direct naar inhoud van 5.1 Ruimtelijke en landschappelijke inpassing
Plan: Buitengebied Hengelo/Vorden 2010; Wolsinkweg 6 Keijenborg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1876.BP00935-VG01

5.1 Ruimtelijke en landschappelijke inpassing

In 2008 heeft het Gelders Genootschap in samenwerking met de Regio Achterhoek en de gemeente Bronckhorst een notitie gemaakt over het één-erf-principe (boerenerfprincipe). Daarin staan een aantal ruimtelijke uitgangspunten die gehanteerd moeten worden bij ruimtelijke plannen die voorzien in de bouw van nieuwe woningen op voormalige agrarische bouwpercelen, zoals het onderhavige bouwplan.


Het hanteren van deze uitgangspunten moet een garantie bieden dat de bebouwing landschappelijk goed wordt ingepast en dat het erf een unieke uitstraling krijgt die binnen de regio Achterhoek past. De belangrijkste uitgangspunten zijn de volgende:

  • Samenhang van de bebouwing per erf (eenheid, geheel wordt beleefd als één erf);
  • Eén hoofdtoegang naar de openbare weg;
  • Duidelijke hiërarchie in hoofd- en bijgebouwen;

De plannen voor Wolsinkweg 6 zijn ontwikkeld in het kader van functiewijziging en in het kader van de pilot 'Dorpen groeien op eigen wijze'. Voor het dorp Keijenborg is een dorpskwaliteitsvisie opgesteld, waarbij nieuwe woningen niet aangrenzend aan het dorp, maar op voormalige boerenerven rondom het dorp zijn geprojecteerd. Wolsinkweg 6 is zo'n erf, waarvoor in overleg met het Gelders Genootschap en de Vereniging Kleine Kernen Gelderland een plan is ontwikkeld op basis van de uitgangspunten van de pilot. Omdat er vijf nieuwe woningen worden toegevoegd en de bestaande woning wordt gesplitst in twee woningen is voor het perceel een notitie met uitgangspunten voor de herontwikkeling opgesteld. De notitie (Notitie herontwikkeling Wolsinkweg 6 Keijenborg) bevat de uitgangspunten voor de erfopzet, de relatie met het landschap en de bebouwing en is als bijlage aan het bestemmingsplan toegevoegd.