, Structuurbeeld en de uitvoeringsparagraaf) vormen het bestuurlijk kader voor de ontwikkeling van de gemeente Pijnacker-Nootdorp in de komende jaren. Het uitgangspunt voor de bestaande woonwijken is dat wijken leefbaar dienen te blijven door de wijkgerichte aanpak. Dit wordt uitgewerkt in een wijkvisie om geclusterde renovatie en onderhoud, strategisch voorraadbeheer en condities te scheppen voor een goed woonmilieu (wonen tussen glas, groen en steden).

afbeelding "i_NL.IMRO.1926.bp00011069-4001_0005.jpg"  
Figuur 5. Uitsnede structuurvisiekaart Pit!  

Woonvisie Pijnacker-Nootdorp

De woonvisie heeft als doel om alle gemeentelijke beleidsvoornemens ten aanzien van wonen te bundelen. De gemeente wil in de woonvisie haar kaders geven voor het wonen in Pijnacker-Nootdorp. Het inhoudelijke doel is om voor alle vastgestelde doelgroepen een gevarieerd woningaanbod te bieden. De woonvisie moet de kaders bevatten, een gedetailleerder beleidsprogramma wil de gemeente in een later stadium uitwerken. Ook moet de woonvisie een eerste aanzet geven voor het belangrijkste onderdeel van de uitwerking, namelijk de programmering van nieuwbouw en van veranderingen in de bestaande voorraad.

In Delfgauw ontbreken koopwoningen voor senioren, woningen voor jongeren en alleenstaanden. Voor gemeente Pijnacker-Nootdorp geldt dat er:

  • goedkope huur/koop voor jongeren gerealiseerd moet worden;
  • middeldure 2 kappers met garage ontbreken met een regionale marktconforme prijs;
  • grondgebonden woningen 55+ ontbreken met voldoende prijs/kwaliteit regionaal marktconform;
  • er levensloopbestendige appartementen zouden moeten zijn met huur rond liberalisatiegrens;
  • meer particulier opdrachtgeverschap gerealiseerd zouden moet worden met marktconforme kavels;
  • woonzorgzones gedefinieerd dienen te worden.


Welstandsnota gemeente Pijnacker-Nootdorp

In de welstandsnota van Pijnacker-Nootdorp is beschreven aan welke eisen het uiterlijk van een bouwwerk moet voldoen. Bij de behandeling van bouwaanvragen speelt deze nota dus een belangrijke rol. De welstandsnota is een duidelijk en objectief toetsingskader voor de welstandscommissie. En voor de inwoners van Pijnacker-Nootdorp biedt de nota meer inzicht in deze toetsing door de commissie en – minstens zo belangrijk - meer zekerheid vooraf over de haalbaarheid van bouwplannen. Naast algemene en gebiedsgerichte criteria zijn in de welstandsnota voorwaarden opgenomen voor veel voorkomende, kleine bouwplannen.

Niet alle gebieden in gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn hetzelfde. Sommige delen van de gemeente hebben meer aandacht nodig dan andere. Daarom is er per gebiedstype een lijst van criteria opgesteld. Voor een verdere uitwerking van de welstandnota zie paragraaf 2.2.2.

Milieubeleidplan Pijnacker-Nootdorp

Aangezien een duurzame ontwikkeling van de gemeente belangrijk is voor zowel economie, welzijn als natuur, is het milieubeleidsplan opgesteld voor de periode 2005-2008. Het milieubeleidsplan draagt bij aan het doel een duurzaam en leefbaar Pijnacker-Nootdorp te realiseren en te behouden. Het vormt het kader waarbinnen de verschillende milieutaken van de gemeente worden uitgevoerd.

Vanuit de gedachte dat verdere groei de identiteit van de gemeente onder druk zou zetten en dat de gemeente al een forse steen heeft bijgedragen aan de regionale woningbouw, bouwt Pijnacker-Nootdorp op de lange termijn alleen nog woningen voor de eigen bevolking. Nieuwe woningbouw zou bij voorkeur door inbreiding moeten gebeuren, waarbij het mogelijk moet zijn om ook op bescheiden schaal hoger te bouwen dan nu het geval is. Aandachtspunt is dat het groen niet wordt aangetast. Binnen de woningbouw zal veel aandacht besteedt moeten worden aan het bouwen voor verschillende doelgroepen.

Daarnaast heeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp ingezet op duurzaam bouwen. Om het meeste rendement te bereiken in de beleidsketen zal in navolging op het landelijke beleid de prioriteit in het gemeentelijk duurzaam bouwbeleid komen te liggen op de thema's energie, materiaalgebruik en binnenklimaat. Een koppeling met thema's op stedenbouwkundig niveau (ruimtegebruik, parkeervoorzieningen en water en groen) ligt hierbij voor de hand.

Beleidsplan Duurzaamheid Pijnacker-Nootdorp

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft het beleidsplan Duurzaam Pijnacker-Nootdorp opgesteld. Dit document beschrijft de speerpunten ten aanzien van duurzaamheid en de wijze hoe deze speerpunten ter hand te nemen. Het gaat om de volgende speerpunten:

  • duurzaam bouwen: de huidige bouwopgave wordt waar mogelijk op een duurzame wijze verder afgemaakt.
  • een energiebewust Pijnacker-Nootdorp: de gemeente wil bijdragen aan een verregaande energiebesparing van jaarlijks 2% per inwoner en meer toepassingen van duurzame energie. Alle energie voor warmte en koeling van nieuwe woningen wordt in 2020 CO2 neutraal opgewekt.
  • een groene en natuurrijke gemeente: de gemeente is trots op haar groene ruimte en wil daar verstandig mee omgaan. Er wordt gestreefd naar een toename van het aantal planten- en dierensoorten in 2020.
  • een gezond leefmilieu: de luchtkwaliteit in Pijnacker-Nootdorp moet in 2020 tenminste aan de geldende Europese normen voldoen.
  • duurzaam inkopen: de gemeente past bij al haar inkoop en aanbestedingen duurzaamheidscriteria toe. De gemeente werkt toe naar 100% duurzaam inkopen in 2015.
  • mobiliteit: de gemeente wil dat de mogelijkheden van fietsgebruik, openbaar vervoer (w.o. RandstadRail) en alternatieve motorbrandstoffen maximaal worden benut.

Het bestemmingsplan 'Emerald' is in hoofdzaak een conserverend bestemmingsplan. Nieuwe ontwikkelingen, waarmee invulling kan worden gegeven aan de genoemde speerpunten, worden in principe niet mogelijk gemaakt met dit bestemmingsplan, behoudens de ontwikkeling van bedrijventerrein Emerald.

Nota dakopbouwen

In de Nota dakopbouwen wordt het gemeentelijk beleid ten aanzien van dakopbouwen beschreven. De nota is opgesteld om één duidelijke lijn te kunnen trekken bij de beoordeling van dakopbouwen. De opzet is algemeen in die zin dat iedereen in de 3 kernen in principe een beroep op de nota kan doen. Het hoofdcritirium is dat dakopbouwen alleen worden toegestaan op bouwlagen waar al bebouwing aanwezig is. Dakopbouwen kunnen er dus niet toe leiden dat nieuwe bouwlagen ontstaan. Die vorm van bebouwing valt buiten de reikwijdte van de nota. In de nota is opgenomen wanneer in elk geval medewerking wordt verleend aan een dakopbouw. Belangrijke algemene uitgangspunten zijn als volgt:

  • Er wordt eenmalig een dakopbouw op één bouwlaag toegelaten. In hoogte stapelen van dakopbouwen is dus niet aan de orde. Daarmee heeft iedereen in principe dezelfde relatieve uitbreidingsmogelijkheden.
  • Een dakopbouw mag over de hele breedte van de woning worden uitgebreid als de bestaande bebouwing ook over de hele breedte is uitgevoerd.
  • De dakopbouw moet binnen de oorspronkelijke gevels van de woning worden gerealiseerd. Aan dakopbouwen op aanbouwen van woningen wordt geen medewerking verleend. Aanbouwen (maar ook bergingen/bijgebouwen) vallen binnen de erfbebouwingsregeling.
  • Een dakopbouw mag, behoudens de hieronder genoemde uitzonderingen, qua hoogte de bebouwing op de betreffende verdiepingen van de woning niet overschrijden. In slechts 2 gevallen is hierop een uitzondering mogelijk:
    • 1. Van sommige woningen is de bovenste verdieping erg laag uitgevoerd. Toevoeging van een dakopbouw (lees: nokverhoging) kan dan een functionele ruimte opleveren. Het moet concreet gaan om woningen waarbij de maximale stahoogte op de betreffende verdieping 2 meter is.
    • 2. Naleving van geldende wetgeving kan eventueel leiden tot het aanhouden van een hogere bouwhoogte van de dakopbouw ten opzichte van de bestaande bouwhoogte van de woning.
  • Een dakopbouw wordt getoetst aan de redelijk eisen van welstand

Ecologische kaart

In de nota Ecologische kaart en de bijbehorende kaarten is een toekomstvisie voor de realisatie van een samenhangend, ecologisch netwerk binnen de gemeente met nauwe relaties met het omringende landschap beschreven. Het ontwikkelen van een dergelijk netwerk is van belang om verdere versnippering te voorkomen en richting te geven aan het ecologische beleid in de gemeente.

afbeelding "i_NL.IMRO.1926.bp00011069-4001_0006.png"  
Figuur 6. Ecologische kaart, de zones zijn indicatief en nader uitgewerkt op de verbeelding van het bestemmingsplan ‘Emerald’.  

De gemeente zal de Ecologische kaart gebruiken bij projecten op het vlak van ruimtelijke ontwikkeling of aanpassing van het beheer en onderhoud. De kaart is een gebruiksklaar instrument dat richting geeft aan de ecologische inpassing die past binnen een ruimer (ecologisch) kader.

Ook worden er concrete locaties aangewezen die ecologisch waardevol zijn of ecologische potentie hebben en van groot belang zijn voor het netwerk. Het is van belang dat de aangegeven gebieden en verbindingszones juridisch worden vastgelegd in het bestemmingsplan. Deze worden in voorliggend bestemmingsplan dan ook bestemd als 'Waarde - Ecologie', zoals bij de figuur 6 al opgemerkt zijn de zones zoals deze op de Ecologische kaart staan aangegeven verder uitgewerkt specifiek voor het bestemmingsplan Emerald.