Plan: | Neede, Woongebieden 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1859.BPNDE20090016-1000 |
Het voorontwerpbestemmingsplan is ter inspraak aangeboden.
Van 15 juni tot en met 9 augustus 2011 heeft het voorontwerp ter inzage gelegen. Tijdens deze termijn kon iedereen zijn of haar zienswijze geven over dit plan. Dit kon schriftelijk en mondeling.
Tegen het voorontwerpbestemmingsplan “Neede, Woongebieden 2011” zijn zes zienswijzen ingediend. Vijf schriftelijk en één mondeling.
Indiener 1
Samenvatting zienswijze
Betrokkene constateert dat een deel van de begraafplaats aan de Haaksbergseweg is bestemd als “Groen”. In dit gebied liggen ook (oude) graven. Het zou daarom eerder een bestemming “Begraafplaats” moeten hebben.
Beoordeling gemeente
Deze voormalige gemeentelijke begraafplaats was tot 1976 in gebruik. Een werkgroep is bezig om de begraafplaats zijn oude grootte terug te geven. Door de lanen te herstellen, willen de vrijwilligers van het geheel een wandelpark maken. Een bestemming “Groen” staat dit niet in de weg.
In het geldende bestemmingsplan “Dorp Neede” uit 1974 heeft het genoemde gebied de bestemming “Openbaar groen”. Wij zien echter wel het belang dat de oude begraafplaats als één geheel wordt gezien. Één bestemming voor het hele terrein heeft dan ook onze voorkeur.
Gevolgen voor het bestemmingsplan Neede, Woongebieden 2011
De bestemming van het gebied langs de Haaksbergseweg, grenzend aan de begraafplaats, wordt veranderd. In plaats van de bestemming “Groen” krijgt het de bestemming “Maatschappelijk – Begraafplaats”.
Indiener 2
Samenvatting zienswijze
Indiener schrijft dat er een procedure loopt om op het perceel, gemeente Neede, sectie G, nummer 3670 (De Koem 1), een vrijstaande woning te bouwen. Dit, in de plaats van de geldende bestemming waarbinnen 2 tot 4 woningen mogelijk zijn. De gemeente heeft indiener al laten weten hier aan mee te willen werken. Schrijver ziet graag dat deze (nieuwe) woning wordt opgenomen in dit bestemmingsplan.
Beoordeling gemeente
Voor één nieuwe woning aan De Koem in Neede is (inmiddels) een procedure gevolgd om af te wijken van het geldende bestemmingsplan. Op 25 november 2011 is de omgevingsvergunning hiervoor verleend. Hiermee is de mogelijkheid gegeven om één woning op het genoemde perceel te kunnen bouwen. De vergunning is op 19 januari 2012 onherroepelijk geworden.
De voorschriften die bij de omgevingsvergunning horen, lopen al vooruit op een aanpassing van het voorontwerpbestemmingsplan. De verbeelding geeft een bouwvlak waarbinnen één woning gebouwd mag worden. De bijbehorende voorschriften zijn hetzelfde als de regels in het voorontwerpbestemmingsplan.
Gevolgen voor het bestemmingsplan Neede, Woongebieden 2011
Aan De Koem (1) wordt een bouwvlak getekend. Binnen dit bouwvlak kan één woning gebouwd worden. Voor het bouwvlak gelden de standaard maximale maten: 12 meter diep, goothoogte van 6 meter en bouwhoogte van 10 meter.
Indiener 3
Samenvatting zienswijze
De gemeente schrijft dat er niet veel is veranderd. Voor de indiener is het niet duidelijk wat er nu wel is veranderd. Indiener maakt zich verder zorgen of de inwoners van Neede wel voldoende zijn geïnformeerd over de consequenties van het bestemmingsplan. Voor de individuele burger is het plan erg ondoorzichtig. Graag ziet indiener dat de wijzigingen duidelijker in beeld worden gebracht.
Aanvullende reactie
Naar aanleiding van de bovengenoemde reactie is buiten de termijn nog een aanvulling ontvangen. De genoemde punten worden nogmaals benadrukt. Ook wordt een verzoek gedaan om expliciet aan te geven wat de wijzigingen en beperkingen zijn ten opzichte van de geldende bestemmingsplannen.
Beoordeling gemeente
Alle gemeenten moeten nieuwe bestemmingsplannen maken volgens de (nieuwe) Wet ruimtelijke ordening. Deze wet schrijft voor dat alle bestemmingsplannen moeten voldoen aan nieuwe richtlijnen. De bestemmingsplannen moeten daarvoor uiterlijk op 1 juli 2013 zijn vastgesteld. Dit is een gigantische operatie. Voor Berkelland geldt dat ongeveer 400 bestemmingsplannen worden teruggebracht naar ongeveer 40.
Alleen voor het dorp Neede gelden nu ongeveer 70 bestemmingsplannen. Dit wordt teruggebracht naar 3 grote. Het bestemmingsplan voor de woongebieden is hier de grootste van. Elk van de 70 bestemmingsplannen heeft z'n eigen voorschriften. Het is binnen de beperkte beschikbare tijd absoluut niet mogelijk om exact per perceel, aan te geven wat de verschillen zijn met de geldende plannen. Voor zover die er al zijn.
In de nieuwe bestemmingsplannen is niet veel verandert. Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen of grootschalige bouwprojecten in opgenomen. Het nieuwe plan geeft vooral de bestaande situatie weer. De vorm is wel veranderd. Deze vorm is deels wettelijk voorgeschreven en deels het gevolg van een harmonisatie (in iedere kern dezelfde (bouw)mogelijkheden) binnen de gemeente Berkelland.
Als voorbeeld kan aangegeven worden, dat de breedte van de bouwstroken in de geldende bestemmingsplannen vaak 10 meter is. Soms, 12 meter. In de nieuwe plannen is dit bijna overal naar 12 meter opgetrokken. Voor de maximale goot- en bouwhoogtes golden per woningtype vaak verschillende maten. Voor het overgrote deel is dit nu gestandaardiseerd naar een maximale goothoogte van 6 meter en een bouwhoogte van 10 meter. Bovendien is in het bestemmingsplan een regel opgenomen dat bestaande afwijkingen die rechtens tot stand zijn gekomen, behouden blijven.
Wel is de latente woningbouwcapaciteit uit de plannen gehaald. Dit zijn woningbouwmogelijkheden die in de verschillende bouwstroken nog aanwezig waren. Vanwege de demografische ontwikkelingen geldt nieuw beleid en nieuwe planologische inzichten. De ontwikkelingen geven voor Berkelland aan, dat de bevolking in de nabije toekomst afneemt. De behoefte aan nieuwe woningen neemt drastisch af. Er zijn geen nieuwe woningen nodig. Vanwege deze zogenoemde “krimp” worden dan ook geen nieuwe mogelijkheden voor woningbouw meer geschapen en worden bestaande mogelijkheden geschrapt.
Gevolgen voor het bestemmingsplan Neede, Woongebieden 2011
Geen.
Indiener 4
Samenvatting zienswijze
Indiener heeft eind 2005 een bouwperceel gekocht, grenzend aan zijn eigen perceel. Door de gemeente Berkelland is toen schriftelijk bevestigd, dat er op dat perceel een woningbouwbestemming ligt. Indiener verzoekt om de bestemming voor het bouwen van een vrijstaande woning voor dit perceel niet te wijzigen.
Indiener merkt verder op dat het bouwvlak van zijn buurman doorloopt over het door hem aangekochte perceel. Hij vind dit niet correct en verzoekt om correctie.
Beoordeling gemeente
In het bestemmingsplan “Dorp Neede” uit 1974 is deze locatie bestemd als “Woningbouw EO”. Binnen deze bestemming mogen vrijstaande of dubbele woningen worden gebouwd. Van deze bouwmogelijkheid is gedurende 37 jaar nooit gebruik gemaakt. Niet door de huidige eigenaar en niet door de vorige eigena(a)r(en).
Op 27 april 2011 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in het bestemmingsplan “Overberkel Borculo 2008”. Wij conformeren ons daaraan. De Raad van State overwoog daarbij: (citaat) “In het algemeen kunnen aan een geldend bestemmingsplan geen blijvende rechten worden ontleend. Een gemeenteraad kan op grond van gewijzigde planologische inzichten en na afweging van alle betrokken belangen andere bestemmingen voor gronden vaststellen. Tot dusver heeft indiener geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid een woning te bouwen en ook geen aanvraag voor een bouwvergunning ingediend. Aan het voormalig planologisch regiem kan indiener derhalve geen rechten ontlenen” (einde citaat).
Indiener, en zijn rechtmatige voorganger(s), hebben sinds 1974 geen gebruik gemaakt van de bouwmogelijkheden (passieve risicoaansprakelijkheid). Er is geen sprake van een bijzonder geval. Ook gelden inmiddels nieuwe planologische inzichten en nieuw beleid vanwege de demografische ontwikkelingen. Die ontwikkelingen geven voor Berkelland aan, dat de bevolking in de nabije toekomst afneemt. Op basis daarvan is de behoefte aan nieuwe woningen drastisch afgenomen en zijn geen extra nieuwe woningen nodig. Er is geen reden om het voorontwerpbestemmingsplan op dit aspect aan te passen
Ten aanzien van de tweede opmerking kunnen wij mee gaan met het verzoek. Het bouwvlak van de buurman brengen we terug tot aan de perceelgrens. Tevens maken we het bouwvlak van de woning van indiener een gelijke hoeveelheid breder.
Gevolgen voor het bestemmingsplan Neede, Woongebieden 2011
Het bouwvlak van Meiersweg 44 wordt verkleind tot aan de perceelgrens en het bouwvlak van Meiersweg 42 wordt ongeveer 3 meter breder gemaakt.
Indiener 5
Samenvatting zienswijze
Beoordeling gemeente
Gevolgen voor het bestemmingsplan Neede, Woongebieden 2011
In de regel voor de specifieke aanduiding “metaalbewerkingsbedrijf” wordt ook opgenomen dat detailhandel van aanverwante artikelen is toegestaan tot een maximale verkoopoppervlakte (v.v.o.) van 125 m².
Indiener 6
Samenvatting zienswijze
Betreft het perceel Borculoseweg 97, op de hoek met de Kronenkamp. Indiener schrijft dat er tot nu toe mogelijkheden bestonden om op “lege plekken” in het dorp woningen te bouwen. Voorbeelden zijn Rutgerinksdijk 1a, 1b, 2a en 2b. Volgens indiener is zijn perceel groot genoeg voor nog 2 woningen. Met een bijgevoegde schets is dit ook ingetekend.
Beoordeling gemeente
Vanwege de demografische ontwikkelingen geldt nieuw beleid en nieuwe planologische inzichten. De ontwikkelingen geven voor Berkelland aan, dat de bevolking in de nabije toekomst afneemt. De behoefte aan nieuwe woningen neemt drastisch af. Er zijn geen nieuwe woningen nodig. Vanwege deze zogenoemde “krimp” worden dan ook geen nieuwe mogelijkheden voor woningbouw meer geschapen.
Voor het perceel aan de Borculoseweg 97 geldt het bestemmingsplan “Dorp Neede, 5e wijziging”. In dit bestemmingsplan kan op het genoemde perceel één woning worden gebouwd: de bestaande woning. Het hele achtererf (aan de Kronenkamp) is hierin bestemd als erf. Hier kunnen (alleen) bijgebouwen ten behoeve van de woning worden gebouwd. Het bouwen van woningen op het achtererf is in het geldende bestemmingsplan niet mogelijk.
Voor de genoemde voorbeelden geldt dat hier wel sprake is van bouwmogelijkheden in de geldende bestemmingsplannen. Bovendien zijn deze woningen gebouwd, voordat de gemeente haar “krimpbeleid” had vastgesteld.
Gevolgen voor het bestemmingsplan Neede, Woongebieden 2011
Geen.