direct naar inhoud van 3.1 Beschrijving ruimtelijke situatie
Plan: Centrum Sittard
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1883.BPCentrumSittard-VA01

3.1 Beschrijving ruimtelijke situatie

3.1.1 Stedenbouwkundige aspecten

Het centrum van Sittard functioneert als belangrijke ‘ontmoetingscentrum’ met name gericht op winkelen, cultuur, ontmoeten en verblijven. Het centrum van Sittard heeft een sterke uitstraling door de historische binnenstad, de St. Petruskerk en de aanwezigheid van een aantal (internationale) hoofdkantoren.

Het centrum van Sittard heeft naast een voorzieningenfunctie ook een duidelijke woonfunctie. Bijvoorbeeld ten zuiden van de Engelenkampstraat is de woonfunctie overheersend.

Het plangebied bestaat in stedenbouwkundig opzicht uit twee delen. Het eerste deel betreft het oude stadscentrum tussen de stadswallen met centraal de markt. Dit gebied is voornamelijk verblijfsgebied met horeca, winkels en wonen boven winkels. Het tweede deel wordt gevormd door het gebied tussen het beschermd stadsgezicht en de singels. Dit gebied kenmerkt zich door de combinaties van excellent wonen, overige functies (maatschappelijk, kantoren) in het groen. In bijlage 4 is een luchtfoto van het plangebied opgenomen.

Ter illustratie is in bijlage 3 een nader beeld van het centrumgebied gegeven aan de hand van de zogenaamde morfologie-kaarten uit Zitterd Revisited:

  • Huidige situatie (2009).
  • Met bouwplannen masterplan.
  • Historische zichtlijnen.
  • Routes en plekken.
  • Groen.
  • Water.
  • Autoverkeer.
  • Langzaam verkeer.

3.1.2 Verkeerskundige aspecten

Ontsluiting

Het winkelgebied in het centrum van Sittard (globaal: Limbrichterstraat, Markt, Gruizenstraat, Putstraat, betreft verblijfsgebied en is enkel bereikbaar voor voetgangers, bestemmingsverkeer en laad- en losverkeer.

De ring rond de binnenstad (Wilhelminastraat, Engelenkampstraat, President Kennedysingel en Odasingel) is de primaire verkeersontsluiting van het plangebied.

Parkeren

Ten behoeve van het parkeren van winkelend publiek is een gevarieerd aantal parkeervoorzieningen aanwezig binnen het plangebied. Op het Tempelplein vindt bijvoorbeeld parkeren op maaiveld plaats. In het ABC-complex is een parkeergarage gesitueerd. Ook direct aangrenzend aan de westzijde van het ABC-complex is een parkeergarage aanwezig. Tenslotte zijn er op de locatie "Oude markt" nog een beperkt aantal parkeerplaatsen ter beschikking.

Daarnaast zijn de volgende parkeergarages aanwezig:

  • Parkeergarage Hub Dassenplein.
  • Odaparking.

De bewoners van het centrum van Sittard maken gebruik van bovengenoemde parkeervoorzieningen door middel van abonnementen of parkeren op eigen terrein.

Samenvattend wordt voor elke doelgroep een passende parkeervoorziening geboden. In de praktijk blijkt wel dat de bezoekers doorrijden tot het centrumgebied en de daar aanwezige parkeerplaatsen druk bezet zijn.

3.1.3 Groen

Het centrum van Sittard is een sterk stedelijk gebied met beperkte groenvoorzieningen. Hoogwaardige groene plekken zijn de historische wallen, grachten en beken, de schootsvelden en tuinen en plantsoenen. De groenstructuur bestaat uit de oude stadswal (Agnetenwal) met aan de noordzijde Jardin d'Isabel, een semi-openbare stadstuin. Aan de zuidzijde van het centrum is er een groengebied aanwezig tussen de Agnetenwal en de Engelenkampstraat. Dit betreft een deel van de tuin van het klooster. Daarnaast is er een groot perceel ten oosten van de wal bestemd als tuin. Ook hier betreft het de kloostertuin.

Meer zuidelijk behoren de Geleenbeek en de Keutelbeek met hun directe omgeving tot een onderdeel van de groenstructuur. Beide beken worden ter hoogte van de Engelenkampstraat overkluisd. De Geleenbeek is weer open ter plaatse van de oude stadsboerderij aan de Paardestraat. De Keutelbeek is weer open ter hoogte van de Haspelsestraat.

In de paragraaf 3.2.9 wordt nader ingegaan op de groene waarden in relatie tot cultuurhistorie.

3.1.4 Voorzieningen

Binnen de begrenzing van het onderhavige bestemmingsplan Centrum Sittard is sprake van zeer gemengde bestemmingen. In het kernwinkelgebied is voornamelijk sprake van winkels en horeca met daarboven een woonfunctie.

Aan de randen van het kernwinkelgebied zijn ook andere bestemmingen aanwezig zoals wonen, maatschappelijke doeleinden en bedrijfsdoeleinden. Onder de maatschappelijke doeleinden worden onder andere verstaan de religieuze instellingen (kloostercomplex, kerken e.d.), onderwijsinstellingen, zakelijke instellingen, museum het Domein, het postkantoor aan de Engelenkampstraat alsmede verschillende medische voorzieningen (apotheek, huisarts e.d.).

Daarnaast zijn er een enkele bedrijven binnen de plangrens aanwezig.