direct naar inhoud van 6.2 Toelichting op de regels
Plan: Gelselaar, Dorp 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1859.BPGSL20090014-1000

6.2 Toelichting op de regels

Agrarisch met waarden - Landschap

Deze bestemming is in relatie met de voorgaande en eveneens overeenkomstig die welke in het geldende plan is opgenomen.

Bedrijf

Deze bestemming komt op drie locaties voor (Diepenheimseweg 2 en 50 en Van Bevervoordestraat 18-20) en maakt het mogelijk de huidige bedrijfsactiviteiten te continueren. Er zijn alleen bedrijven tot en met categorie 2 van de "Staat van bedrijfsactiviteiten" van de VNG mogelijk.

Alle bedrijven vallen onder milieucategorie 3. Op grond van het overgangsrecht kunnen ze gevestigd blijven. Nieuwe bedrijfsmatige activiteiten moeten voldoen aan categorie 1 of 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Deze Staat is als bijlage bij de planregels opgenomen.

Op de locaties Diepenheimseweg 2 en 50 is nog een aanduiding "karakteristiek" aanwezig.

Groen

Deze bestemming is mede bedoeld om de karakteristieke groene ruimten binnen het beschermd dorpsgezicht vast te leggen.

Horeca

Deze bestemming komt op één locatie voor (Dorpsstraat 12) en maakt het mogelijk de huidige horeca-activiteiten te continueren. Er zijn alleen horecabedrijven tot en met categorie 3 van de "Lijst van horecabedrijven" mogelijk. Deze Lijst is als bijlage bij de planregels opgenomen.

Op deze locatie is ook nog de aanduiding "karakteristiek" aanwezig.

Maatschappelijk

Deze bestemming is bedoeld voor maatschappelijke voorzieningen in het algemeen. Daar waar de toevoeging "Onderwijs" is vermeld specifiek voor de school en bij de toevoeging "Religie" voor de kerk. De kerk is bovendien "karakteristiek".

De toevoeging "Zorginstelling" is specifiek voor het perceel Viskerdijk 10 vanwege de aanwezigheid van zorginstelling "Ons huus". De bestaande dienstwoning blijft bestaan en is bovendien voorzien van de aanduiding "karakteristiek".

Sport

Deze bestemming komt alleen voor op het huidige sportterrein en biedt de mogelijkheden voor het gebruik van de gronden voor de uitoefening van sportactiviteiten, met uitzondering van gemotoriseerde sporten en sporten met dieren.

Tuin

Deze gronden behoren bij de op de aangrenzende gronden gelegen gebouwen. Ook mogen er erkers gebouwd worden ten dienste van de aangrenzende bestemming "Wonen".

Verkeer - Verblijfsgebied

Deze bestemming heeft betrekking op alle in het plangebied voorkomende dan wel daarvoor aangewezen wegen, straten en voet- en fietspaden. Dit omdat heel Gelselaar 30 km-gebied is.

Er zijn ook gebruiksmogelijkheden voor parkeervoorzieningen, picknickplaatsen, groen- en waterhuishoudkundige voorzieningen.

Wonen

Deze bestemming heeft betrekking op alle woningen, al dan niet in combinatie met ruimte voor bedrijfsmatige aan huis verbonden activiteiten.

De aangegeven maximale goot- en bouwhoogten zijn in hoofdlijnen gebaseerd op het geldende plan.

De aanduiding "karakteristiek" komt regelmatig voor.

Waarde - Archeologische Verwachting 1 en Waarde - Archeologische Verwachting 3

Deze dubbelbestemmingen zijn gebaseerd op de beleidsnota "Archeologische monumentenzorg in de gemeente Berkelland". Wat wel of niet is toegestaan wordt in de regels aangegeven.

De dubbelbestemming WR-AV1 komt overeen met de categorie AWG 4 van de beleidsnota en WR-AV3 met AWV 6.

Waarde - Cultuurhistorie

Deze dubbelbestemming ligt over het hele plangebied. Dat wil zeggen dat alle gronden binnen het plangebied, naast de andere voor die gronden aangewezen bestemmingen (basisbestemmingen), tevens bestemd zijn voor het behoud, de bescherming en/of het herstel van het beschermde dorpsgezicht, wat tot uitdrukking komt in de structuur en de ruimtelijke kwaliteit van het beschermde dorpsgezicht, zoals deze beschreven is in de "Toelichting aanwijzing beschermd dorpsgezicht" (deze is als bijlage opgenomen bij de regels).

Op deze gronden met de aanduiding "karakteristiek" mag uitsluitend worden gebouwd ten dienste van de bestemming, met dien verstande dat de hoofdvorm van de gebouwen, bepaald door de oppervlakte van het grondvlak, de gevelbreedte, de goot- en bouwhoogte, de dakhelling en de nokrichting, zoals die bestond op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerpplan gehandhaafd moet worden. Een afwijking van 5% is toegestaan. Hiervan kan geen ontheffing van 10% worden verleend op basuis van de algemene ontheffingsregels (zie hierna).

Anti-dubbeltelbepaling

Deze regel is opgenomen om een ongewenste verdichting van de bebouwing te kunnen voorkomen. Dit kan zich met name voordoen, indien een deel van een bouwperceel, dat reeds bij de berekening van een maximaal bebouwingspercentage was betrokken, wederom - nu ten behoeve van de berekening van het maximale bebouwingspercentage van een ander bouwperceel - wordt betrokken.

Algemene gebruiksregels

Voor de redactie van de gebruiksregels is de algemene formulering aangehouden. Deze gaat uit van de gedachte, dat het gebruik uitsluitend mag plaatsvinden in overeenstemming met de bestemming. Dit maakt het noodzakelijk, dat de bestemmingsomschrijving voldoende duidelijk is.

Algemene afwijkingsregels

In dit artikel is een aantal regels opgenomen, teneinde het mogelijk te maken dat op ondergeschikte punten van het plan wordt aangepast. Dit evenwel met het voorbehoud dat de belangen van derden in redelijkheid niet mogen worden aangetast. Ook kleine afwijkingen (maximaal 10%) van de in de regels opgenomen, dan wel op de kaart aangegeven maten, kunnen volgens dit artikel mogelijk worden gemaakt. De afwijkingsmogelijkheid van 10% is niet van toepassing op de in de regels en op de verbeelding gegeven percentages, inhoudsmaten en oppervlaktematen én op de met "karakteristiek" aangeduide panden.

Omdat een en ander zich niet beperkt tot één bestemming maar bij diverse bestemmingen gewenst of noodzakelijk kan blijken, zijn deze regels op alle bestemmingscategorieën van toepassing.

Algemene wijzigingsregels

Het betreft hier twee zones "wro-zone - wijzigingsgebied". De 1e zone is gelegen op de hoek van de Van Bevervoordestraat en Driessenweg en is bedoeld om de bestemming "Wonen" te kunnen wijzigen in een bestemming waarin het houden van een theehuis/pannenkoekenhuis, alsmede een expositieruimte/toonzaal mogelijk is, en de 2e zone, die gelegen is aan de Van Bevervoordenstraat, is bedoeld om de bestemming "Bedrijf" te wijzigen in "Wonen", waarbij naast de bedrijfswoning tevens één nieuwe woning gerealiseerd kan worden.

Overgangsrecht

Voor de redactie van deze bepalingen is het Besluit ruimtelijke ordening bepalend. Bebouwing die niet voldoet aan de bepalingen van dit bestemmingsplan is onder het overgangsrecht gebracht. Een geringe uitbreiding van de bebouwing wordt mogelijk gemaakt. Indien de onder het overgangsrecht gebrachte bebouwing door een calamiteit verloren gaat is volledige herbouw toegestaan.

Het gebruik van gronden en opstallen dat in strijd is met dit bestemmingsplan op het tijdstip van de inwerkingtreding van het plan, mag in beginsel worden voortgezet. Wijziging van dit strijdige gebruik is verboden, indien de afwijking van het plan wordt vergroot.