Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: 4 woningen Waterryck
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1884.BPKBWATERRYCK2010-VAS1

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Vigerend bestemmingsplan
Het plangebied is gelegen in het planologische regime van het bestemmingsplan Braassemerland. Het bestemmingsplan Braassemerland is op 1 oktober 2008 door de gemeenteraad van de voormalige gemeente Alkemade vastgesteld en is op 9 juni 2009 door Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland goedgekeurd.
 
Uit raadpleging van de verbeelding van het bestemmingsplan (zie afbeelding 7) volgt dat de gronden momenteel bestemd zijn als 'Wonen'.
 
Afbeelding 7: uitsnede vigerende bestemmingsplankaart
 
Conclusie
Ondanks de bestemming 'Wonen' is de beoogde realisatie van 4 woningen niet mogelijk volgens het vigerende bestemmingsplan. In artikel 18 lid 3 van de regels staat namelijk dat het bestaande aantal woningen niet mag worden uitgebreid. Omdat in onderhavig geval wel sprake is van een uitbreiding van het aantal woningen wordt onderhavig bestemmingsplan opgesteld om de 4 woningen te kunnen realiseren.                              
 
3.3.2 Welstandsnota
Op 6 september 2010 heeft de gemeenteraad van Kaag en Braassem een nieuwe welstandsnota vastgesteld voor het gehele grondgebied van de gemeente. In het nieuwe welstandsbeleid krijgt de initiatiefnemer meer vrijheid. Dit betekent dat er in principe geen welstandstoets wordt gedaan, met uitzondering van de monumenten en beschermde dorpsgezichten. Uitgangspunt voor het welstandsbeleid in Kaag en Braassem is dat de cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en gebieden beschermd worden. Alle bouwwerken aan- of bij (het perceel van) een monument of in een beschermd dorpsgezicht zijn vergunningsplichtig. Deze vergunningsplichtige gebieden zijn weergegeven op de welstandskaart (zie afbeelding 8).
 
Afbeelding 8: uitsnede welstandskaart (plangebied nabij pijl)
   
Conclusie
Uit raadpleging van de welstandskaart blijkt dat het plangebied is gelegen in een welstandsluw gebied. Dit betekend dat een welstandstoets niet noodzakelijk is. Wel is een eventuele excessenregeling van toepassing bij de beoordeling van de aanvraag om een omgevingsvergunning. Deze regeling maakt het mogelijk dat een bouwwerk dat "in ernstige strijd is met redelijke eisen van welstand" alsnog aan een welstandstoets onderhevig kan zijn.