Plan: | Esse-Kleinpolder |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1892.BpEsseKleinpolder-Va01 |
In de Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. Gedeputeerde Staten hebben op 2 juli 2010 de Provinciale Structuurvisie vastgesteld. Inmiddels is de structuurvisie aangevuld met de Eerste Herziening welke op 23 februari 2011 is vastgesteld door Gedeputeerde Staten. De Eerste Herziening borduurt voort op de structuurvisie, echter zijn een aantal stukken tekst in de originele structuurvisie aangepast, vervangen of verwijderd.
De structuurvisie geeft een visie voor 2020 met bijbehorende uitvoeringsstrategie en een doorkijk naar 2040. De nieuwe Structuurvisie en de Verordening Ruimte komen in de plaats van de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte.
Afbeelding 8; Uitsnede functiekaart Structuurvisie Zuid-Holland
De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers.
Het uitgangspunt is “lokaal wat kan, provinciaal wat moet”. In de provinciale structuurvisie geeft de provincie aan wat zij als provinciaal belang beschouwt en hoe zij daarop wil gaan sturen. Het beleid gaat in op verschillende provinciale belangen. Van belang voor het plan is de bundeling van verstedelijking, infrastructuur, voorzieningen en economische activiteiten gericht op concentratie en functieafstemming (knopen- en locatiebeleid). Verder dient kansrijke en innovatieve binnenstedelijke verdichting plaats te vinden, vooral rond openbaar vervoerknooppunten. Ook is de opvang van de bevolkingsgroei in het Groene Hart en de Delta in regionale, goed ontsloten kernen en daartoe aangewezen relatief verstedelijkte zones belangrijk.
Samengevat verwoordt de Visie op Zuid-Holland de volgende vijf integrale hoofdopgaven:
Eerste herziening van de Verordening Ruimte
Omdat de Verordening Ruimte onderdeel is van de structuurvisie is deze tevens herzien. Gezamenlijk met de Eerste Herziening van de Structuurvisie Zuid-Holland is de Eerste Herziening van de Verordening Ruimte vastgesteld op 23 februari 2011. De regels in de verordening zijn bindend en werken door in bestemmingsplannen.
De CHS (provincie Zuid Holland, 2002) biedt een overzicht in hoofdlijnen van het cultureel erfgoed van de provincie. Daartoe zijn de belangrijkste archeologische, historisch-landschappelijke en historisch-stedenbouwkundige structuren, patronen en terreinen op kaart gezet en gewaardeerd. De provincie heeft met de CHS een onderlegger willen verschaffen voor een integraal - in samenhang met overige beleidsvoornemens - en gebiedsgericht monumentenbeleid. Op deze kaart zijn de historisch waardevolle structuren en gebieden in drie kwaliteitsniveaus aangegeven; zeer hoog, hoog en redelijk hoog waardevol. De kaart heeft een signaalfunctie bij het ontwerpen aan de stad.
Consequentie provinciaal beleid plangebied
Het planvoornemen betreft de actualisatie van een aantal verouderde bestemmingsplannen. Het plan is grotendeels conserverend van aard. De kleinschalige ontwikkelingen welke meegenomen worden in de actualisatie worden individueel getoetst op het provinciale beleid. Derhalve is verantwoording voor deze ontwikkelingen niet noodzakelijk in voorliggende toelichting.