direct naar inhoud van 7.1 Archeologie
Plan: Esse-Kleinpolder
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpEsseKleinpolder-Va01

7.1 Archeologie

Het archeologisch erfgoed wordt binnen Nederland als zeer waardevol beschouwd. De Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) legt de verantwoordelijkheid voor de bescherming van het archeologische erfgoed bij de gemeente. De taken in het kader van de Wamz behelzen o.a. het integreren van archeologie in de RO-procedures (zoals vergunningen en Projectbesluiten) en de koppeling tussen bestemmingsplannen en archeologische waarden en verwachtingen (art. 38 en 41 Wamz).

De Wamz verplicht om bij de vaststelling van een bestemmingsplan of bij een omgevingsvergunning rekening te houden met in de bodem aanwezige of te verwachten archeologische waarden. De feitelijke bescherming daarvan krijgt gestalte door het opnemen van voorschriften in het bestemmingsplan ten aanzien van de afgifte van omgevings- en aanlegvergunningen in die gebieden die als archeologisch waardevol zijn aangemerkt. Aan de vergunning zelf kunnen aanvullende voorwaarden worden verbonden, met als uiterste de verplichting tot planaanpassing of het laten verrichten van een opgraving.

De gemeente Zuidplas heeft per 23 november 2010 vastgesteld beleid. Aan de hand van de hiervan onderdeel uitmakende archeologische verwachtingenkaart en beleidskaart is per gebied bepaald of en wanneer archeologisch (voor)onderzoek verplicht is.

Onderzoek

In het kader van het bestemmingsplan Esse-Kleinpolder wordt inzicht gegeven in de verwachtingswaarden in de Esse-Kleinpolder.

Op de beleidskaart van de gemeente Zuidplas valt het plangebied binnen verschillende zones met verschillende waarden variërend van een zeer hoge, een hoge en een lage archeologische verwachting. De zeer hoge verwachting concentreert zich bij een brug en sluis langs de Kerklaan. Verder grenst het plangebied aan de ontginningsas lang de s' Gravenweg waar voor de huisplaatsen een zeer hoge verwachting geldt. De hoge verwachting geldt voor de stroomgordel van de Gouderak en enkele rivierduinen die binnen het plangebied liggen. Hierop kunnen respectievelijk archeologische waarden daterende uit het Meso-/Neoliticum en uit Paleo-/Mesolithicum verwacht worden. De overige delen betreffen gebieden met een lage verwachting (afbeelding 17).

Voor de diverse verwachtingen gelden verschillende beleidsmaatregelen. Voor gebieden met een zeer hoge verwachting geldt een archeologische onderzoeksplicht bij verstoringen groter dan 50 m² en een dieper ingrijpen in de bodem dan 30 cm beneden maaiveld. Bij een hoge archeologische verwachting is een onderzoeksplicht bij oppervlakten groter dan 100 m² en een verstoringsdiepte van 30 cm en lager. Voor een lage verwachting geldt een oppervlakte van 5000 m² en een dieper ingrijpen dan 30 cm.

Verder is er een gebied met een hoge verwachtingswaarde op een grotere diepte. Hier geldt dat vanaf verstoringen dieper dan 3 m beneden huidig maaiveld en een oppervlakte groter dan 100 m² een onderzoeksplicht bestaat. Voor verstoringen dieper dan 30 cm onder maaiveld, maar ondieper dan 3 m onder maaiveld geldt een lage verwachting (met een onderzoeksplicht bij een verstoring groter dan 5000 m²).

afbeelding "i_NL.IMRO.1892.BpEsseKleinpolder-Va01_0017.jpg"

Afbeelding 17; De Esse-Kleinpolder en directe omgeving op de archeologsiche beleidskaart gemeente Zuidplas.

Conclusie ten aanzien van plan

In het plangebied Esse-Kleinpolder zijn zones met een zeer hoge, hoge en lage verwachting op archeologische sporen. Conform het archeologisch beleid van de gemeente Zuidplas is voor de betreffende zones in de regels van het bestemmingsplan een relevante dubbelbestemming archeologie opgenomen, waarmee werken in de grond aan regels wordt gebonden. Het bestemmingsplan is toelaatbaar vanuit het oogpunt van archeologie.