direct naar inhoud van 2.2 Bestaande situatie
Plan: Harnaschpolder-Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1842.bp12HP01-va01

2.2 Bestaande situatie

Gebiedsbeschrijving

Het plangebied ligt ten noorden van de dorpskern van Den Hoorn. Het gebied ligt op een voor Den Hoorn belangrijk punt nabij de op- en afrit (afslag 12) van de snelweg A4. Deze afslag vormt de toegang tot het nieuwe bedrijventerrein HarnaschPolder. Ten noordoosten van deze afslag ligt de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) van het Hoogheemraadschap van Delfland en ten zuidoosten de dorpskern van Den Hoorn. Aan de noordwestzijde wordt het gebied begrensd door de gemeentegrens met Rijswijk. Aan de oostzijde ligt het uitgestrekte bebouwingslint langs de watering de Look die in open verbinding staat met de Gaag en de Delftsche Vliet.

Historie

De Harnaschpolder is een oude Hollandse polder met een kenmerkende opbouw en polderstructuur. In tegenstelling tot het klassieke ontginningsmodel waarbij een polder is opgebouwd uit een strakke en rechtlijnige strokenverkaveling, is de Harnaschpolder veel kleinschaliger en gevarieerder van opzet. Opvallend in de opbouw en structuur van het onderliggende landschap is de indeling die bestaat uit kavels die begrensd worden door poldersloten en watergangen die naast het kenmerkende rechtlijnige verloop ook veel geknikte en gebogen delen hebben. Ook het wegenpatroon is gevarieerder en organischer van opzet. Deze kenmerkende opzet is te herleiden tot de ligging op een hoger gelegen duinrug die reeds sinds lange tijd wordt bewoond. Hierbij heeft zich rondom de Woudselaan het buurtschap Harnasch ontwikkeld.

afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12HP01-va01_0002.png"

Figuur 2.1 Historisch kaartfragment situatie 1876 (bron: www.watwaswaar.nl)

Omgeving

Het gebied van de Harnaschpolder was tot voor kort een glastuinbouwgebied bestaande uit kassen en verspreid liggende (woon)bebouwing langs de linten van de Woudselaan en de Harnaskade. Voor het gehele gebied gelegen tussen de AWZI, snelweg A4, Lookwatering en Woudseweg, is sinds enkele jaren een transformatieproces gaande. In het zuidelijk gelegen gebied tussen de Woudseweg en Achterdijkshoorn is woningbouw ontwikkeld. In het noordelijk van de Achterdijkshoorn gelegen gebied zijn de kassen reeds verdwenen en wordt een nieuw bedrijventerrein ontwikkeld. Hierbij is een nieuwe gebiedsstructuur voorzien met nieuwe ontsluitingswegen en verkaveling.

Het bedrijventerrein wordt in de markt gezet als gemengd terrein. Bij de aard van de activiteiten gaat het vooral om lichte vormen van bedrijvigheid, in handel en transport, aangevuld met zakelijke dienstverlening. Bij de verschijningsvorm gaat het om een relatief ruime terreinopzet. Ook wordt veel aandacht besteed aan de architectuur van de bebouwing en aan de inrichting en verzorging van de openbare ruimte.

Bouwstraten geven de nieuwe indeling van het gebied weer. De Harnaschdreef vormt de belangrijkste ontsluitingsas dwars door het gebied en is daarmee de ruggengraat van de Harnaschpolder. De Harnaschdreef loopt vanaf de rotonde aan de op- en afrit A4, via een afgetekende route met enkele scherpe afbuigingen, grotendeels parallel aan de Harnaskade, om ten zuiden van de nieuwe woonbebouwing aan te sluiten op de Woudseweg. In noordelijke richting staat de Harnaschdreef via de op- en afrit van de A4 in verbinding met de provinciale weg N211 (Wippolderlaan) die doorloopt richting Den Haag (Kijkduin). Naast de Harnaschdreef vormt ook de Woudselaan net als de Woudseweg een belangrijke verbindingsweg met de omgeving. De inrichtingsopzet bestaat in hoofdzaak uit verbindingslijnen haaks dan wel parallel aan de lengterichting van de Harnaschdreef. Daarmee wordt afgeweken van de aloude en voor de Harnaschpolder zo kenmerkende organische opzet van het onderliggende polderlandschap. De oude bebouwingslinten langs de Woudselaan en de Harnaskade blijven gehandhaafd.

Groen en water

De belangrijkste groenvoorzieningen en waterpartijen liggen respectievelijk langs de A4, de Harnaskade en de Woudselaan. Langs de A4 wordt het plangebied afgeschermd door een brede aarden wal met een steil talud begroeid met gras en opgaande beplanting. Onderlangs de wal ligt een driedubbele bermsloot. Op een afstand van circa 250 m ligt min of meer parallel aan de A4 de Harnaschwatering die ten zuiden van het plangebied uitmondt in de Gaag. Deze belangrijke watergang doorsnijdt het plangebied over een lengte van circa 1.200 m van zuidoost naar noordwest. De overige watergangen betreffen met name kleinere poldersloten en her en der verspreid liggende waterbergingbassins.

Binnen het gebied komen behalve watergangen ook enkele verspreid gelegen groene ruimten voor. Sommige straten zijn voorzien van bomenrijen en solitaire bomen (Woudselaan-Harnaskade). De oorspronkelijke landschappelijke verkaveling is nog maar ten dele zichtbaar gebleven, met name door de aanwezigheid van enkele oorspronkelijke agrarische poldersloten die behouden worden in de nieuwe opzet van het gebied.