Plan: | Lemmer Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1921.002100-0004 |
Bij plannen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening moet een watertoets worden uitgevoerd. Er wordt naar gestreefd om het bestaande waterhuishoudkundige en ruimtelijke beleid goed toe te passen en uit te voeren. Er moet worden aangegeven of en op welke wijze de waterhuishouding wordt beïnvloed en op welke wijze negatieve effecten worden voorkomen of gecompenseerd. Daarnaast bevat de waterparagraaf een weergave van het doorlopen proces en het wateradvies van de waterbeheerder. Overleg met het Waterschap in een vroeg stadium is van groot belang.
De watertoets is het proces van vroegtijdig adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het kader voor de Watertoets is het vigerend beleid, zoals de vierde Nota Waterhuishouding en Waterbeleid 21e eeuw de "Europese Kaderrichtlijn". Het Wetterskip Fryslân heeft het gewenste waterbeheer vastgelegd in haar Integraal Waterbeheerplan (lWBP).
In het kader van de watertoets is de actualisatie besproken met het Wetterskip Fryslân, het waterschap Zuiderzeeland en Rijkswaterstaat IJsselmeergebied. De waterschappen en Rijkswaterstaat hebben de volgende aandachtspunten en richtlijnen voor het bestemmingsplan aangegeven.
Het Nationaal Waterplan
Het Nationaal Waterplan (NWP) is het rijksplan voor het waterbeleid voor de periode 2009-2015. Het NWP beschrijft de maatregelen die genomen moeten worden om Nederland ook voor toekomstige generaties veilig en leefbaar te houden en de kansen die water biedt te benutten.
Primaire waterkering
In het plangebied is een primaire waterkering gelegen. Deze is op de verbeelding opgenomen met de bestemming "Waterstaat - Waterkering". De beschermingszone van de primaire waterkering is opgenomen als "vrijwaringszone-dijk", conform het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening.
Deltaprogramma IJsselmeergebied
Het deelprogramma IJsselmeergebied brengt in kaart wat de gevolgen zijn van de wereldwijde klimaatsverandering voor de waterveiligheid en zoetwatervoorziening in het IJsselmeergebied. Het deelprogramma IJsselmeergebied werkt aan:
De beslissingen die genomen worden in het Deelprogramma IJsselmeergebied zouden consequenties kunnen hebben voor het centrumplan. Peilstijging wordt voorzien voor het gebied.
Daarom eist de Verordening Rômte Fryslân (in artikel 9.1) dat bij bestemmingsplannen een reserveringszone wordt opgenomen voor dijkversterking. Deze is op de kaart aangeduid met "vrijwaringszone-reserveringszone".