direct naar inhoud van 2.3 Ontwikkelingen
Plan: 't Woudt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01

2.3 Ontwikkelingen

Ruimtelijke ontwikkelingsvisie en uitgangspunten

De Toekomstvisie 't Woudt formuleert de volgende twee hoofduitgangspunten voor de verdere ontwikkeling van 't Woudt.

  • 1. Verankering van het buurtschap in het landschap.
  • 2. Instandhouding van een vitaal buurtschap.

Deze uitgangspunten kunnen worden samengevat als 'behoud door ontwikkeling'.

1. Verankering van het buurtschap in het landschap

Had de oorspronkelijke bebouwing van 't Woudt een sterke relatie met het landschap, bij de later toegevoegde bebouwing is deze relatie minder vanzelfsprekend. Nieuwe ontwikkelingen dienen daarom een bijdrage te leveren aan het vergroten van de samenhang tussen de verschillende delen van het buurtschap onderling en de relatie met het landschap. Hierbij formuleert de toekomstvisie de volgende uitgangspunten:

  • het buurtschap dient herkenbaar te blijven als een 'eiland in een groene zee';
  • de Moedersloot als toekomstige beelddrager van het buurtschap;
  • versterken van het erfkarakter;
  • inbedding van 't Woudt in het voetgangersnetwerk van Midden-Delfland.

2. Instandhouding van een vitaal buurtschap

In de toekomstvisie wordt geadviseerd om de beschermende werking die uitgaat van het 'beschermd dorpsgezicht' te continueren. Het echter in programmatische en ruimtelijke zin van belang dat het buurtschap niet op 'slot' gaat. Het is essentieel voor de vitaliteit van het buurtschap dat er niet teveel beperkingen zijn in programmatische en ruimtelijke zin. Nieuwbouw en transformatie blijft mogelijk in 't Woudt en is gebonden aan verschillende spelregels en restricties. De volgende vier opties zijn te onderscheiden ten aanzien van nieuwe ontwikkelingen in 't Woudt:

  • 1. uitbreiding van bouwvolumes is mogelijk, wanneer geen afbreuk wordt gedaan aan het beschermd dorpsgezicht;
  • 2. transformatie binnen het bouwvolume, tenzij geen grote veranderingen in het aanzien van het bouwvolume worden doorgevoerd;
  • 3. sloop van stallen en nieuwbouw is mogelijk bij gebouwen, die geen belangrijke bijdrage leveren aan het kenmerkende dorpse karakter van 't Woudt;
  • 4. nieuwbouw van bijgebouwen is mogelijk als deze past binnen de karakteristiek van het buurtschap.

Concrete ontwikkelingen

Uit de toekomstvisie zijn enkele ontwikkelingen voorzien. Twee ontwikkelingen worden in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt.

Bijgebouw bij Woudtse kerk

De kerkgemeenschap 't Woudt/Den Hoorn heeft de wens te kunnen beschikken over goede toiletvoorzieningen, een ruimte voor kindernevendiensten en faciliteiten voor het serveren van koffie na de dienst. Deze wens is deels op te lossen in de bestaande bebouwing. Met een nieuw bijgebouw zijn de mogelijkheden ruimer omdat dan ook, naast de toiletvoorzieningen en ruime pantry, de kindernevendiensten en de oppas in het bijgebouw kunnen worden ondergebracht.

In het kader van de Toekomstvisie zijn diverse locaties voor een dergelijke voorziening afgewogen. Daarbij is geconstateerd, dat een bijgebouw tussen de kosterswoning en de kerk en aansluitend aan het oude lint, het beste ingepast kan worden in 't Woudt. Hierbij heeft een kleinschalig gebouw (circa 75 m²) met een geringe bouwhoogte de voorkeur.

afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01_0007.png"  
Impressie inpassing bijgebouw
bron: toekomstvisie 't Woudt  

In dit bestemmingsplan is dit bijgebouw mogelijk gemaakt.

Uitbreiding veehouderijbedrijf

In 't Woudt liggen twee veehouderijbedrijven. Om de economische bedrijfsvoering te garanderen, vindt binnen de agrarische sector een schaalvergroting plaats. Om deze bedrijven in te passen in de historische structuur, is in de toekomstvisie aandacht besteed aan de ruimtelijke inpassing van nieuwe bouwblokken.

afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01_0008.png"  
stedenbouwkundige inpassing uitbreiding agrarische bedrijven
bron: toekomstvisie 't Woudt  

In het verleden hebben de uitbreidingen van de bedrijven met name in de lengterichting plaatsgehad. Vanuit de wijdere omgeving zijn de stallen dominant aanwezig. Behalve rondom de bedrijfswoningen is er vrijwel geen erfbeplanting aanwezig. Nieuwe uitbreidingen van melkveehouderijbedrijven dienen in principe plaats te vinden in de breedterichting. Voorkomen dient te worden dat het erf nog verder het landschap in prikt en op deze wijze afbreuk doet aan het beeld van de buurtschap - een eiland in het groen. Verder dient aandacht te zijn voor de manier waarop de stallen, door middel van beplanting met een coulisseachtige opzet, een beter aansluiting kan krijgen met het omringende landschap.

Op dit moment ligt een concreet verzoek voor de uitbreiding van het bedrijf 't Woudt 7. Deze bestaande melkveehouderij omvat een verouderde ligboxenstal welke ruimte biedt aan circa 70 melkkoeien en 60 stuks jongvee. De wens is het bedrijf uit te breiden naar 140 melkkoeien, 2 stieren en 70 stuks jongvee. Hiertoe wordt een nieuwe stal toegevoegd aan het bedrijf. Deze stal bedraagt 35 bij 43 m. Deze stal zal tegen de bestaande stal worden gerealiseerd, zodat de impact landschappelijk zoveel mogelijk beperkt blijft. Deze uitbreiding wordt in dit bestemmingsplan direct mogelijk gemaakt.

afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01_0009.png"  
Impressie nieuwe stal 't Woudt 7  

Dit bestemmingsplan maakt tevens een uitbreiding van het bedrijf 't Woudt 2 mogelijk. In de voorbereiding van dit bestemmingsplan heeft de eigenaar aangegeven zijn bedrijf in de toekomst uit te willen breiden. Deze uitbreiding wordt in dit bestemmingsplan planologisch gefaciliteerd. Dit bedrijf is recentelijk uitgebreid met een ligboxenstal, waardoor het bedrijf nu een capaciteit van 60 stuks melkvee en 30 stuks jongvee heeft. Op basis van de Toekomstvisie dient een eventuele uitbreiding van dit bedrijf in de breedterichting plaats te vinden, zodat de bedrijfsbebouwing niet verder het landschap in prikt. Op basis van deze uitgangspunten is het bouwvlak van 't Woudt 2 in dit bestemmingsplan vergroot.

 

Sloop van voormalige agrarische bebouwing

Aan de noordzijde van de Moedersloot staat voormalige agrarische bebouwing, die tot voorheen onderdeel uitmaakte van het agrarisch bedrijf 't Woudt 15 (de Hooiberg). De toekomstvisie beschrijft voor deze opstallen een mogelijkheid om middels sloop en nieuwbouw, of sloop en herbestemming, de bebouwingsoppervlakte buiten de Moedersloot terug te dringen. Als compensatie voor de sloop wordt de mogelijkheid geboden om hier, in afwijking van de agrarische bestemming, een kleinschalige logiesaccommodatie te vestigen. In dit bestemmingsplan is deze mogelijkheid niet direct opgenomen. Wel is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, waarmee het college, onder voorwaarden, kan meewerken aan de functieverandering en de bijbehorende landschappelijke verbetering. Belangrijke eisen hierbij zijn dat de bedrijfsvoering van de aanwezige agrarische bedrijven niet beperkt mag worden en dat de verkeersafwikkeling gegarandeerd moet zijn.

afbeelding "i_NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01_0010.png"  
Impressie toekomstige situatie na effectuering wijzigingsbevoegdheid