Plan: | 't Woudt |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01 |
Speerpunten in het gemeentelijk beleid zijn het openhouden en versterken van het Midden-Delflandgebied en het versterken en behouden van vitale dorpen in Midden-Delfland. Voor de eerste kernopgave is de gebiedsvisie Midden-Delfland® 2025 ontwikkeld (buiten het plangebied). Voor het behouden en versterken van het woon- en leefklimaat in de drie dorpen en twee buurtschappen, is de visie Behoud door ontwikkeling ontwikkeld en later uitgewerkt in een woonvisie.
Structuurvisie Midden-Delfland 2025 (2011)
Voor het gehele grondgebied van Midden-Delfland is een structuurvisie opgesteld. Deze structuurvisie legt de hoofdlijnen van ruimtelijke ontwikkelingen en het te voeren ruimtelijk beleid vast.
Midden-Delfland wil ten volle gebruikmaken van de mogelijkheden die de Wro biedt. De hoofddoelen van de structuurvisie zijn daarom als volgt geformuleerd:
De beleidsdocumenten Gebiedsvisie Midden-Delfland®2025, de visie Vitale Dorpen Midden-Delfland 2025 en het Landschapsontwikkelingsperspectief vormen de belangrijke bouwstenen van deze structuurvisie.
Toekomstvisie 't Woudt (2011)
Vanwege de specifieke situatie van 't Woudt, is voor dit buurtschap een toegesneden toekomstvisie gemaakt. Deze visie is uitgangspunt voor dit bestemmingsplan. Op de Toekomstvisie 't Woudt is nader ingegaan in hoofdstuk 2.
Behoud door ontwikkeling, Visie voor de dorpen van Midden-Delfland (2009)
In het document, waarin een visie wordt gegeven op de dorpen van de gemeente, worden vijf speerpunten genoemd:
Dit bestemmingsplan sluit aan bij de visie zoals opgenomen. Binnen het bewaken van de aanwezige kwaliteiten, biedt dit bestemmingsplan de (planologische) mogelijkheden voor de bewoners om te ondernemen en zich gastvrij op te stellen.
Cittaslow
Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit, tot de top behoren. In deze tijden van verstedelijking en veralgemenisering is het voor authentieke gebieden belangrijk de lokale identiteit te bewaken, te versterken en verder uit te dragen. In een Cittaslow-gemeente kunnen inwoners en bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en op een menselijk tempo genieten. Het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving en gastvrijheid zijn de belangrijkste kernkwaliteiten voor een Cittaslow-gemeente. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten, een goede infrastructuur en het bieden van kwalitatieve horecavoorzieningen hoog op de agenda van de gemeente staan. Deze koestert het cultuurhistorisch erfgoed, de plaatselijke tradities en het aanbieden en promoten van streekproducten.
Dit bestemmingsplan zorgt voor de planologische borging van de aanwezige cultuurhistorische waarden. Verder wordt de bestaande horecavoorziening van een specifieke regeling voorzien en wordt via een wijzigingsbevoegdheid de mogelijkheid gegeven om de accommodatie uit te breiden. Hiermee wordt aangesloten bij de uitgangspunten van het keurmerk Cittaslow.
Conclusie
Het beleid dat is beschreven voor 't Woudt is er met name op gericht de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten te behouden en waar mogelijk te versterken. Daarbij wordt opgemerkt dat de rode contour uit de Provinciale Verordening ruimere mogelijkheden biedt dan de gemeentelijke toekomstvisie, waarin de Moedersloot als harde grens aangewezen is.