Plan: | Gelselaar, Dorp 2010 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1859.BPGSL20090014-1000 |
De procedure voor vastelling van een bestemmingsplan is geregeld in de Wet ruimtelijke ordening. Aangegeven is dat tussen de gemeente en verschillende instanties waar nodig overleg over het plan moet worden gevoerd, voordat een ontwerpbestemmingsplan ter visie kan worden gelegd. Bovendien is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing verklaard (zienswijzenprocedure).
Het voorontwerpbestemmingsplan "Gelselaar, Dorp" heeft van 19 mei tot en met 29 juni 2010 ter inzage gelegen. In die periode zijn negentien schriftelijke zienswijzen ontvangen. De twintigste is buiten de termijn ingekomen, maar het is redelijk deze in deze voorontwerpfase te beoordelen. Verder is er op 17 juni 2010 een inloopavond over het voorontwerpbestemmingsplan in café Florijn, Dorpsstraat 12 in Gelselaar gehouden.
De zienswijzennota geeft een overzicht van de indieners van zienswijzen, de inhoud van de zienswijzen, de beoordeling ervan en de eventueel daaruit voortvloeiende aanpassingen. De zienswijzennota is integraal opgenomen als afzonderlijke bijlage bij dit bestemmingsplan.
Na het voorontwerp komt het bestemmingsplan met aanpassingen als ontwerpbestemmingsplan ter inzage. Tegen dit ontwerpplan kunnen gedurende zes weken zienswijzen worden ingediend. Na deze termijn beoordeelt de gemeente de zienswijzen. Dan stellen wij de gemeenteraad voor het bestemmingsplan Gelselaar Dorp (al of niet gewijzigd) vast te stellen. Het vastgestelde bestemmingsplan ligt zes weken ter inzage met een beroepsmogelijkheid bij de Raad van State in Den Haag.
Voor de kern Gelselaar geldt het bestemmingsplan "Gelselaar" uit 1978. Dit is het belangrijkste geldende bestemmingsplan. Daarnaast geldt er nog een aantal kleine bestemmingsplannen van latere datum. In al deze bestemmingsplannen staat hoe de gronden in Gelselaar zijn bestemd en mogen worden bebouwd/gebruikt. Van de Ontwikkelingsvisie is kennis genomen en waar mogelijk is deze vertaald in het bestemmingsplan.
Alle bestemmingsplannen moeten ingevolge de Wet ruimtelijke ordening worden herzien. Vanwege zijn bijzondere karakteristiek is Gelselaar voorgedragen bij de ministers van IenM (Infrastructuur en Milieu) en OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) om te worden aangewezen als Beschermd Dorpsgezicht. De gemeente Berkelland steunt dit.
Bij de bestemmingsplanherzieningen wordt rekening gehouden met die aanwijzing van Gelselaar tot Beschermd Dorpsgezicht. In dat kader heeft de gemeente nu een voorontwerpbestemmingsplan "Gelselaar, Dorp" gemaakt. Het Beschermd Dorpsgezicht ligt in drie bestemmingsplannen namelijk: Gelselaar Dorp, De Heuver en Buitengebied. De gemeente stelt eerst die drie bestemmingsplannen vast. Daarna volgt de aanwijzing tot Beschermd Dorpsgezicht door de ministers.