direct naar inhoud van 4.4 Toekomstige situatie
Plan: Zevenhuizen Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpZevenhuizenDorp-Va01

4.4 Toekomstige situatie

In het plangebied vindt één ontwikkeling plaats. Op Burgemeester Klinkhamerweg 22 wordt de maatschappelijke bestemming omgezet naar een woonbestemming. Naast deze ontwikkellocatie zijn in het plan ook 6 wijzigingsbevoegdheden opgenomen overeenkomstig het bestemmingsplan 'Dorpsgebied Zevenhuizen'. Deze wijzigingsbevoegdheden zijn in overleg met de gemeente opgenomen. De gemeente heeft besloten om tegemoet te komen aan de wensen van de eigenaren die de wijzigingsbevoegdheden willen behouden om ter plaatse woningbouw te mogen realiseren in plaats van de bestaande bedrijfsbebouwing. Daarnaast wordt het ruimtelijk wenselijk geacht wanneer de bedrijfsbebouwing zo veel mogelijk gesitueerd wordt buiten de kern van het dorp en dat de percelen met de bedrijfsbestemmingen, voor zover mogelijk, aansluiten met de bestemmingen van de omliggende percelen. Dit conserverend bestemmingsplan biedt daarom weinig of geen mogelijkheden om het watersysteem en -beheer te verbeteren.

Waterhuishoudkundige randvoorwaarden ontwikkelingen

Concreet is het belangrijk om bij bouwwerkzaamheden duurzame, niet-uitloogbare bouwmaterialen toe te passen (geen zink, lood, koper en PAK's-houdende materialen) om diffuse verontreiniging van water en bodem te voorkomen. Indien desondanks uitloogbare materialen worden gebruikt, dienen deze te worden voorzien van een coating om uitloging tegen te gaan.

Conform de Leidraad Riolering West-Nederland en vigerend waterschapsbeleid is het voor nieuwbouw verplicht een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen zodat schoon hemelwater niet bij een rioolzuiveringsinstallatie terecht komt. Afvalwater wordt aangesloten op de bestaande gemeentelijke riolering. Voor hemelwater zijn er twee mogelijkheden. Indien open water in de directe omgeving aanwezig is, wordt hemelwater afgevoerd naar dat oppervlaktewater. Indien infiltratie mogelijk is, dan wordt schoon hemelwater geïnfiltreerd.

Daarnaast is het van belang om bij een toename van het verhard oppervlak, dit te compenseren in de vorm van nieuw oppervlaktewater. Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:

  • Dempen van watergangen: 100% compenseren in hetzelfde peilgebied;
  • Toename in verharding <500 m2: Geen compensatie noodzakelijk;
  • In alle overige gevallen dient de benodigde hoeveelheid aanvullend waterberging te worden berekend met verschillende klimaathorizonnen.

Beheer en onderhoud

In zijn algemeenheid geldt dat voor aanpassingen aan het bestaande waterhuishoudingsysteem bij het waterschap vergunning dient te worden aangevraagd op grond van de Keur. Dit geldt dus bijvoorbeeld voor het dempen en het aanleggen van nieuwe watergangen, het werken in of nabij waterkeringen etc.

Bestemmingslegging

Hoofdwatergangen zijn direct als 'Water' bestemd. Waterkeringen hebben een dubbelbestemming, namelijk 'Waterstaat - Waterkering' overeenkomstig de gegevens van het HHSK. De dubbelfunctie waterstaat/waterkering is "primair" als functie vastgelegd op deze plek.