direct naar inhoud van 4.3 Deelgebied Balijade
Plan: Duurzame Glastuinbouwgebieden
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.62112-4003

4.3 Deelgebied Balijade

Verkeersstructuur
Autoverkeer
De ontsluiting van Balijade vindt nu plaats via de Katwijkerlaan, Nieuwkoopseweg en Vlielandseweg. Deze wegen komen (uiteindelijk) uit op respectievelijk de N470, de A12 en het centrum van Pijnacker. De ontsluiting van het plangebied laat te wensen over en is niet rechtstreeks ontsloten op een regionale of landelijke wegenstructuur. De ontsluiting van de bedrijven blijft, conform de huidige situatie, lopen via de Balijade en de Nieuwkoopseweg. Het wensbeeld toont echter een nieuwe ontsluitingsweg in het verlengde van de Zijdeweg vanuit het bedrijventerrein De Boezem. De verbinding vormt een deel van de zogenaamde oostelijke randweg als onderdeel van de rondweg om Pijnacker. Deze weg kruist de Katwijkerlaan en loopt vervolgens parallel aan de noordzijde van de watergang bij de Balijade. Over de Nieuwkoopseweg tot aan de RandstadRailverbinding. Een alternatief vormt de route via de bestaande Katwijkerlaan en een deel van de mogelijk toekomstige tweede verbindingsweg Pijnacker-Nootdorp (N470-Noord) langs de RandstadRailverbinding. Een specifieke tracéverkenning voor de nieuwe wegverbinding heeft nog niet plaatsgevonden. Vooralsnog is voor de randweg een profiel aangehouden met twee rijstroken en een vrijliggend fietspad. Dit levert een profiel op van circa 35-40 m.

Langzaam verkeersroutes
Het fietsverkeer door het plangebied gaat nu over de Katwijkerlaan en de Vlielandseweg via een vrijliggend fietspad en de Nieuwkoopseweg. Deze laatste sluit onder andere aan op een recreatieve fietsverbinding in het Balijbos en -onder de RandstadRailverbinding door- op Pijnacker Noord. Ook in het wensbeeld is dit het geval. In het wensbeeld is bovendien een nieuwe fietsontsluiting opgenomen langs de (beide varianten van de) nieuwe ontsluitingsweg.

Water en groenstructuur
De structuur van hoofdwatergangen in dit plangebied ligt vast en is bovendien beperkt. De herstructurering zal zich aan deze structuur moeten aanpassen. Nieuwe watergangen in het plangebied zijn niet voorzien. In het gebied is geen wateropgave aanwezig, uitgaande van de bergingsnorm van 325 m3/ha. Dit betekent dat het gehele gebied benut kan worden voor glastuinbouw/bebouwing, zonder dat er waterberging gerealiseerd hoeft te worden. Mocht het zo zijn dat bestaande watergangen gedempt worden, dan dient dezelfde oppervlakte aan open water gegraven te worden (dempen = graven). Hierbij dient rekening gehouden te worden met het oorspronkelijke verkavelingspatroon. Dit kan onder andere aan de orde zijn bij het samenvoegen van kavels om grotere bedrijven te kunnen realiseren.

In het wensbeeld voor 2025 is een grootschalige groenstructuur in het plangebied niet aan de orde. Het deelgebied Balijade is geen obstakel voor verbindingen tussen groene gebieden. Er is geen noodzaak om de omliggende groene gebieden met elkaar te verbinden door nieuwe grootschalige groenstructuren die in het deelgebied moeten komen te liggen.

Er kan worden ingezet op realisatie van kleinschalige groenelementen langs de Nieuwkoopseweg en in het gebied ten westen van de Vlielandseweg. Dit draagt bij aan de recreatieve betekenis en beeldkwaliteit van het gebied. Het initiatief voor de groene ontwikkelingen ligt bij de eigenaren van de betreffende gronden.

De randen van de glastuinbouwgebieden vragen geen extra aandacht bij ontwikkeling en herstructurering. Aan de noord-, west- en oostzijde van dit deelgebied wordt de grens bepaald door de robuuste structuur van de RandstadRailverbinding, bosgebied de Balij en de Katwijkerlaan. Door de aanwezigheid van deze 'harde' elementen is het creëren van een zachte overgang niet noodzakelijk.

Glastuinbouw
Type en omvang van de bedrijven
In het plangebied bevindt zich nog een beperkt aantal onbebouwde percelen die in beeld zijn voor verdere schaalvergroting van de glastuinbouwbedrijven. Deze bevinden zich verspreid in het gebied. Het betreft hier een oppervlakte van circa 10 ha. Hier liggen kansen voor vergroting van bestaande glastuinbouwbedrijven of vestiging van nieuwe bedrijven. Deze gronden zijn in bezit van verschillende glastuinbouwbedrijven of (voormalige) agrarische bedrijven. Daarnaast zijn voor verdere schaalvergroting de gronden van de bestaande glastuinbouwbedrijven in beeld. Hierbij kunnen bestaande glastuinbouwbedrijven door andere bedrijven worden overgenomen waardoor er grotere (aaneengesloten) bedrijven ontstaan. Dit levert echter geen nieuw ruimtebeslag op ten opzichte van de huidige situatie. Tevens is er binnen het deelgebied nog een aantal locaties aanwezig met niet-glastuinbouw functies. Ook deze locaties kunnen in beeld zijn voor verdere schaalvergroting. Het gaat hierbij om een oppervlakte van circa 1,1 ha.

In het raamwerk van infrastructuur en wegen- en landschapsstructuur in dit deelgebied is ruimte voor bedrijven met een omvang van 2 ha tot 6 ha. Deze bedrijven kunnen zo mogelijk nog verder worden samengevoegd tot grotere bedrijven. De ondersteunende bebouwing van de glastuinbouwbedrijven (loodsen, ketelhuizen, warmteopslagtanks, etc) is in het wensbeeld gewenst direct aan de ontsluitingswegen (Balijade en ontsluiting vanaf de Nieuwkoopseweg). Deze bebouwing is vanuit beeldkwaliteitoogpunt niet gewenst aan Katwijkerlaan en Vlielandseweg. De hoogtematen voor de bebouwing zijn gekoppeld aan de maatvoering voor de kassen. Warmteopslagtanks mogen maximaal 12 m hoog zijn (conform huidig gemeentelijk beleid).

Woningen
Bestaande woningen bevinden zich langs de randen van het duurzame glastuinbouwgebied. De woningen staan mogelijke herstructurering van het glas ogenschijnlijk niet in de weg en kunnen in principe op hun huidige locatie blijven. Mocht verplaatsing toch aan de orde zijn dan is het bestaande lint Nieuwkoopseweg-Vlielandseweg in beeld.

Samenvatting gebiedskaders deelgebied Balijade
Kaderstellend voor de toekomstige ruimtelijke structuur van deelgebied Balijade zijn de volgende aspecten, die zijn opgenomen op de visiekaart:

  • Ontsluiting van glasbedrijven aan de Balijade en eventueel verlengde van de Balijade (nieuw);
  • Nieuwe wegenstructuur (op termijn) toevoegen voor optimalisatie ontsluiting glastuinbouw en bebouwde kom Pijnacker en Nootdorp;
  • Bestaande recreatieve structuur in en om het plangebied behouden;
  • In het plangebied is geen opgave aanwezig voor waterberging;
  • Binnen de ruimtelijke hoofdstructuur is de invulling gericht op schaalvergroting van bedrijven langs Balijade en nieuwe bedrijven tussen de Nieuwkoopseweg en de spoorlijn;
  • In plangebied is nog ruimte aanwezig voor verdere schaalvergroting;
  • Aan de Balijade is reeds een zachte overgang aanwezig door overgang van groen en water naar waterbassins, lage (woon)bebouwing en dan de kassen.