Plan: | Buitengebied Hengelo/Vorden 2010; Wolsinkweg 6 Keijenborg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1876.BP00935-VG01 |
In deze paragraaf wordt het bouwinitiatief beschreven.De maatregelen voor de landschapsontwikkeling die in het kader van dit initiatief genomen worden zijn mede bedoeld als vereveningsbijdragen van de initiatiefnemer en zijn organisatorisch en ruimtelijk met elkaar verbonden.
Het bouwplan bestaat uit het slopen van de twee voormalige varkensstallen. Deze stallen hebben een totale gebouwde oppervlakte van circa 1234 m2. Bij de plaatsing en het ontwerp van de woningen is zoveel mogelijk rekening gehouden met het één-erf-principe. Dat houdt in dat de woningen gegroepeerd worden rondom één erf zodat ook in de nieuwe situatie de sfeer van een agrarische bedrijfscomplex wordt gecreëerd. Het centraal gelegen erf is gelegen op de plaats van de afgebroken stallen.
Het erf wordt voorzien van een nieuwe hoofdontsluiting aan de zuidoostzijde van het erf. De nieuwe ontsluitingsweg buigt naar het noordoosten af en loopt parallel met het daar aan te leggen voetpad naar de Wolsinkweg.
De nieuwbouw bestaat in de eerste plaats uit twee vrijstaande woningen met inpandige berging. Deze woningen hebben het maximaal toelaatbare bouwvolume van 750 m3. Verder bestaat de nieuwbouw uit een woongebouw met daarin 3 woningen die voorzien zijn van inpandige bergingen.
Eén van de stallen van de oude boerderij wordt verbouwd tot woning. Het plan voorziet ook in de verbouw van een bestaande kapschuur die benut zal worden voor hobbymatige agrarische doeleinden. Ten slotte wordt op het erf nog een bijgebouw gebouwd met een oppervlakte van maximaal 25 m2. Deze is bestemd voor de nieuwe woning in de oude boerderij.
De erfopzet is gebaseerd op het functieveranderingsbeleid en de notitie voor herontwikkeling van het erf Wolsinkweg door het Gelders Genootschap (Notitie herontwikkeling Wolsinkweg 6 Keijenborg) Vanaf de Wolsinkweg vormen de bestaande T-boerderij en kapschuur een karakteristiek beeld. Door de bebouwing te concentreren rondom een gemeenschappelijk erf wordt verbrokkeling vermeden en blijft het erf vanuit de omgeving gezien als één geheel beleefbaar. De nieuwe woningen zijn gericht op het gemeenschappelijk erf, hebben een eenvoudige hoofdvorm en zijn voorzien van een zadeldak. Doordat de overgang tussen de tuin rondom de woningen en het landschap niet wordt afgekaderd door een haag of hekwerk is er sprake van een vloeiende overgang van de tuinen naar het landschap.
Ten opzichte van de bestaande situatie is er sprake van een afname van bebouwde oppervlakte. Wel is de bebouwing deels buiten de bestaande bebouwingscontour gesitueerd, zodat op het middenterrein een gezamenlijk erf en parkeerruimte ontstaan. Door de veranderingen op het erf en de landschappelijke inpassing kan de krans van erven langs de Wolsinkweg landschappelijk weer meer verband krijgen en het contrast met de open omgeving worden versterkt.
De onderstaande tekening geeft een indruk van het bouwplan. Over dit bouwplan heeft vooroverleg plaatsgevonden met het Gelders Genootschap. Het Gelders Genootschap heeft op de gekozen ruimtelijke opzet positief gereageerd.
Globale inrichtingsschets
De nieuwe woongebouwen zullen volgens het architectonische ontwerp een ingetogen gevelbeeld vertonen en worden voorzien van een zadeldak. De woongebouwen hebben een eenvoudige staafvormige grondvorm die niet afwijkt van de overheersende grondvorm van een stal. De hoogte van de nieuwe gebouwen zal lager zijn dan de hoogte van de oude bestaande boerderij.
Het streven is erop gericht om op het erf een rustig bebouwingsbeeld te creëren. Het erf mag geen associaties opwekken met een gewone woonwijk. Daarom zijn buiten de nieuwe woongebouwen en de geplande bijgebouwen geen opvallende bouwwerken toegelaten, zoals carports. Verder mogen bouwwerken, zoals hekwerken, geen grotere bouwhoogte hebben dan 1 meter. Het parkeren dient plaats te vinden op het centrale erf.