Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Zuideinde 40 en 40A te Roelofarendsveen
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1884.BPZUIDEINDE40EN40A-VAS1

1.1 Aanleiding voor het bestemmingsplan

De locatie Zuideinde 40 en 40 A maakt onderdeel uit van het bebouwingslint van het Zuideinde en is gelegen in het zuiden van de kern Roelofarendsveen. De bebouwing op de locatie is in het verleden gebruikt als geluidsstudio met een daarbij behorende bedrijfswoning.
 
Naast het bedrijfspand op Zuideinde 40 staat een woning met huisnummer 40A. Deze woning zal niet worden verbouwd, toch wordt de bestemming van dit adres gewijzigd. Het vigerend bestemmingsplan dat is vastgesteld in 2009 is met betrekking tot Zuideinde 40 en 40A foutief opgesteld.
 
Heden is het bedrijf beëindigd en wordt de bedrijfswoning als burgerwoning bewoond. In het vigerend bestemmingsplan heeft de grond van de bedrijfswoning de bestemming ’Bedrijf’ en de bedrijfsruimte waar voorheen de geluidsstudio gevestigd was de bestemming ‘Wonen’.
 
Omdat gelet op de beëindiging van het bedrijf de bedrijfswoning als burgerwoning gebruikt wordt, is besloten deze bestemming te wijzigen in een woonbestemming. Het vigerend bestemmingsplan dat is vastgesteld in 2009 heeft ten onrechte dit perceel niet als woonbestemming bestemd.
 
Zoals gezegd, het bedrijfspand waar momenteel een woonbestemming op ligt, mag volgende het vigerende bestemmingsplan 1 woning realiseren. Aanvrager wenst gezien de grote van het bedrijfsgebouw 2 startersappartementen te realiseren. Dit bestemmingsplan maakt deze ontwikkeling onder meer mogelijk.
 
Het college van Kaag en Braassem heeft besloten om in principe medewerking te verlenen aan het bouwplan door middel van een (postzegel)bestemmingsplan op aanvraag. De reden voor de medewerking is verwoord in de brief1  van 28 september 2006 van de gemeente Alkemade aan initiatiefnemer (Gemeente Alkemade is samen met gemeente Jacobswoude opgegaan in de gemeente Kaag en Braassem).
De gemeente stelt in de brief dat nabij het plangebied door eerdere uitbreidingen met woningen een soort insteekweg naar het zuideinde ontstaan is. Het plan moet dan ook getoetst worden op alle ruimtelijke en functionele randvoorwaarden om te kijken of de ontwikkeling hier verder gewenst is.
Tevens wordt in de brief gesteld dat het plangebied in een transformatiegebied ligt en de door de raad vastgestelde criteria voor beperkt bouwen gelden als primair kader. In deze brief wordt vervolgens direct geconcludeerd dat aan verschillende van die criteria voldaan wordt. Er vindt geen verdichting plaats van de huidige linten, door de bouw zullen geen ontwikkelingen op het achterliggende terrein gefrustreerd worden, de ontsluiting kan via de reeds bestaande insteekweg en de afstond tot de kassen en bedrijven is voldoende.
Volgens de gemeente zijn er dan ook geen redenen om geen medewerking aan het plan te verlenen. Tijdens de planologische procedure moeten de gebruikelijke ruimtelijke onderzoeken overlegd worden.
 
De gemeente Kaag en Braassem heeft Buro SRO vervolgens gevraagd voor het opstellen van een bestemmingsplan om het initiatief planologisch mogelijk te maken.