Plan: | Moerkapelle Dorp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1892.BpMoerkapelleDorp-Va01 |
De locatie Moerkapelse Zijde 40 ligt in de geluidszone van de Moerkapelse Zijde. Op de rand van het nieuwe bouwblok is de geluidsbelasting berekend met Geomilieu versie 1.71. Er is gerekend op een hoogte van 1,5 en 4,5 m omdat het hier twee grondgebonden woningen betreft. Bij de resultaten is de aftrek conform artikel 110g Wgh reeds toegepast.
De hoogst berekende geluidsbelasting vanwege de Moerkapelse Zijde bedraagt 47 dB. Daarmee wordt de voorkeursgrenswaarde niet overschreden.
In de directe omgeving van het plan zijn geen andere wegen gelegen. Ten behoeve van de bouwaanvraag is een overzicht gegeven van de geluidsbelasting exclusief aftrek overeenkomstig artikel 110g Wgh. De rekenresultaten zijn exclusief correctie ex artikel 110g Wgh, zie tabel 6.13.
Tabel 6.13 Rekenresultaten relevante wegen inclusief 30 km/h-wegen en indicatieve benodigde geluidswering
onderzoekslocatie | Lden in dB | benodigde geluidswering | aanvullende gevelmaatregelen noodzakelijk in het kader van het Bouwbesluit |
Moerkapelse Zijde 40 | 52 dB | 19 dB | nee |
Conclusie ten aanzien van plan
Er zijn geen beperkingen voor de ontwikkeling van woningen op locatie Moerkapelse Zijde 40 vanwege wegverkeerslawaai.
In het hele plangebied wordt ook na realisatie van alle voorgenomen ontwikkelingen voldaan aan de grenswaarden voor PM10 en NO2.
Conclusie ten aanzien van plan
De realisatie van de ontwikkeling wordt conform Titel 5.2 van de Wet milieubeheer toelaatbaar geacht.
Voor wat betreft de ontwikkellocaties is beoordeeld of bedrijven worden belemmerd in de bedrijfsvoering of dat deze bedrijven een mogelijke belemmering vormen voor de geplande ontwikkeling.
Direct ten oosten van deze locatie zijn bedrijfsbestemmingen tot en met categorie 2 gelegen (Moerkapelse Zijde nr. 38, 38a en Moerkapelse Zijde 32). Voor Moerkapelse Zijde 32 is een maatbestemming opgenomen waarmee een machinefabriek mogelijk wordt gemaakt.
Voor het perceel Moerkapelse Zijde 40 wordt de bestemming gewijzigd van woondoeleinden (zonder bouwvlak) naar wonen met de mogelijkheid voor maximaal 2 woningen. Derhalve moet aangetoond worden dat de beoogde woningen verenigbaar zijn met de omliggende bedrijfsbestemmingen. Daarbij moet aandacht zijn voor het woon- en leefklimaat en dient te worden aangetoond dat de bestaande bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden gehinderd. Op korte afstand van dit perceel is in het bedrijfsverzamelgebouw een bedrijf gevestigd met een toegangsdeur richting de geprojecteerde woningen. Uit onderzoek naar de geluidsbelasting afkomstig van dit bedrijf is gebleken dat de geprojecteerde woningen ter plaatse mogelijk zijn. Tevens dient voor het betreffende bedrijf een maatwerkvoorschrift te worden opgenomen. Op basis van dit onderzoek wordt de ontwikkeling haalbaar geacht.
Conclusie ten aanzien van plan
De bouw van de geprojecteerde woningen aan de Moerkapelse Zijde 40 (de geluidsbelasting, LAmax, ten gevolge van het bedrijfsverzamelgebouw is lager dan 75 dB(A)) worden uitvoerbaar geacht. Tevens dient voor het meest dichtstbijzijnde bedrijf in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Moerkapelse Zijde 38, 38a een maatwerkvoorschrift te worden opgenomen.
Het plangebied ligt op 370 m afstand van de hogedruk aardgasleiding A 553. Zoals in hoofdstuk 5 van deel A is weergeven bedraagt het invloedsgebied van deze gasleiding 430 m. Het plangebied ligt binnen het invloedsgebied, maar gezien de afstand en de zeer beperkte omvang van de ontwikkeling zal het groepsrisico niet significant toenemen.
Conclusie ten aanzien van plan
Er zijn geen beperkingen voor de beoogde ontwikkeling vanwege externe veiligheid.
Geïnventariseerd is welke bodeminformatie bekend is bij de Milieudienst met betrekking tot de ontwikkellocatie.
Bodemonderzoeken
Uit het Bodem Informatie Systeem blijkt dat binnen het plangebied een bodemonderzoek is uitgevoerd, zie tabel 6.14.
Tabel 6.14 Bodemonderzoeken
onderzoek | conclusie | vervolgactie |
Locatie: Moerkapelse Zijde 40: Verkennend en nader bodemonderzoek. Moerdijk Bodemsanering B.V., d.d. 13 januari 2011 |
Het historisch onderzoekonderzoek is onvolledig en moet worden aangevuld. Uit het analytische onderzoek blijkt het volgende: In de bovengrond zijn ten hoogste lichte verontreinigingen met kwik, lood en PAK aangetoond. In de ondergrond is een sterke verontreiniging met minerale olie en een lichte verontreiniging met kobalt aangetoond. In het grondwater zijn geen verontreinigingen geconstateerd. Naar aanleiding van de verontreiniging met minerale olie zijn aanvullende boringen gezet. Ter plaatse van deze boringen zijn geen verontreinigingen aangetroffen. De sterke verontreiniging met minerale olie is zeer plaatselijk. Er is geen sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging. |
Uitvoeren aanvullend historisch onderzoek. Zie hieronder |
Aanvullend historisch onderzoek, Moerdijk Bodemsanering B.V., d.d. 1 juli 2011 | Het aanvullende historisch onderzoek zijn de ontbrekende gegevens voldoende aangevuld. Er zijn geen nieuwe voor bodemverontreiniging verdachte locaties aangetroffen. De locatie is hiermee voldoende onderzocht. | Geen |
Tanks
Uit het Bodem Informatie Systeem blijkt dat er binnen het plangebied één tank bekend is, waar geen vervolgactie noodzakelijk is.
Conclusie ten aanzien van plan
De locatie is voldoende onderzocht. Er zijn geen beperkingen vanwege bodem voor de planologische procedure ten bate van de wijzigingslocatie Moerkapelse Zijde 40.
De locatie Moerkapelse Zijde 40 ligt in een zone met een lage archeologische verwachting. Dit in verband met vervening. Omdat de locatie kleiner dan 5.000 m² is geldt geen verplichting tot archeologisch onderzoek.
Conclusie ten aanzien van plan
Gezien de afmetingen van de locatie zijn geen beperkingen vanwege archeologie voor de ontwikkellocatie Moerkapelse Zijde 40.
Op maandag 13 december 2010 is een veldbezoek gebracht aan het plangebied.
Aan de voorzijde van het perceel staat een woning, omringd door een tuin. Aan de voorzijde van deze woning ligt een gazon met een aantal coniferen in struik- en hegvorm en vier zachte berken. Direct achter de woning ligt een betegeld terras. Achter het terras ligt grasland met een vijver alwaar de twee nieuw te realiseren woningen gesitueerd zullen worden. Het gazon en het grasland hebben weinig actuele ecologische waarde.
Het terrein is omringd door struiken. De struiklaag in de voortuin bestaat voornamelijk uit coniferen. Het struweel rond de achtertuin bestaat voornamelijk uit braam, meidoorn en vlier. Daarnaast staan in de achtertuin een treurwilg en een kersenboom. Zowel de bomen als het struweel bieden broedgelegenheid aan diverse vogelsoorten, zoals ook blijkt uit de oude nesten die zijn aangetroffen tijdens het veldbezoek.
Conclusie ten aanzien van plan
Er zijn geen beperkingen vanwege flora en fauna voor de planologische procedure voor de ontwikkeling van het perceel achter de Moerkapelse Zijde 40.