direct naar inhoud van 4.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Esse-Kleinpolder
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpEsseKleinpolder-Va01

4.3 Gemeentelijk beleid

4.3.1 'Wonen in de dorpen van de gemeente Zuidplas' Visie op hoofdlijnen

Doordat de Woonvisie 2004-2010 inmiddels verouderde ontstond binnen de gemeente Zuidplas de behoefte naar een actuele woonvisie welke het volkshuisvestelijk beleid voor de komende jaren uitzet. Dit vanuit een publieke verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor een leefbare gemeenschap met voldoende en kwalitatief goede woningen voor haar inwoners. In het kader van deze woonvisie is een woningmarktonderzoek uitgevoerd en inmiddels afgerond. Nadat de hoofdlijnen zijn vastgesteld door de gemeenteraad, wordt de visie verder uitgewerkt in concretere acties en maatregelen.

4.3.2 Welstand

Op 11 mei 2004 is door de gemeenteraad van de voormalige gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel de welstandsnota vastgesteld. Het doel van de welstandsnota is dat het beleidsdocument burgemeester en wethouders voorzien in criteria voor het beoordelen van een omgevingsvergunning voor het bouwen van een object op welstandsvereisten.

Binnen het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel is sprak van twee soorten criteria:

  • De objectgerichte criteria
  • De gebiedsgerichte criteria

De objectgerichte criteria richten zich op bijzondere objecten. De objecten zijn als zodanig zeer herkenbaar en bezitten specifieke kenmerken. In Nieuwerkerk aan den IJssel komen twee van deze objecten voor: Historische agrarische bebouwing en tuinderswoningen.

De gebiedsgerichte criteria maakt onderscheid in gebieden met een samenhangende structuur en uiterlijk. Deze welstandsgebieden zijn op een kaart aangegeven en voor elk gebied is specifiek welstandsbeleid bepaald. Het plangebied ligt in vijf verschillende welstandsgebieden:

  • Linten vanuit het Oude dorp
  • Oranjebuurt
  • Parkzoom, Esse-Hoog, Esse-Laag, Kleinpolder
  • Centrumgebied
  • Groene gebieden in het dorp: (sport)parken en begraafplaats

afbeelding "i_NL.IMRO.1892.BpEsseKleinpolder-Va01_0009.png"

Afbeelding 9; Uitsnede kaart welstandsgebieden

Linten vanuit het Oude dorp

Het deel van de Kerklaan dat door het plangebied loopt wordt gekarakteriseerd door vrijstaande bebouwing dat op een organische manier is ontstaan. Langs de Kerklaan zijn zowel oude als nieuwe bouwstijlen te vinden. De situering van de bebouwing is voornamelijk naar de linten georiënteerd met in de meeste gevallen diepe voortuinen. Aan deze linten staan een aantal gebouwen welke bijzondere cultuurhistorische en architectonische waarden hebben. Binnen het plangebied ligt het voormalige station van Nieuwerkerk aan den IJssel (nu in gebruik als horecagelegenheid). Voor dit station geldt dat de beeldbepalende elementen zo veel mogelijk behouden dienen te worden.

Oranjebuurt

De Oranjebuurt is gebouwd in de jaren '50 en dankt zijn naam aan het feit dat alle straten zijn vernoemd naar leden van het koningshuis. De wijk laat zich karakteriseren als een typische wijk uit de wederopbouwperiode. Het welstandsbeleid voor deze wijk is relatief licht omdat de wijk zich vooral richt op wonen en de woonkwaliteit.

Parkzoom, Esse-Hoog, Esse-Laag, Kleinpolder

Behalve Parkzoom vallen al deze wijken binnen het plangebied. De wijken zijn de nieuwste woonwijken in Nieuwerkerk aan den IJssel en hebben een moderne uitstraling. De uitstraling van de wijken is divers door de verschillende woningtypes en de uiteenlopende architectuur. Het welstandsbeleid voor deze wijken is relatief licht omdat de wijken zich vooral richten op wonen en de woonkwaliteit.

Centrumgebied

Het centrum gebied wordt gevormd door de concentratie van een winkelcentrum, het raadhuis, het station, het politiebureau en de bibliotheek. Rondom deze functies liggen een aantal wooncomplexen. Voor het gebied geldt een bijzonder welstandsbeleid, vanwege de centrum- en publieksfunctie. Het beleid richt zich voornamelijk op het versterken van de positieve ruimtelijke karakteristiek van het gebied.

Groene gebieden in het dorp: (sport)parken en begraafplaats

De begraafplaats en een wijkpark zijn de enige zones van bovengenoemd welstandsgebied welke binnen de grenzen van het plangebied liggen. Beiden liggen ingeklemd tussen de wijk Esse en het spoor. Het gebied kent weinig bebouwing en veel groen. Het reguliere welstandsregime richt zich dan ook op de instandhouding van deze groene uitstraling.

4.3.3 Snippergroen

In mei 2011 is de beleidsnota snippergroen voor de gemeente Zuidplas vastgesteld. Deze beleidsnota gaat in op het uitgeven en gebruik van groenstroken. De beleidsnota heeft ten doel beleid op te stellen voor het uitgeven van groenstroken, daar waar mogelijk verkopen van groenstroken, nieuwe verhuursituaties voorkomen en handhaven van ongewenste ingebruiknemingen eenvoudiger maken. Volgens de beleidsnota is snippergroen in vier categorieën ingedeeld:

  • Verkeersgroen
  • Gebruiksgroen
  • Beeldbepalend groen
  • Restgroen; niet zijnde verkeers-, gebruiks- of beeldbepalend groen

Het snippergroen beleid ten aanzien van bestemmingsplannen is dat snippergroen voor zover gewenst de bestemming 'verkeer' of 'verkeer – verblijfsgebied' krijgt. Een dergelijke bestemming maakt aanpassingen in het openbaar gebied t.b.v. optimaliseren ruimte/parkeerplaatsen mogelijk zonder dat het bestemmingsplan hier een beperking in vormt.

Binnen de beleidsnota is tevens een regeling opgenomen voor nieuw op te stellen bestemmingsplannen:

  • 1. Het snippergroen dat in het verleden of in de nabije toekomst verkocht wordt, wordt meegenomen in de bestemming 'wonen' (of een andere bestemming).
  • 2. De gronden die verhuurd zijn, worden niet specifiek bestemd in het op te stellen bestemmingsplan. Deze gronden zullen in het bestemmingsplan met name de bestemming 'verkeer – verblijfsgebied' krijgen. Op de gronden met deze bestemming zijn zowel groenvoorzieningen als parkeerplaatsen mogelijk.
  • 3. De gronden die wellicht in de toekomst worden verkocht: deze gronden mogen in gebruik genomen worden overeenkomstig de onderliggende bestemming (meestal 'verkeer – verblijfsgebied' of 'groen').

Consequentie gemeentelijk beleid plangebied

De actualisatie van de verouderde bestemmingsplannen van de wijken Esse en Kleinpolder hebben geen invloed op het gemeentelijke beleid, omdat er geen sprake is van een zogenaamd ontwikkelingsplan. Wel geeft de Beleidsnota Snippergroen kaders omtrent de omgang met snippergroen in voorliggend bestemmingsplan; zo is aan de Polderkade het snippergroen meegenomen in de woonbestemming. Het beperkte aantal kleinschalige ontwikkelingen wordt individueel getoetst aan het vigerende beleid, zodoende is toetsing in onderhavig plan niet noodzakelijk.