Plan: | Schildershof |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1904.BPSchildershofMDP-VG01 |
De locatie van het plangebied is een overgangsgebied tussen het historische centrum van Maarssen aan de zuidwestzijde en een nieuwbouwwijk aan de noordoostzijde. Omdat de voorgenomen ontwikkeling een stedenbouwkundige inbreiding betreft, die zich precies bevindt in een overgangsgebied, wordt er met het ontwerp ingespeeld op de omgeving. Het ontwerp is opgedeeld in drie hoofdmassa's die met een individueel karakter. Gezamenlijk vormen ze het totale gebouw.
Aan de zuidwestzijde zal worden aangesloten op het dorpse karakter van de Albert Cuypstraat. De gecomponeerde gevelwand aan de Albert Cuypstraat is maximaal twee lagen plus een kap. De wand is opgebouwd uit een aantal verschillende panden om zo de schaal van de totale gevel te verkleinen en leesbaar te houden. De individualiteit van de panden wordt verkregen door verschillende gevelkleuren, raamgroottes, verspringende nok en goothoogte. Er is bewust niet gekozen voor een aaneenschakeling van individuele pandjes omdat de relatie tussen de gevel en de achterliggende functie inzichtelijk moet zijn.
Om de levendigheid aan de Albert Cuypstraat te bewaken is de supermarkt letterlijk ingepakt met woningen. Hierdoor wordt voorkomen dat er een dichte en levenloze plint ontstaat. Door de woningen op de begane grond een klein stadstuintje te geven wordt het dorpse karakter versterkt.
De bestaande bebouwing aan de Pieter de Hooghstraat en Vincent van Goghstraat is groter van schaal. Het ontwerp reageert hiermee door de blokken aan de Pieter de Hoogstraat een volume te geven van drie volle lagen met een cosmetische kap. Aan de Vincent van Goghstraat neemt de massa van de woningen richting de woningen aan de dr. Arienslaan in hoogte af.
De gevel aan de Pieter de Hooghstraat bestaat uit twee grotere panden. Het linker pand vormt de overgang van de Albert Cuypstraat naar de Pieter de Hooghstraat. Door de kopgevel van het pand te plaatsen aan de Pieter de Hooghstraat wordt de winkelstraat benadrukt. Hierdoor komt de langsgevel aan de Albert Cuypstraat waardoor hier de twee lagen plus kap gehandhaafd blijven.
De hoek van de Pieter de Hooghstraat en Vincent van Goghstraat oriƫnteert zich naar het Pieter de Hooghplein. Deze hoek biedt de mogelijkheid voor een markant punt in het ontwerp. Deze hoek is vormgegeven als een markthal waarin de plint ruimte biedt aan een supermarkt. De markthal heeft een industrieel karakter dat wordt gevormd door een grid van staanders en liggers in de gevel, die opgevuld wordt met terugliggende metselwerkvlakken.
De bebouwing aan de Vincent van Goghstraat heeft een meer sober karakter. De plint van dit blok heeft een meer gesloten uitstraling doordat er in verhouding kleinere en minder openingen in de gevel zitten. Er is gekozen voor deze sobere uitstraling omdat er in de plint een magazijn en een parkeergarage zijn opgenomen.