direct naar inhoud van 6.1 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Hooge Veenen 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BPHoogeVeenen-Va01

6.1 Bedrijven en milieuzonering

6.1.1 Kader

Bedrijven zijn milieubelastende bestemmingen die hinder ten opzichte van milieugevoelige bestemmingen (waaronder wonen) kunnen veroorzaken. Om deze hindersituaties te voorkomen dient bij een bestemmingsplan(wijziging) waarin milieubelastende en milieugevoelige bestemmingen in elkaars nabijheid mogelijk worden gemaakt in principe uit te worden gegaan van scheiding van functies. Daartoe zijn in de VNG-brochure Bedrijven en Milieuzonering (2009; hierna te noemen B&M) richtafstanden opgesteld. Deze afstanden geven voor gemiddelde bedrijfssituaties aan op welke afstand geen hinder is te verwachten. De meer fijne afstemming voor de voorkoming van milieuhinder vindt vervolgens plaats in het kader van de Wet milieubeheer.

Deze afstanden in B&M zijn naast de factoren aard en omvang van het bedrijf mede afhankelijk van de omgeving. Voor een rustige woonomgeving gelden andere afstanden (strengere eisen) dan voor andere gebieden, zoals drukke woonwijken, gemengde gebieden, landelijke gebieden en bedrijventerreinen.

Het bestemmingsplangebied wordt gekarakteriseerd als een bedrijventerrein, met aan de randen andere functies (woningbouw en glastuinbouw). Een overschrijding van de wettelijke normen (qua geluidsbelasting, stof, geur en gevaar), zoals besproken in voorgaande en volgende hoofdstukken, is echter niet toelaatbaar. De betreffende VNG-publicatie vormt geen wettelijk kader. De in de publicatie opgenomen afstanden betreffen richtafstanden.

6.1.2 Plangebied

In het vigerende bestemmingsplan (De Hooge Veenen 1988) wordt voor een deel van het terrein maximaal categorie 4-bedrijven toegestaan en voor het overige deel maximaal categorie 3. De staat van inrichtingen, behorende bij het vigerende bestemmingsplan, is afgeleid van een tabel uit een rapport, dat in 1986 door het VNG is opgesteld. Dit rapport is een voorganger van de VNG-brochure Bedrijven en Milieuzonering 2009. De milieucategorieen die het vigerende bestemmingsplan mogelijk maakt, kunnen niet één op één overgenomen worden in dit bestemmingsplan. Dit heeft meerdere oorzaken:

  • In de VNG-brochure Bedrijven en Milieuzonering 2009 is een onderscheid gemaakt tussen categorie 3.1 en 3.2 bedrijven, terwijl in het vigerende plan categorie 3 wordt gehanteerd (dit geldt overigens ook voor de milieucategorieen 4 en 5).
  • Door voortschrijdend inzicht is de categorie-indeling van meerdere bedrijven in de staat van inrichtingen van het vigerende plan veranderd. Veelal vallen bedrijven onder een lagere categorie, enkele bedrijven zijn in een hogere categorie ingedeeld.
  • De indeling op SBI-codes is gewijzigd en bedrijfsactiviteiten hebben een andere SBI-code gekregen.
  • Volgens vaste jurisprudentie is milieuzonering noodzakelijk op een bestaand bedrijventerrein. Dit betekent dat er vanuit de bestaande woningen inwaarts moet worden gezoneerd en op basis daarvan een maximale toelaatbare categorie kan worden bestemd.

Beide lijsten werken met een richtlijnen voor aan te houden afstanden. Aan de hand van deze gegevens kan er een 'vertaalslag' gemaakt worden. In de tabel zijn de richtlijnen ten opzichte van een rustige woonwijk opgenomen. Opgemerkt dient te worden de VNG lijst uit 2009 een onderscheidt maakt tussen rustige woonwijken, gemengde gebieden en bedrijventerreinen. Dit onderscheidt werd in 1986 niet gemaakt.

Uitgangspunt van het bestemmingsplan is dat er maximaal aangesloten wordt bij bestaande rechten. Het is niet wenselijk dat er bedrijven met een zwaardere milieucategorie mogelijk worden gemaakt.

Staat van inrichtingen (1986)   Staat van bedrijfsactiviteiten (2009)  
Categorie 1 (woonwijk)   Categorie 1 (10 meter)  
Categorie 2 (gemengd gebied)   Categorie 2 (30 meter)  
Categorie 3 (rand woonwijk)   Categorie 3.1 (50 meter)  
Categorie 4 (100 m met afscherming, 200 m zonder afscherming)   Categorie 3.2 en 4.1  
Categorie 5 (250 – 500 meter)   Categorie 4.2 en hoger (vanaf 300 meter)  

Vertaaltabel van de Staat van inrichtingen (1986) naar de Staat van bedrijfsactiviteiten (2009).

De zonering uit het vigerende plan is aan de hand van voorgaande tabel ' vertaalt' naar dit bestemmingsplan.

In bijlage 1 is een lijst van alle aanwezige bedrijven, inclusief de milieucategorie opgenomen. Daaruit blijkt dat op het bedrijventerrein geen bedrijven met een zwaardere milieucategorie dan 3.2 voorkomen. De volgende bedrijven zijn op basis van de zonering niet passend en dienen voor het betreffende perceel een maatbestemming te krijgen: De Heer Transport, gelegen aan de Albert van 't Hartweg 15 en Siem Stout BV, gelegen aan de Albert van 't Hartweg 19. Beide bedrijven zijn een categorie 3.2 bedrijf en hebben daarmee een milieucategorie welke hoger is dan volgens de zonering is toegestaan.

6.1.3 Conclusie

Op het terrein is een milieuzonering opgenomen, welke maximaal aansluit bij de bestaande gebruiksrechten. Aan de kant van de Eerste Tochtweg en de Albert van 't Hartweg zijn, door de aanwezigheid van woningen, bedrijven met een maximale milieucategorie 3.1 toegestaan. De bestaande bedrijven, welke momenteel een hogere milieucategorie dan 3.1 hebben, zijn met een specifieke aanduiding bestemd. In het tussenliggende gebied zijn bedrijven met een maximale milieucategorie 4.1 toegestaan. De gronden, gelegen achter de woningen aan de Eerste Tochtweg 18 t/m 22a mogen gebruikt worden ten behoeve van bedrijven met een milieucategorie 3.2.