direct naar inhoud van 4.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Parkzoom
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BPParkzoom-VA01

4.3 Gemeentelijk beleid

4.3.1 Sportvisie

In maart 2011 heeft de gemeenteraad van de gemeente Zuidplas de Sportvisie vastgesteld. Centraal in de visie staat dat de gemeente Zuidplas moet bestaan uit levendige, vitale dorpen. Vitale dorpen hebben een kwalitatief goed en een toegankelijk aanbod van sportverenigingen, sportaccommodaties en sportstimuleringsactiviteiten, dat aansluit bij de wensen en behoeften van de inwoners. Daarmee levert sport een positieve bijdrage aan een gezonde leefstijl, de leefbaarheid en vitaliteit van de dorpen binnen de gemeente Zuidplas.

Met deze visie gaat de gemeente een stap verder ten opzichte van het huidige sportbeleid. Het huidige beleid staat hoofdzakelijk in teken van verplaatsing en vernieuwing van bestaande sportparken. Verder is er sprake van een verbreding van de visie en is de beoogde sociale cohesie een onderdeel van de visie. Op dit moment ligt de nadruk vooral op de instandhouding van voorzieningen. Met het huidige beleid stuurt de gemeente nadrukkelijk op een kwalitatief goed aanbod. Sportstimuleringsactiviteiten zijn tot nu toe veelal aanbodgericht.

Voor het sportbeleid gelden de volgende uitgangspunten:

  • 1. Ondersteuning waar mogelijk en noodzakelijk van de sportverenigingen;
  • 2. Realistisch beleid dat praktisch uitvoerbaar is, uitgaande van de financiële mogelijkheden;
  • 3. Integraal sportbeleid, sportbeleid raakt de diverse terreinen van het WMO-beleid;
  • 4. Stimuleren van georganiseerde en ongeorganiseerde sportdeelname;
  • 5. Een zo hoog mogelijke sportdeelname door alle inwoners wordt bevorderd;
  • 6. Er moet sprake zijn van een transparant gemeentelijk subsidiebeleid.

De sportvisie streeft erna om het multifunctionele gebruik van sportaccomodaties te bevorderen. In de binnensport is het gebruikelijk dat meerdere sporten gebruik maken van dezelfde sportvloer. Binnensportaccommodaties als gymzaal, sportzaal en sporthal zijn daarom per definitie multifunctionele accommodaties. In de buitensport worden de accommodaties nog nauwelijks multifunctioneel gebruikt. Terwijl het ruimtebeslag in de buitensport veel groter is dan in de binnensport.

In het gemeentelijk sportbeleid is opgenomen dat een multifunctioneel gebruik van de sportparken zal leiden tot meer levendigheid. Geen enkele sportvereniging in Zuidplas deelt structureel haar accommodatie met een andere organisatie. Mogelijk zijn verenigingen huiverig voor het medegebruik van velden door derden, omdat gevreeds wordt dat velden vooral als hangplek door jongeren gebruikt gaan worden.

Een sportpark kan op diverse manieren multifunctioneler worden gemaakt:

  • Toevoegen van nieuwe voorzieningen die door nieuwe doelgroepen worden gebruikt (bijvoorbeeld voorzieningen voor individuele sporters of een sport bso);
  • Intensiever gebruik van de huidige voorzieningen. Hierbij moet vooral worden gedacht aan gebruik door andere doelgroepen, op andere tijden dan de sportverenigingen (zoals scholen, bedrijven, kinderopvang of buurtsport).
  • Om de huidige voorzieningen intensiever te gebruiken wordt vooral kunstgras ingezet ter vervanging van natuurgras. Kunstgras biedt mogelijkheden om de gebruiksintensiteit te verhogen waardoor meerdere doelgroepen kunnen sporten op een veld zonder dat dit de kwaliteit aantast.

Voorstellen uit de sportvisie

  • 1. De gemeente wil de multifunctionaliteit van de binnen- en buitenaccommodaties vergroten door vooral de huidige voorzieningen intensiever te laten gebruiken door andere doelgroepen.
  • 2. De gemeente wil bij vervanging van natuurgras overgaan tot aanleg van kunstgras in verband met de verdubbeling van de bespeelbare capaciteit.
  • 3. De gemeente hanteert de planningsnormen en de kwaliteitseisen van NOC*NSF om de capaciteit en de kwaliteit voor binnen- en buitensport te bepalen. Om de ruimte in Zuidplas efficient en effectief te benutten, faciliteert de gemeente geen overcapaciteit;
  • 4. Daar waar sprake is van overcapaciteit bij accommodaties die eigendom zijn van de gemeente, maakt de gemeente afspraken maken met de verenigingen om het gebruik van te optimaliseren;
  • 5. Organisaties uit Zuidplas hebben voorrang bij het huren van accommodaties die eigendom zijn van de gemeente;
  • 6. De gemeente stimuleert waar mogelijk sporten en bewegen.
  • 7. De gemeente wil dat de sportaccommodaties zoveel mogelijk toegankelijk zijn voor mensen met een beperking;
  • 8. Bij het onderzoek naar de realisatie van nieuwe accommodaties wordt als uitgangspunt meegenomen dat de richtlijn NEN 1814 (norm voor toegankelijkheid van gebouwen en buitenruimten) en het ´handboek voor toegankelijkheid´ in acht worden genomen.
  • 9. De gemeente wil dat, bij de realisatie van de sportvoorzieningen in een multifunctioneel centrum, rekening wordt gehouden met de toegankelijkheid voor sporters en/of toeschouwers (tribune) met een beperking.

Consequentie sportvisie voor plangebied

Het bestemmingsplan faciliteert veel aspecten uit de gemeentelijke sportvisie. Tevens wordt ingespeeld op het aspect om sportgerelateerde buitenschoolse opvang mogelijk te maken op de sportvelden, mits dit toelaatbaar is uit oogpunt van externe veiligheid. Dit heeft te maken met het transport van gevaarlijke stoffen dat over het spoor 'Utrecht-Rotterdam' plaatsvindt en met de ligging van het zwembad (zie ook paragraaf 6.4.3).