direct naar inhoud van 5.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Harnaschpolder-Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1842.bp12HP01-va01

5.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Midden-Delfland 2025 (2011)

Voor het gehele grondgebied van Midden-Delfland is een structuurvisie opgesteld. De gemeenteraad heeft op 5 juli 2011 de ontwerp-structuurvisie gewijzigd vastgesteld en legt de hoofdlijnen van ruimtelijke ontwikkelingen en het te voeren ruimtelijk beleid vast.

Midden-Delfland wil ten volle gebruikmaken van de mogelijkheden die de Wro biedt. De hoofddoelen van de structuurvisie zijn daarom als volgt geformuleerd:

  • de structuurvisie vormt de basis en het kader voor een visie op de toekomst en het daaraan gekoppelde (ruimtelijk) beleid;
  • de structuurvisie leidt tot een actief vereveningbeleid en een proactieve houding ten opzichte van nieuwe ontwikkelingen en dient als onderlegger voor de benutting van de mogelijkheden van de nieuwe Wro (Grexwet);
  • de structuurvisie vormt een kapstok en toetsingskader voor concrete plannen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12HP01-va01_0009.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12HP01-va01_0010.png"  

Figuur 5.3 Uitsnede structuurvisie

In de structuurvisie wordt over de HarnaschPolder aangegeven dat door de ontwikkeling van dit bedrijventerrein sprake is van een ruime voorraad bedrijfsterreinen in de gemeente. De bestaande bedrijventerreinen, zoals de Hooipolder, kunnen daardoor (op termijn) een transformatie ondergaan naar woningbouw. Omdat de transformatie afwijkt van het RSP kan deze pas plaatsvinden na afstemming met het Stadsgewest Haaglanden.

Het bedrijventerrein HarnaschPolder wordt ingericht als een zeer modern en duurzaam bedrijventerrein waar ook ruimte is voor woonwerk-units en woningen. Midden in het gebied ligt een kreekzone. Het gevolg van de doortrekking van de A4 zal zijn dat dit bedrijventerrein aantrekkelijk wordt voor bedrijven die gericht zijn op een goede ontsluiting. Parallel aan de A4 ligt een bovengrondse 150 kV-leiding. Deze verbinding wordt verplaatst en gecombineerd met het tracé van de 380 kV-hoogspanningsverbinding. Zodoende wordt het mogelijk om het huidige tracé van de 150 kV-verbinding te ontwikkelen.

Beeldkwaliteitplan Bedrijventerrein HarnaschPolder Midden-Delfland (2010)

Het beeldkwaliteitplan beschrijft in essentie de kwaliteitseisen en randvoorwaarden die aan het beeld van zowel het openbaar domein als de uit te geven bedrijfskavels gesteld worden. Het beeldkwaliteitplan zal als leidraad dienen voor het opstellen van de inrichtingsplannen voor het openbaar gebied, de beoordeling van de individuele bouwplannen van bedrijven en de daarbij behorende inrichtingsvoorstellen van de eigen kavel. Zowel in het proces van gronduitgifte door het bedrijvenschap als in de toetsing van bouwplannen door Welstand geeft het beeldkwaliteitsplan de 'spelregels' aan.

Met het veranderen van de agrarische functie naar een stedelijk gebruik verschiet de HarnaschPolder functioneel voor het eerst sinds haar ontstaansgeschiedenis van kleur. De glastuinbouw maakt plaats voor wonen én werken. De nieuwe bestemmingen ten behoeve van het wonen én bedrijven in het gebied, betekenen een afgewogen ruimtelijke en functionele herinrichting van de HarnaschPolder waarin efficiëntie en flexibiliteit ten behoeve van een bedrijventerrein samen opgaan met de kwaliteitseisen die een hoogwaardig woonmilieu stelt. Op de onderstaande afbeelding is de positie van het plangebied ten aanzien van de gehele HarnaschPolder weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12HP01-va01_0011.png"

Figuur 5.4 Globale ligging van het plangebied in de HarnaschPolder

De beeldkwaliteitregels zijn doorvertaald in het bestemmingsplan voor zover deze planologisch relevant zijn. Voor het overige zal dit door middel van welstandstoets relevant zijn.

Beeldkwaliteitplan Buurtschap Harnas Molen Midden-Delfland (2010)

Het Beeldkwaliteitplan (BKP) van het Buurtschap Harnas Molen omschrijft de architectonische en stedenbouwkundige richtlijnen voor het gebied Harnas Molen, ook bekend als het Scharnier. Het BKP dient als leidraad en toetsingskader voor de inrichting van de kavels en vormgeving van de bebouwing. De richtlijnen zijn op een zodanige manier opgesteld dat er zoveel mogelijk ruimte blijft voor creativiteit en flexibiliteit van de architect en toekomstige bewoners.

Het BKP gaat in op de sfeer en het karakter van het Buurtschap, de buitenruimte, de regels voor bebouwing en de gewenste architectonische uitstraling.

De beeldkwaliteitregels zijn doorvertaald in het bestemmingsplan voor zover deze planologisch relevant zijn. Voor het overige zal dit door middel van welstandstoets relevant zijn.

Beleidskader recreatieve verblijfsvoorzieningen (2010)

Dit beleidskader is opgesteld om ruimte te bieden aan de groeiende vraag naar recreatieve voorzieningen in de gemeente Midden-Delfland. De doelstellingen zijn:

  • a. de verschillende vormen van verblijfsvoorzieningen definiëren en verschillen in wet- en regelgeving duiden;
  • b. duidelijkheid verschaffen over de mogelijkheden voor logiesaccommodaties in de huidige en toekomstige bestemmingsplannen;
  • c. aangeven welke acties er nodig zijn om de gewenste vormen van verblijfsrecreatie te vertalen naar de verschillende gemeentelijke juridische kaders.

Specifiek voor Den Hoorn e.o. wordt geconcludeerd dat het exploiteren van een bed & breakfastvoorziening momenteel niet mogelijk is binnen de vigerende bestemmingsplannen voor de kern. Aangegeven wordt dat in het nieuwe bestemmingsplan voor Den Hoorn verruimde mogelijkheden geboden zullen worden voor verblijfsvoorzieningen. In dit bestemmingsplan is hier rekening mee gehouden. Binnen de bestemmingen waar wonen is toegestaan is hiervoor een afwijkingsmogelijkheid opgenomen.

Conclusie

Het plangebied wordt voornamelijk beschouwd als bestaand bedrijventerrein. Bij ontwikkelingen binnen het plangebied spelen intensief ruimtegebruik, duurzaamheid en segmentering een grote rol. Voor segmentering geldt enerzijds waar mogelijk het streven naar een zo hoog mogelijke milieuhindercategorie, anderzijds is er aandacht voor omgevingskwaliteit en landschappelijke inpassing. In het plangebied bevinden zich een aantal onbenutte bouwmogelijkheden. Deze worden in dit bestemmingsplan wederom opgenomen. Voor de bedrijvigheid geldt dat de hoogst haalbare milieuzonering is vastgelegd. Het bestemmingsplan past binnen de beleidslijnen van de diverse overheden.