direct naar inhoud van 7.3 Bestemmingsregels
Plan: Moerkapelle Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpMoerkapelleDorp-Va01

7.3 Bestemmingsregels

In het hoofdstuk Bestemmingsregels zijn alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk is gebruik gemaakt van aanduidingen om toegestaan gebruik nader te specificeren.

Agrarisch

De gronden met de bestemming 'Agrarisch' zijn bestemd voor de uitoefening van agrarische bedrijfsdoeleinden gericht op het hobbymatig houden van schapen, overdekte opslag van werktuigen ten behoeve van de agrarische bedrijfsvoering en de bij deze bestemming behorende voorzieningen zoals groen, water, waterhuishoudkundige voorzieningen, nutsvoorzieningen en voet- en fietspaden. Uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning' is één bedrijfswoning toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - detailhandel': tevens verkoop van streekeigen producten aan huis. Gebouwen en overkappingen worden binnen het bouwvlak gebouwd. Voor de gebouwen, overkappingen en bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, zijn specifieke bouwregels opgenomen.

Binnen de bestemming zijn twee afwijkingsregels opgenomen. Een afwijkingsregels om de afstand van gebouwen tot de perceelsgrens te verkleinen tot 0 of 1 m. En de andere afwijkingsregel om de onderlinge afstand van gebouwen die gebouwd worden op het bouwperceel en niet aaneen worden gebouwd te verkleinen tot 0 of 1 m. In beide gevallen moet worden aangetoond dat daardoor ook geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de ingevolgde de bestemming gegeven gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden en bouwwerken. Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming.

Bedrijf

Binnen de bestemming Bedrijf zijn aparte aanduidingen opgenomen voor de gronden bestemd voor bedrijven uit de categorieën 2, 3.1, 3.2 en 4.1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'bedrijventerrein'. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf 1 t/m 5' zijn tevens bedrijven uit ten hoogste voor deze bedrijfsactiviteit aangegeven categorie van de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'bedrijventerrein' toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'kantoor' is uitsluitend een kantoor toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'detailhandel' is tevens detailhandel toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'nutsvoorziening' is tevens een nutsvoorziening toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van verkeer - benzineservicestation' is tevens een benzineservicestation toegestaan. Tevens zijn bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals groen, water, waterhuishoudkundige voorzieningen, nutsvoorzieningen, parkeervoorzieningen en laad- en losvoorzieningen toegestaan. Gebouwen en overkappingen worden binnen het bouwvlak gebouwd. Voor de gebouwen, overkappingen en bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, zijn specifieke bouwregels opgenomen.

Een afwijkingsbevoegdheid voor de bouwregels maakt deel uit van de bestemming. Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning afwijken van de afstand van gebouwen en overkappingen tot ten minste 1 m van de perceelsgrens, mits daardoor geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de ingevolgde de bestemming gegeven gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden en bouwwerken.

Specifieke gebruiksregels en nadere eisen maken deel uit van de bestemming. Binnen de bestemming zijn daarnaast twee afwijkingsbevoegdheden opgenomen om bedrijven toe te laten uit één categorie hoger of om bedrijven toe te laten die niet in de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'bedrijventerrein' zijn genoemd.

Bedrijf - Gasontvangstation

De voor 'Bedrijf - Gasontvangstation' aangewezen gronden zijn bestemd voor de aanleg en instandhouding van een gasontvangstation, ondergrondse en bovengrondse leidingen en toebehoren en bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals wegen, paden, parkeervoorzieningen, lichtvoorzieningen, erf- en terreinafscheidingen en groen.

Binnen deze bestemming zijn uitsluitend gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, die ten dienste van de bestemming staan toegestaan. Gebouwen worden binnen het bouwvlak gebouwd en de goothoogte van gebouwen is aangegeven op de verbeelding. De bouwhoogte van erf- en terreinafscheidingen mag niet meer bedragen dan 3 m. De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag niet meer dan 3 m bedragen.

Centrum

Binnen deze bestemming worden in beginsel geen beperkingen opgelegd aan die functies en activiteiten, die een goede centrumontwikkeling bevorderen. Binnen deze bestemming zijn detailhandel en dienstverlening (uitsluitend op de begane grond), kantoren, praktijkruimten en wonen met aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten toegestaan. Tevens zijn bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals verkeersvoorzieningen, groen, laad- en losruimte, nutsvoorzieningen, parkeervoorzieningen, waterhuishoudkundige voorzieningen en water toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'horeca tot en met horecacategorie 1': uitsluitend horeca tot en met categorie 1 van de Staat van Horeca-activiteiten toegestaan op de begane grond. Ter plaatse van de aanduiding 'horeca tot en met horecacategorie 2': uitsluitend horeca tot en met categorie 2 van de Staat van Horeca-activiteiten toegestaan op de begane grond. Voor het bouwen is de algemene aanduidingsregel 'Geluidszone - weg' van toepassing. Binnen deze aanduiding is het bouwen van nieuwe geluidsgevoelige gebouwen, in overeenstemming met het bepaalde in hoofdstuk 2 uit de regels van dit plan, uitsluitend toegestaan, indien is gebleken dat de geluidsbelasting vanwege wegverkeer op de gevels van de geluidsgevoelige gebouwen, de voorkeursgrenswaarde ingevolge de Wet geluidhinder of de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting (hogere waarde) ingevolge het Besluit Hogere Waarde, met inachtnemening van de in dit Besluit Hogere Waarde gestelde voorwaarde(n) (kenmerk 201110190), niet overschrijdt.

Gebouwen en overkappingen worden binnen het bouwvlak gebouwd. De goothoogte van de gebouwen is op de verbeelding aangegeven. Voor de gebouwen, overkappingen, aan- en uitbouwen, bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, zijn specifieke bouwregels opgenomen.

Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming. Binnen de bestemming zijn daarnaast twee afwijkingsbevoegdheden opgenomen om horecabedrijven toe te laten uit één categorie hoger of om bedrijven toe te laten die niet in de Staat van Horeca- activiteiten zijn genoemd maar wel naar aard en invloed op de omgeving geacht kan worden te behoren tot de categorieën.

Groen

Op deze gronden zijn groenvoorzieningen, water, waterhuishoudkundige voorzieningen, speelvoorzieningen, verlichting, voet- en fietspaden en bij deze bestemming behorende nutsvoorzieningen toegestaan. Op of in deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. De bouwhoogte van speelvoorzieningen bedraagt ten hoogste 5 m. De bouwhoogte van verlichting bedraagt ten hoogste 6 m. De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, bedraagt ten hoogste 3 m. Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming.

Kantoor

De gronden met de bestemming 'Kantoor' zijn bestemd voor kantoren, en wonen (uitsluitend op de verdiepingen), met aan-huis-gebonden beroepen. Bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals groen, parkeervoorzieningen, nutsvoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen zijn ook mogelijk binnen deze bestemming. Gebouwen en overkappingen worden binnen het bouwvlak gebouwd. De goothoogte van de gebouwen is op de verbeelding aangegeven. Voor de gebouwen, overkappingen, aan- en uitbouwen, bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, zijn specifieke bouwregels opgenomen.

Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming. Binnen de bestemming is een bevoegdheid tot afwijken opgenomen, zodat het bevoegd gezag onder voorwaarden uitoefening van kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten kan toestaan.

Maatschappelijk

Alle buiten de bestemming 'Centrum' gelegen bestaande maatschappelijke voorzieningen zijn als zodanig bestemd. Het betreft hier onder andere overheidsvoorzieningen, bibliotheken, gezondheidszorg, onderwijs, religie, openbare dienstverlening en verenigingsleven. Ter plaatse van de aanduiding 'sporthal' is uitsluitend een sporthal toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'wonen' zijn woningen uitsluitend op de verdieping toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'begraafplaats' is uitsluitend een begraafplaats toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'horeca tot en met horecacategorie 1' is uitsluitend horeca tot en met categorie 1 van de Staat van Horeca-activiteiten op de begane grond toegestaan. Bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals groen, parkeervoorzieningen, nutsvoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen zijn ook mogelijk binnen deze bestemming. Gebouwen en overkappingen worden binnen het bouwvlak gebouwd. De goothoogte van de gebouwen is op de verbeelding aangegeven. Voor de gebouwen, overkappingen en bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, zijn specifieke bouwregels opgenomen. Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming.

Recreatie

De gronden met de bestemming 'Recreatie' zijn bestemd voor speelvoorzieningen en de bij deze bestemming behorende voorzieningen zoals groen, parkeervoorzieningen, verlichting, nutsvoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen. De speelvoorzieningen zijn met een aparte aanduiding op de verbeelding aangegeven. Op of in deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. De bouwhoogte van speelvoorzieningen bedraagt ten hoogste 5 m. De bouwhoogte van verlichting bedraagt ten hoogste 6 m. De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, bedraagt ten hoogste 3 m. Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming.

Sport

De gronden met de bestemming 'Sport' zijn bestemd voor een sporthal en bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals groen, parkeervoorzieningen, nutsvoorzieningen, water, waterhuishoudkundige voorzieningen en (ontsluitings)wegen. De sporthal is met een aparte aanduiding op de verbeelding aangegeven. Ter plaatse van de sporthal is de aanduiding 'horeca tot en met horecacategorie 1': uitsluitend horeca tot en met categorie 1 van de Staat van Horeca-activiteiten op de begane grond opgenomen op de verbeelding. Gebouwen en overkappingen worden binnen het bouwvlak gebouwd. De bouwhoogte van de gebouwen is op de verbeelding aangegeven. Voor de gebouwen, overkappingen en bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, zijn specifieke bouwregels opgenomen. Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming.

Tuin

De gronden met de bestemming 'Tuin' zijn bestemd voor tuinen bij de aangrenzende gronden gelegen hoofdgebouwen, aan-/uitbouwen, toegangspaden en in- en uitritten.

Uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van tuin' mogen tuinhuisjes, bergkasten en hobbykassen worden gebouwd. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van tuin' bedraagt de bouwhoogte van gebouwen ten hoogste 2,5 m en het gezamenlijk oppervlak van gebouwen ten hoogste 6 m² per tuin. Op de overige gronden mogen bouwwerken geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. De bouwhoogte van overkappingen bedraagt ten hoogste 3 m. De totale oppervlakte van overkappingen bedraagt ten hoogste 6 m². De bouwhoogte van erf- en terreinafscheidingen bedraagt ten hoogste 1 m. De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, bedraagt ten hoogste 3 m.

Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming. Binnen de bestemming is een bevoegdheid tot afwijken opgenomen, zodat het bevoegd gezag onder voorwaarden aan- en uitbouwen voor de voorgevel kunnen toestaan.

Verkeer

De wegen in het plangebied zijn bestemd tot 'Verkeer'. Binnen deze bestemming zijn wegen met ten hoogste 2 x 1 doorgaande rijstrook, alsmede opstelstroken, busstroken en fiets- en voetpaden toegestaan. Daarnaast zijn de bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals geluidswerende voorzieningen, voorzieningen ten behoeve van de verkeersregeling, groen, parkeervoorzieningen, verlichting, nutsvoorzieningen, waterhuishoudkundige voorzieningen en water toegestaan. Op of in deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd, waarbij de bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten behoeve van de verkeersregeling, de verkeers- of wegaanduiding of de verlichting ten hoogste 20 m bedraagt. De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, bedraagt ten hoogste 3 m. Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming.

Verkeer - Verblijfsgebied

De gronden met de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' zijn bestemd voor verblijfsgebied met een functie voor verblijf, verplaatsing en gebruik ten dienste van de aangrenzende bestemmingen. Bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals groen, parkeervoorzieningen, verlichting, nutsvoorzieningen, waterhuishoudkundige voorzieningen en water. Op of in deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. De bouwhoogte van verlichting bedraagt ten hoogste 6 m. De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, bedraagt ten hoogste 3 m. Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming.

Water

De gronden met de bestemming 'Water' aangewezen gronden zijn bestemd voor water ten behoeve van de waterhuishouding, waaronder voorzieningen voor waterberging, -aanvoer en -afvoer, zoals watergangen, waterlopen waterpartijen, bruggen, duikers, alsmede voorzieningen voor waterkering en waterhuishoudkundige voorzieningen. Op of in deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. De bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, bedraagt ten hoogste 3 m. Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming.

Wonen

De gronden met de bestemming 'Wonen' zijn bestemd voor wonen met daaronder begrepen aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten. Ter plaatse van de aanduiding 'garage' zijn uitsluitend garages ten behoeve van woningen toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'kantoor' is tevens een kantoor toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'praktijkruimte' is tevens een praktijkruimte toegestaan. Bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals erven, nutsvoorzieningen, parkeervoorzieningen, tuinen, waterhuishoudkundige voorzieningen en water zijn daarbij ook toegestaan.

Hoofdgebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen de bouwvlakken. Per bouwperceel en hoofdgebouw is maximaal 1 woning toegestaan; splitsing van een bouwperceel (ten behoeve van nieuwbouw van een tweede woning) is niet toegestaan. De maximale goothoogte is op de verbeelding aangegeven. De bouwhoogte van hoofdgebouwen bedraagt ten hoogste de goothoogte van het hoofdgebouw vermeerderd met 5 m. De goothoogte van hoofdgebouwen mag worden overschreden door dakkapellen, indien de dakkapel wordt geplaatst in het dakvlak en de breedte van dakkapellen aan de voor-, zij- en achterkant van het hoofdgebouw ten hoogste 80% van het dakvlak bedraagt.

Aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen zijn zowel binnen als buiten de bouwvlakken toegestaan. Voor de aan- en uitbouwen, bijgebouwen, overkappingen en bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, zijn specifieke bouwregels opgenomen. Ter plaatse van de aanduiding 'kantoor' mag ten hoogste 190 m² aan bijgebouwen en uitbouwen worden gebouwd mits de oppervlakte van de gronden groter is dan 375 m².

Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming. Binnen de bestemming zijn vier afwijkingsbevoegdheden opgenomen, zodat het bevoegd gezag onder voorwaarden de bouwhoogte van hoofdgebouwen voor dakopbouwen kan overschrijden, aan-/uitbouw voor de voorgevel kan worden gerealiseerd, bewoning in vrijstaande bijgebouwen ten behoeve van mantelzorg mogelijk wordt gemaakt en er kan worden afgeweken van de bouwregels ten behoeve van mantelzorg.

Wonen - 1

De gronden met de bestemming 'Wonen - 1' zijn bestemd voor nieuw te realiseren woningen met daaronder begrepen aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten. Bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals erven, nutsvoorzieningen, parkeervoorzieningen, tuinen, waterhuishoudkundige voorzieningen en water zijn daarbij ook toegestaan.

De woningen dienen vrijstaand of twee-onder-een-kap te worden gebouwd. De voorgevels van hoofdgebouwen worden ten hoogste 3 m uit de aanduiding 'gevellijn' gebouwd. De diepte van hoofdgebouwen bedraagt, gemeten vanuit de bestemmingsgrens, ten hoogste 12 m. De goothoogte van hoofdgebouwen bedraagt ten hoogste 5 m, tenzij anders vermeldt op de verbeelding. De bouwhoogte van hoofdgebouwen bedraagt ten hoogste de goothoogte van het hoofdgebouw vermeerderd met 5 m. De afstand van hoofdgebouwen tot de zijdelingse perceelsgrens bedraagt ten minste 3 m. De goothoogte van hoofdgebouwen mag worden overschreden door dakkapellen, indien de dakkapel wordt geplaatst in het dakvlak en de breedte van dakkapellen aan de voor-, zij- en achterkant van het hoofdgebouw ten hoogste 80% van het dakvlak bedraagt.

Voor de aan- en uitbouwen, bijgebouwen, overkappingen en bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, zijn specifieke bouwregels opgenomen.

Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming. Binnen de bestemming zijn twee afwijkingsbevoegdheden opgenomen, zodat het bevoegd gezag onder voorwaarden bewoning in vrijstaande bijgebouwen ten behoeve van mantelzorg mogelijk kan maken en er kan worden afgeweken van de bouwregels ten behoeve van mantelzorg.

Wonen - 2

De gronden met de bestemming 'Wonen - 2' zijn bestemd voor nieuw te realiseren woningen. De woningen dienen gestapeld of aaneen gebouwd te worden. Bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals erven, nutsvoorzieningen, parkeervoorzieningen, tuinen, waterhuishoudkundige voorzieningen en water zijn daarbij ook toegestaan.

Gebouwen worden binnen het bouwvlak gebouwd. De bouw- en goothoogte en bebouwingspercentage zijn op de verbeelding aangegeven. Aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen zijn binnen de bouwvlakken toegestaan en worden meegerekend in de bebouwingspercentage. Voor de aan- en uitbouwen, bijgebouwen, overkappingen en bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, zijn specifieke bouwregels opgenomen.

Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming. Binnen de bestemming zijn twee afwijkingsbevoegdheden opgenomen, zodat het bevoegd gezag onder voorwaarden bewoning in vrijstaande bijgebouwen ten behoeve van mantelzorg mogelijk kan maken en er kan worden afgeweken van de bouwregels ten behoeve van mantelzorg.

Wonen - 3

De gronden met de bestemming 'Wonen - 3' zijn bestemd voor nieuw te realiseren woningen met daaronder begrepen aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten. Bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals erven, nutsvoorzieningen, parkeervoorzieningen, tuinen, waterhuishoudkundige voorzieningen en water zijn daarbij ook toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'parkeerterrein' is tevens een parkeerterrein toegestaan voor ten minste 1,3 parkeerplaats per woning.

De woningen worden vrijstaand, twee-onder-een-kap en aaneen gebouwd. De voorgevels van de hoofdgebouwen worden ten hoogste 3 m uit de aanduiding 'gevellijn' gebouwd. De diepte van hoofdgebouwen bedraagt, gemeten vanuit de bestemmingsgrens, ten hoogste 12 m. De goothoogte is op de verbeelding aangegeven. De bouwhoogte van hoofdgebouwen bedraagt ten hoogste de goothoogte van het hoofdgebouw vermeerderd met 5 m. De afstand van hoofdgebouwen tot de zijdelingse perceelsgrens bedraagt ten minste 3 m. De goothoogte van hoofdgebouwen mag worden overschreden door dakkapellen, indien de dakkapel wordt geplaatst in het dakvlak en de breedte van dakkapellen aan de voor-, zij- en achterkant van het hoofdgebouw ten hoogste 80% van het dakvlak bedraagt. Voor de aan- en uitbouwen, bijgebouwen, overkappingen en bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, zijn specifieke bouwregels opgenomen.

Specifieke gebruiksregels maken deel uit van de bestemming. Binnen de bestemming zijn twee afwijkingsbevoegdheden opgenomen, zodat het bevoegd gezag onder voorwaarden bewoning in vrijstaande bijgebouwen ten behoeve van mantelzorg mogelijk kan maken en er kan worden afgeweken van de bouwregels ten behoeve van mantelzorg.

Leiding - Brandstof

De brandstofleiding met een diameter van ten hoogste 12 inch en een druk van ten hoogste 80 bar inclusief zakelijk rechtstrook heeft de dubbelbestemming 'Leiding - Brandstof' gekregen. In principe zijn op of in deze gronden uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, met een bouwhoogte van ten hoogste 3 m toegestaan.

Bouwwerken ten behoeve van andere (samenvallende) bestemmingen zijn alleen met een omgevingsverguning toelaatbaar. Een omgevingsvergunning wordt verleend, indien de belangen van de leiding hierdoor niet onevenredig worden geschaad. Er geldt tevens een omgevingsvergunningenstelsel voor diverse werken en werkzaamheden, teneinde de belangen van de leiding te beschermen.

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de gronden met de dubbelbestemming 'Leiding - Brandstof' onder een aantal voorwaarden te wijzigen door de bestemmingsvlakken aan te passen, toe te voegen of te verwijderen.

Leiding - Gas 

De voor 'Leiding - Gas' aangewezen gronden zijn mede bestemd voor de aanleg en instandhouding van een ondergrondse hoge druk gastransportleiding met een belemmeringenstrook van 5 m ter weerszijden van de hartlijn van de leiding. In geval van strijdigheid van bepalingen gaan de bepalingen van dit artikel vóór de bepalingen die op grond van andere artikelen op de desbetreffende gronden van toepassing zijn. Verder geldt voor zover de op de verbeelding weergegeven dubbelbestemmingen geheel of gedeeltelijk samenvallen, dat de dubbelbestemming 'Leiding - Gas' voorrang krijgt.

Op of in deze bedoelde gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten dienste van de bedoelde leiding(en) worden gebouwd. Overige gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn niet toegestaan uit oogpunt van externe veiligheid en energieleveringszekerheid.

Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning afwijken van de bouwregels voor het bouwen overeenkomstig de andere daar voorkomende bestemming(en) indien de veiligheid van de betrokken leiding niet wordt geschaad en vooraf schriftelijk advies is ingewonnen bij de betrokken leidingbeheerder. Een omgevingsvergunning kan slechts worden verleend indien geen kwetsbare objecten worden toegelaten.

Het is verboden op of in deze gronden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning voor een aantal werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden uit te voeren. Een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden kan worden verleend indien de betreffende werken en/of werkzaamheden de belangen van de leiding niet onevenredig schaden. Alvorens te beslissen op een aanvraag om een omgevingsvergunning wint het bevoegd gezag schriftelijk advies in bij de leidingbeheerder omtrent de vraag of door de voorgenomen werken of werkzaamheden de belangen van de leiding niet onevenredig worden geschaad en welke voorwaarden gesteld dienen te worden om eventuele schade te voorkomen.

Waarde - Archeologie-1 en 2

Deze dubbelbestemmingen zijn toegekend aan de gronden met een hoge archeologische verwachtingswaarden (Waarde - Archeologie - 1) en een zeer hoge archeologische verwachtingswaarden (Waarde - Archeologie - 2). Op deze gronden mogen ten behoeve van de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie - 1' en 'Waarde - Archeologie - 2' bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Bouwwerken ten behoeve van samenvallende bestemmingen mogen - op enkele uitzonderingen na - uitsluitend met een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag worden gebouwd. Daarnaast geldt voor diverse werken en werkzaamheden een omgevingsvergunningplicht.

Waterstaat - Waterkering

Deze dubbelbestemming is toegekend aan de gronden binnen de beschermingszone van de waterkering. Op deze gronden mogen ten behoeve van de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Bouwwerken ten behoeve van samenvallende bestemmingen mogen - op enkele uitzonderingen na - uitsluitend met een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag worden gebouwd. Alvorens te beslissen op een aanvraag om een omgevingsvergunning wint het bevoegd gezag schriftelijk advies in bij het HHSK omtrent de vraag of de belangen van de waterkering niet onevenredig worden geschaad.