direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied Oostflakkee
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1924.LGBOostflakkee12-BP42

2.4 Gemeentelijk beleid

Intergemeentelijke Structuurvisie Goeree-Overflakkee

In de Intergemeentelijke Structuurvisie wordt de volgende visie op het thema landbouw gegeven: Het dominante grondgebruik op Goeree-Overflakkee wordt ingenomen door de landbouw. In verband met achterblijvend economisch rendement zullen in deze sector ingrepen nodig blijken. Naast mogelijkheden van schaalvergroting kan hierbij gedacht worden aan nevenactiviteiten als:

  • nevenactiviteiten gelieerd aan het agrarische bedrijf, zoals loonwerkzaamheden, reparatie van landbouwwerktuigen, reparatie en handel in pallets, verkoop van producten (landwinkel), hoveniersbedrijf naast agrarisch bedrijf of een biomassavergisting-installatie voor opwekking en verkoop van energie;
  • nevenactiviteiten gelieerd aan het landelijk gebied, zoals bed & breakfast, kamperen bij de boer, theetuin, zorgboerderij of een stalling;
  • sectorinnovatie door het bedenken van slimmere producten of efficiëntere machines om kosten te besparen en de opbrengsten per hectare te vergroten.

De effecten van de gemelde activiteiten zullen evenwel beperkt zijn, bezien vanuit de economie van het eiland als geheel. Wat wel significante effecten kan genereren binnen het cluster landbouw is glastuinbouw. Zonder een voorkeur voor een dergelijke ontwikkeling binnen de agrarische sector uit te spreken, kan geconstateerd worden dat de provincie de gemeente Oostflakkee heeft geselecteerd als mogelijke vestigingslocatie. De arbeidsproductiviteit die met de mogelijke komst van een grootschalig glastuinbouwgebied gepaard gaat, is als relatief laag te beschouwen. Dit zou in principe betekenen dat de werkgelegenheid hoog kan zijn, maar dat de regio niet per definitie vitaler wordt. Dit verandert evenwel weer doordat de werkgelegenheid door de mogelijk zodanig hoge omvang van het potentiële gebied, dusdanig wordt gestimuleerd dat desondanks toch duidelijk merkbare positieve effecten voor de eilandelijke economie ontstaan. Hiertoe moet uiteraard wel werk verschaft worden aan de eilandelijke beroepsbevolking. Overigens staan de gemeenten positief tegenover het onderzoeken van uitbreidingsruimte voor de bedrijven van de reeds op het eiland gevestigde tuinders.

Toekomstvisie Oostflakkee

Oostflakkee vertaalt met zijn buurgemeentes zijn unieke positie als “Groene Poort van de Delta” en kiest ervoor om ruimte te geven aan nieuwe ontwikkelingen. Haar markante plek in de delta, omringt door water, is de basis voor de ontwikkeling van een hoge belevingswaarde en een hogere landschapskwaliteit. Dit zal de ondergrond vormen voor ontwikkelingen in wonen, werken en recreatie. Het zal resulteren in werkgelegenheid en in een stijging van het welzijn.

De visie stoelt op enkele voorgenomen ontwikkelingen:

  • Er wordt serieus geïnvesteerd in robuuste groene landschapsstructuren en in toegankelijk water.
  • En worden nieuwe vormen van werkgelegenheid aangetrokken. Bij voorkeur arbeidsintensieve bedrijven met relatief hoger opgeleid personeel.
  • Er worden nieuwe inwoners aangetrokken waarvoor aantrekkelijke woonmilieus ontstaan. Doelgroepen voor woningbouw zijn starters, hoger opgeleiden met gezinnen en (vermogende) senioren.
  • Er wordt geïnvesteerd in de leefbaarheid van de diverse kernen en in behoud en ontwikkeling van voorzieningen.
  • Er komt meer aandacht voor jeugd en een breder onderwijsaanbod.
  • Recreatie en toerisme wordt ontwikkeld, met marketing, sterkere routenetwerken en voorzieningen, en meer recreatiemogelijkheden in water en natuur.
  • Een brede ontwikkeling van de landbouw wordt voorzien met nieuwe teeltmogelijkheden en technologie waaronder mogelijk glastuinbouw.

Het is kansrijk om landbouw te ontwikkelen met groene en blauwe diensten. Dit kan bijvoorbeeld met natuurakkers, akkerranden en oevers, waterberging, campings en aantrekkelijke teelten als fruitteelt.

Recreatie en toerisme

Natuurgebieden worden toegankelijker gemaakt voor recreatie. De Hellegatsplaten bieden vele mogelijkheden. De runderen die in de natuurgebieden grazen kunnen door middel van zonering conflicten worden voorkomen. De wilde Heckrunderen kunnen langs de N59 grazen en ten zuiden van Ooltgensplaat de makke runderen, zoals Schotse Hooglanders.

De natuur kan meer betekenis krijgen voor de kernen door interessante bezoekerslocaties aan de dijk. De verbinding tussen dorp en natuur kan ook worden versterkt door de verkoop van wildvlees uit de natuurgebieden. Toegang tot natuurgebieden en oevers dient te worden afgestemd met natuurbeheerders. Ook het cultuurlandschap is gebaat bij grotere toegankelijkheid. Er is grote behoefte aan ommetjes vanuit de kernen.

2.4.1 Duurzaam

Goeree-Overflakkee wil het eiland zo energieneutraal mogelijk maken. De gemeente is voorzien van windmolens. Ook denkt de gemeente aan verschillende mogelijkheden voor een getijdencentrale in Brouwersdam. Daarnaast zijn zonne-energie of biomassavergisting een vorm van duurzame energie die mogelijk is.

Goeree-Overflakkee Het eiland als duurzame energiebron

Op Goeree-Overflakkee wordt momenteel duurzame energie opgewekt. Op het eiland staan een aantal windturbineparken en individuele windturbines, zij leveren de grootste bijdrage aan de opwekking van groene stroom. De stand van zaken over de aanwezigheid van andere vormen van duurzame energieopwekking is niet onderzocht. Uit de inventarisatie voor de energievisie is gebleken dat door duurzame energieopwekking op het eiland al voorzien kan worden in 22% van het energiegebruik.

De relatie tussen de winning van duurzame energie en landschap is zeer afhankelijk van de modaliteit van energieopwekking. Goeree-Overflakkee kent 5 soorten van energiewinning:

  • bio-energie;
  • getijdenenergie;
  • zonne-energie;
  • thermische energie;
  • windenergie.