direct naar inhoud van 3.9 Recreatie
Plan: Duurzame Glastuinbouwgebieden
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.62112-4003

3.9 Recreatie

3.9.1 Huidige situatie

Naast het groengebied zijn de glastuinbouwgebieden beeldbepalend voor het buitengebied van Pijnacker-Nootdorp.

Fietsnetwerk
Het fietsnetwerk is opgebouwd uit fietsverbindingen die vooral een utilitaire functie hebben en verbindingen die vooral recreatief zijn. Het utilitaire fietsnetwerk wordt met name gebruikt door het woon-werk-, school- en winkelverkeer. Het recreatieve netwerk is uiteraard vooral bestemd voor het recreatieve fietsverkeer.

3.9.2 Ontwikkelingen

Groen en recreatiegebieden
Rond de kernen Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw en Oude Leede bevinden zich vele groene deelgebieden van de Groenblauwe Slinger in wording. Sommige delen zoals de Delftse Hout zijn al uitgegroeid tot volwaardige parkbossen. Andere delen zoals de Groenzone Pijnacker – Berkel moeten nog ingericht en deels nog worden aangekocht. De belangrijkste taak is deze onderdelen samen te smeden tot een samenhangend groengebied van formaat dat meer is dan de som der delen. Er ontstaat dan een groengebied met een omvang van circa 2.200 ha. Het formaat en de ambities moeten zich kunnen meten met de verstedelijking die zich in dit deel van de zuidvleugel van de Randstad afspeelt, waar het contrast tussen stad en buitengebied heeft plaatsgemaakt voor een stadslandschap. Het hoofddoel is het groengebied rond Pijnacker en Nootdorp voor de toekomst te behouden en verder te ontwikkelen als een ‘centraal park’ als recreatievoorziening voor de omvangrijke stedelijke bevolking. In het groengebied is ruimte voor recreatie, natuur, landschap, cultuurhistorie, water en duurzame landbouw. Deze gebieden zijn in afbeelding 19 weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1926.62112-4003_0019.jpg"

Afbeelding 19: Groen en recreatiegebieden

Gestreefd wordt naar een onderling verbond tussen beide functies. Voorgesteld wordt te onderzoeken hoe het glastuinbouwgebied kan worden doorsneden door groenblauwe aders die met recreatieve routes worden voorzien. Het toegankelijk maken van glastuinbouwgebieden en kennis kunnen nemen van de glastuinbouw zal het imago ten goede komen. De tuinbouwsector kan op deze ontwikkeling aansluiten door bijvoorbeeld informatie te leveren over de glastuinbouw (door open dagen, excursies, informatiepanelen of een infocentrum).

De gemeente werkt aan het opstellen van een ecologische kansenkaart. Het doel van de kansenkaart is het creëren van een robuust ecologisch netwerk binnen de gemeente. Het streven naar een samenhangende ecologische structuur en een hogere biodiversiteit ziet de gemeente als kans voor het creëren van een mooie, aantrekkelijke leefomgeving, de verbetering van het vestigingsklimaat, het uitbreiden van de recreatieve kwaliteiten en behoud en versterking van de identiteit van de gemeente. Het netwerk bestaat uit de groene mal rond Pijnacker-Nootdorp waarin de grote recreatiegebieden en natuurgebieden met elkaar verbonden zijn en de ecologische leefgebieden binnen het stedelijk gebied, de bedrijventerreinen en de glastuinbouwgebieden welke verbonden zijn met de groene mal.

Voor het plangebied is dan met name een tweetal robuuste verbindingen binnen (delen van) de groene mal van belang: in het westelijk glastuinbouwgebied en in Noukoop. Daarnaast de glastuinbouwgebieden als leefgebied en als verbinding tussen de groene mal en de stedelijke kernen.

De groene mal heeft momenteel de vorm van een hoefijzer. Om een verbinding te leggen tussen de Zuidpolder van Delfgauw en het Bieslandse Bos is een robuuste verbinding nodig. De verbinding wordt zowel droog (voor bos en park) als nat (water en moeras). Het droge element kan worden vormgegeven door spontaan opkomende elzen en wilgenbomen. De verbinding moet ononderbroken zijn en dient daarom de vorm te krijgen van:

  • minimaal 30 m breed met extensief recreatief medegebruik;
  • drie stapstenen van 1 ha;
  • verbinding van natte oevervegetatie onder of over de Delftsestraatweg.

Voor de werking van de groene mal als geheel is het belangrijk dat er een verbinding loopt tussen het oostelijk Balijbos onder de A12 richting Roeleveen. Onder de A12 loopt reeds een waterverbinding. De verbinding wordt zowel droog (voor bos en park) als nat (water en moeras). Het droge element kan worden vormgegeven door spontaan opkomende elzen en wilgenbomen. De verbinding moet ononderbroken zijn en dient daarom de vorm te krijgen van:

  • minimaal 30 m breed met recreatief medegebruik in te richten tussen Noukoop en Heron enerzijds en de A12 anderzijds;
  • twee stapstenen: 1 stapsteen van 1 ha nabij de onderdoorgang van de 's Gravenweg met de A12 en 1 stapsteen in de noordhoek bij Heron nabij de duiker onder de A12.

Concreet wordt voorgesteld tenminste twee noord-zuid gerichte groenblauwe aders te realiseren door de duurzame glastuinbouwgebieden, o.a. door het concentreren van de benodigde waterberging binnen de glastuinbouwgebieden. Hierbij zal worden aangesloten op het Haaglandenproject van de Groene Schakels.

Aanbevelingen voor visie en planopzet vanuit recreatie:  
*
*  
Streven naar nadere afstemming van functies water/groen/recreatie en glastuinbouw;

Streven naar twee noord-zuid gerichte groenblauwe aders door het plangebied.