direct naar inhoud van 5.2 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: 't Woudt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01

5.2 Provinciaal en regionaal beleid

Provinciale Structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' (2010), Herziening 2011 (2011) en Actualisering 2011 (2012)

In de Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. De visie is opgebouwd uit vijf integrale hoofdopgaven, namelijk:

  • aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel;
  • duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie;
  • divers en samenhangend stedelijk netwerk;
  • vitaal, divers en aantrekkelijk landschap;
  • stad en land verbonden.

Op de functiekaart is de bebouwing van 't Woudt aangewezen als Stads- en dorpsgezicht. De omliggende gronden zijn aangewezen als agrarisch landschap. De kern ligt binnen het Provinciaal Landschap. Verder is het gebied aangewezen als 'belangrijk weidevogelgebied'. Het gebied rondom de kern is aangewezen als waterbergingslocatie. Op de kwaliteitskaart is onder meer opgenomen, dat het 't Woudt is gelegen in een stiltegebied. 't Woudt en de omgeving is aangewezen als cultureel erfgoed 'topgebied'. Het is verder aangewezen als provinciaal landschap. Ecologisch vormt het volgens de structuurvisie een belangrijk weidevogelgebied. Op de sectorale beleidsaspecten wordt in hoofdstuk 6 nader ingegaan.

Verordening Ruimte (2010), Herziening 2011 (2011) en Actualisering 2011 (2012)

Samen met de Provinciale Structuurvisie is op 2 juli 2010 ook de Provinciale Verordening Ruimte vastgesteld door Provinciale Staten en vervolgens zijn er een herziening en actualisering op onderdelen vastgesteld. Waar de visie een zelfbindend document is voor de provincie, daar bevat de Provinciale Verordening regels die algemeen bindend zijn en doorwerken in gemeentelijke bestemmingsplannen.

Bebouwingscontour

De provincie kiest ervoor om stedelijke functies zoveel mogelijk in bestaand stedelijk gebied te concentreren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Het stedelijk netwerk en alle kernen hebben bebouwingscontouren, die de grens van de bouwmogelijkheden voor wonen en werken aangeven. Verstedelijking buiten deze contouren is in principe niet toegestaan. De bestaande bebouwing van de kern 't Woudt ligt geheel binnen de provinciale bebouwingscontour. Het bestemmingsplan voor dit gebied is gericht zijn op het bestemmen van de bestaande functies en voorziet in enkele kleinschalige ontwikkelingen. De hoofdstructuur wordt hierbij niet aangetast. Opgemerkt wordt dat het gemeentelijk beleid de Moedersloot hanteert als grens tussen buurtschap en agrarisch landschap en niet de rode contour.

afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01_0011.png"  
Gebied binnen de bebouwingscontour (bron: Verordening Ruimte)  

Gebiedsprofiel Midden-Delfland (2012)

Als uitwerking van de kwaliteitskaart uit de Provinciale Structuurvisie, worden 16 gebiedsprofielen opgesteld. De topgebieden cultuurhistorie, zoals opgenomen in de Provinciale Structuurvisie, vervallen op het moment dat alle gebiedsprofielen zijn vastgesteld. De regioprofielen cultuurhistorie worden opgenomen in de gebiedsprofielen ruimtelijke kwaliteit. Daar waar een gebiedsprofiel is vastgesteld, vervalt het regioprofiel.

Het gebiedsprofiel Midden-Delfland is het eerste profiel in deze reeks. In dit profiel is een beschrijving van karakteristieken, uitgangspunten, kwaliteiten en ambities voor het open agrarisch landschap van Midden-Delfland opgenomen.

Voor het gebiedsprofiel Midden-Delfland zijn 13 van de 17 (hoofd)legenda-eenheden uit de kwaliteitskaart provincie Zuid-Holland van toepassing:

  • 1. Herkenbaar waterrijk veen(weide);
  • 2. Droogmakerij als herkenbare eenheid;
  • 3. Onderscheidend rivierengebied;
  • 4. Weg door stad en land;
  • 5. Doorsnijdend spoor, verdichte stationsomgeving;
  • 6. Water als structuurdrager;
  • 7. Kwaliteit in stads- en dorpsgebied;
  • 8. Kwaliteit in de stads- en dorpsrand;
  • 9. Linten blijven linten;
  • 10. Werkgebieden met karakter;
  • 11. Gevarieerd en verbindend vrijetijdslandschap;
  • 12. Identiteitsdragers van Zuid-Holland;
  • 13. Rust en stilte.

Meerdere van deze agendaeenheden zijn relevant voor 't Woudt. Hieronder wordt nader ingegaan op de eenheden 'Kwaliteit in stads- en dorpsgebied' en 'Identiteitsdragers van Zuid-Holland', waarin nadrukkelijk ingegaan wordt op 't Woudt.

'Kwaliteit in de stads- en dorpsrand '

afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01_0012.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01_0013.png"  
Themakaart Kwaliteit in de stads- en dorpsrand    

Binnen deze legenda-eenheid is 't Woudt aangewezen als 'Waardevol dorpsgezicht'. Dit betreft de dorpsgezichten die een kenmerkend, cultuurhistorisch silhouet vormen vanuit het landschap. Voor deze gezichten geldt als ambitie, dat behoud en versterking van dit dorpsgezicht is gewenst. Bij ontwikkeling om en nabij ‘t Woudt dient daarbij rekening te worden gehouden met de volgende punten:

  • Voorkom zichtverstorende elementen in de omgeving.
  • Voorkom ontwikkelingen in het dorp die het dorpsaanzicht schaden.
  • Nieuwe kleinschalige ontwikkelingen vinden plaats op de kreekrug of op (klei) terpen die al bewoond zijn.
  • Gebruik bij de inpassing streekeigen, zorgvuldig gekozen materialen.

'Identiteitsdragers van Zuid-Holland'

afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01_0014.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01_0015.png"  
themakaart Identiteitsdragers van Zuid-Holland    

Binnen deze legenda-eenheid is 't Woudt aangemerkt als identiteitsdrager door zijn unieke ligging en cultuurhistorische karakter. Binnen de huidige contour van het dorp zijn, zeer sporadisch, kleinschalige rode ontwikkelingen mogelijk. Deze zijn alleen mogelijk ter versterking van de identiteit van het dorp en de leefbaarheid van de bewoners. Kleinschalige recreatieve initiatieven zijn mogelijk mits inachtneming van het cultuurhistorische karakter.

Dit bestemmingsplan is hoofdzakelijk consoliderend. De geboden ontwikkelingsruimte is in lijn met de ambities zoals geformuleerd in het Gebiedsprofiel Midden-Delfland.

Landschapontwikkelingsperspectief 2025 (LOP, 2009)

Met het Landschapsontwikkelingsperspectief Midden-Delfland 2025 zetten de gemeenten Midden-Delfland, Delft, Rotterdam-Overschie, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en het Hoogheemraadschap van Delfland een gezamenlijke koers uit voor de ontwikkeling van het Midden-Delflandgebied tot 2025. Het LOP is in 2011 door de gemeenteraad bij de vaststelling van de Structuurvisie Midden-Delfland 2025 aangemerkt als uitwerking van de structuurvisie voor het buitengebied.

Midden-Delfland is een prachtig open veenweidegebied tussen Rotterdam en Den Haag. In het LOP zijn de bestaande kwaliteiten van dit gebied in kaart gebracht en wordt aangegeven, waar deze in stand moeten blijven en verrijkt en versterkt worden.

Om de kernkwaliteiten van Midden-Delfland in stand te houden, te verrijken en te versterken, wordt gestreefd naar:

  • versterken van het contrast land - stad;
  • versterking van de relaties met de bredere omgeving;
  • versterking van de relaties met de directe omgeving;
  • versterking van de kwaliteit van de randen;
  • zonering van het recreatief gebruik: stad - rand - land;
  • versterking van het agrarisch kerngebied;
  • versterking van het kerngebied weidevogels;
  • benutting van de kwaliteiten van het land als recreatief uitloopgebied;
  • benutting van de recreatieve potenties van het water.

afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01_0016.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01_0017.png"  
Uitsnede Landschapontwikkelingsperspectief 2025    

De kern 't Woudt is benoemd als parel. Daarom worden rondom 't Woudt extra eisen gesteld aan behoud van de openheid en aan de beeldkwaliteit (van fietspad tot schuur) zodat 't Woudt zich kan tonen als een parel in een open, agrarische setting.

In de uitwerking van de Woudsepolder is 't Woudt benoemd als belangrijke karakteristiek. Het kerkdorp ligt nog steeds als parel in een open polder. Het is een cultuurhistorisch zeer waardevolle nederzetting, midden in de polder op de kreekrug.