Plan: | Landelijk Gebied Goedereede |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1924.GDRLandelijkgebied-BP30 |
Toekomstvisie 2020 (2008)
De toekomstvisie van de gemeente Goedereede is een richtinggevend beleidsstuk dat op twee niveaus een doorkijk biedt tot 2020. Op gemeentelijk niveau geeft de visie aan welke ontwikkelingen gewenst zijn voor de gehele gemeente, op welke wijze deze ontwikkelingen ruimtelijk worden vertaald en hoe deze ontwikkelingen worden gefaseerd. Op kernniveau wordt is beeld nader gespecificeerd.
Figuur 2.5 Kaart Toekomstvisie 2020
In het landelijk gebied is onderscheid gemaakt in agrarisch gebied hoofdfunctie (rond Goedereede en Stellendam) en agrarisch gebied met medegebruik (rond Ouddorp). In het deelgebied agrarische hoofdfunctie voorziet de gemeente de ontwikkeling van de primaire agrarische productie. In het agrarisch gebied met medegebruik wordt een ontwikkeling van de verbrede landbouw (met nevenactiviteiten) voorzien.
In de visie worden vier deelgebieden onderscheiden.
De hoofdkeuze voor de Brouwersdam is het aangrijpen van alle mogelijkheden om het toeristisch-recreatief verder op de kaart te zetten. Hier is ruimte voor toeristisch-recreatieve ontwikkelingen die elders op de Kop van Goeree conflicteert met het karakter van de gemeenschap.
De hoofdkeuze voor Ouddorp is het doorontwikkelen van de kern op basis van de onderliggende ruimtelijke en sociale structuur. Daarbij hoort een reeds bestaand compleet pakket aan voorzieningen waarbij echter de situering een nadere verdieping vergt.
De hoofdkeuze voor Goedereede is het versterken van de functie van het stadje Goedereede als cultureel centrum met Havenhoofd als vooruitgeschoven post. De combinatie van het openstellen van het havenkanaal voor de varende recreant en de vernieuwing van de verkeersstructuur, biedt een uitgelezen mogelijkheid om de bereikbaarheid te verbeteren voor een grotere doelgroep.
De hoofdkeuze voor Stellendam is het creëren van een hart in de kern en een gebundelde uitbreiding van permanente en recreatieve bewoning aan de oostzijde van de kern. Daarmee wordt een scala aan ingrepen in gang gezet die het zelfbewustzijn van de Stellendammers kan vergroten. Onderdeel daarvan is de vaarverbinding met het Haringvliet, die niet alleen voor Stellendam, maar ook voor het deelgebied Goedereede van essentieel belang is. De ontsluitingsproblematiek van het ontwikkelgebied Stellendam zal bij de uitwerking van het gebied nadrukkelijk worden meegenomen.
Handboek Ruimtelijk Beleid (2009)
In het handboek ruimtelijk beleid heeft de gemeente Goedereede haar ruimtelijk beleid voor een aantal belangrijke thema's vastgesteld. Het gaat om de volgende thema's:
Het beleid voor deze thema's dient te worden vertaald in het bestemmingsplan.
Beleid nieuwe economische dragers (2011)
Het vigerende bestemmingsplan Landelijk Gebied bood nog weinig mogelijkheden voor nieuwe economische dragers. Voor nevenactiviteiten zijn er helemaal nog geen mogelijkheden en voor voormalige agrarische bedrijven zijn er met een wijzigingsbevoegdheid slechts beperkte mogelijkheden. Vooruitlopend op het nieuwe bestemmingsplan Landelijk Gebied, heeft de gemeente beleid geformuleerd voor nieuwe economische dragers. Het betreft hier beleid voor nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven en vervolgfuncties bij bedrijven die de agrarische activiteiten beëindigd hebben. Ook voor burgerwoningen worden, naast de aan-huis-gebonden beroepen, nieuwe mogelijkheden geboden voor nevenfuncties. Deze zijn overigens minder divers en worden uitsluitend toegestaan via een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid.
Het beleid nieuwe economische dragers dient opgenomen te worden in nieuwe bestemmingsplannen.