direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied Hengelo/Vorden 2010; Wolsinkweg 6 Keijenborg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1876.BP00935-VG01

3.3 Gemeentelijk beleid

Bestemmingsplan Buitengebied Hengelo/Vorden 2005/2008

Voor dit perceel is het bestemmingsplan Buitengebied 2005; Hengelo/Vorden rechtsgeldig. Dat plan is vastgesteld op 27 april 2006, gedeeltelijk goedgekeurd op 5 december 2006 nr. 2006-011389 en correctief herzien als bestemmingsplan Buitengebied Hengelo/Vorden 2005/2008.

Het bovenbeschreven beleid voor functiewijziging van voormalige agrarische bedrijfsbebouwing van de regionale nota is vertaald in dit bestemmingsplan. Voor wat betreft het gebruik van agrarische bouwpercelen en vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing voor een nieuwe woonfunctie biedt dit bestemmingsplan een aantal mogelijkheden die middels een planwijzigingsbevoegdheid ex art. 3.6 Wro gerealiseerd kunnen worden.

De belangrijkste mogelijkheden zijn de volgende:

  • Hergebruik van ten hoogste twee van de aanwezige bedrijfsgebouwen voor maximaal drie woningen. Hierbij wordt de te handhaven voormalige bedrijfswoning niet meegerekend. Bij dit hergebruik dient in ieder geval het voormalige agrarische hoofdgebouw te worden gebruikt waarin de dienstwoning is gelegen.
  • Als hergebruik van de aanwezige bedrijfsgebouwen voor wonen niet mogelijk is kan na sloop van alle gebouwen vervangende nieuwbouw plaatsvinden in de vorm van één vrijstaande woning of maximaal drie woningen/wooneenheden in één gebouw met een omvang van maximaal 50% van de gesloopte oppervlakte.

Ontwikkelingsproject 'Dorpen groeien op eigen wijze'

Dit project is in 2009 gestart en is erop gericht om de bewoners van kleine kernen beter dan voorheen het geval was te betrekken bij de de ruimtelijke planvorming. Het project betreft meerdere kernen in de provincie Gelderland en Keijenborg is daar een van. Sleutelwoorden zijn:

  • Bouwen op basis van de eigen behoefte
  • oog voor de landschapskarakteristiek en de kwaliteiten van de omgeving.

De dorpskwaliteitsvisie die voor Keijenborg is gemaakt geeft voor het dorp een zoekzone aan waarbinnen woningbouw mogelijk is. Dat wil zeggen dat gebouwen met agrarische functies die liggen in deze zone een woonfunctie kunnen krijgen. Zo’n initiatief kan pas gehonoreerd worden als duidelijk is wie de toekomstige bewoners zijn (alléén jongeren uit Keijenborg, verenigd in een kopersvereniging). Bovendien moet de initiatiefnemer zijn bouwaanvraag onderbouwen met een ruimtelijk (stedenbouwkundig) plan.