Plan: | Centrum Den Hoorn |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1842.12DH01-va01 |
Ruimtelijke structuur
De Dijkshoornseweg vormt de hoofdstraat van Den Hoorn waarlangs de historische dorpskern gegroeid is. In de ruimtelijke structuur van Den Hoorn vormen vier bebouwingslinten een assenstelsel (Dijkshoornseweg / Hoornseweg / Rijksstraatweg / Woudseweg). Verspreid langs deze invalswegen heeft zich een lint met gevarieerde bebouwing en functies gevormd. Deze oude invalswegen staan in verbinding met het omliggende veenweidegebied. Dit karakteristieke veenweidelandschap bestaat uit langwerpige agrarische percelen, die van elkaar gescheiden worden door overwegend rechte sloten.
De hoofdwegen van het assenstelsel kruisen elkaar ter plaatse van de Hoornse brug en de afbuiging van de waterloop de Kickert in zuidwestelijke richting. Hier gaat de Kickert over in de Gaag, die het verbindingskanaal van Delft via Den Hoorn naar Schipluiden en Maassluis vormt.
Dijkshoornseweg
Het centrumgebied van Den Hoorn wordt bepaald door de Dijkhoornseweg en de Hof van Delftstraat. De Dijkshoornseweg kenmerkt zich door een lineaire structuur met gesloten straatwanden ter weerszijde van de weg, bestaande uit gevarieerde dorpse bebouwing. De individuele panden zijn kleinschalig en historisch van aard en staan op smalle overwegend diepe kavels. Zij vormen een aaneengesloten bebouwingslint dicht langs de kant van de Dijkshoornseweg. De Hof van Delftstraat vormt een kortere verbindingsweg tussen de Woudseweg en de Dijkshoornseweg. Het gebied langs de Dijkshoornseweg, gelegen tussen de aansluiting met de Woudseweg en de Hof van Delftstraat, vormt het winkelcentrumgebied van Den Hoorn. Ten noorden van de aansluiting met de Hof van Delftstraat wordt het bebouwingspatroon langs de Dijkshoornseweg gefragmenteerder, waarbij historische bouwstijlen afgewisseld worden door modernere bouwstijlen. Historische bebouwing, rijwoningen en vrijstaande woningen wisselen elkaar af en hebben voortuinen met beplanting. Het wegprofiel van de Dijkshoornseweg is ruimer van opzet met fietssuggestiestroken ter weerszijden van de weg. Daarnaast is er gedeeltelijk laanbeplanting aanwezig. Verder in noordelijke richting wordt ook het functiepatroon diverser, waarbij woon- en bedrijfsbebouwing afgewisseld worden door kassen.
Het zuidelijke deel van het centrumgebied van Den Hoorn beslaat het gebied in het verlengde van de Dijkshoorseweg ten zuiden van de Hoornse brug over de Kickert/Gaag. Van oudsher was ter plaatse van de kruising een horecagelegenheid gevestigd. De oorsprong hiervan lag in de aanwezigheid van een overtoom in de Gaag. Hier werden schepen met een windas over een dam getrokken. De wachtende schippers konden terecht in de aangrenzende herberg.
Ten westen van de Gaag/Rijksstraatweg liggen enkele bedrijfscomplexen. Een deel van de bedrijfsbebouwing bestaat uit de bewaard gebleven gebouwen van de voormalige houtzagerijen die hier in het verleden gevestigd waren. Kenmerkend is ook de kademuur langs het kanaal de Gaag waaraan de schepen aanmeerden. De oostelijke kant van het kanaal heeft een natuurlijk talud waarbij de Tramkade diende als jaagpad voor de scheepvaart. Hieraan ligt ook het Balkengat waar de boomstammen voor de houtzagerij in het open water werden bewaard. Het gedempte Belkengat is onbebouwd gebleven en is inmiddels weelderig begroeid. Langs het noordelijk deel van de Tramkade bevindt zich een cluster met vrijstaande bebouwing.
Figuur 2.1 Den Hoorn in 1925 (www.watwaswaar.nl)
Functionele structuur
Het plangebied omvat het centrumgebied van Den Hoorn. Dit gebied is het historische deel van het lintdorp en van oudsher een verzamelplaats van allerlei functies. Zo zijn winkelvoorzieningen geclusterd rondom de Dijkshoornseweg en de Hof van Delftstraat en zijn er verschillende horecagelegenheden gevestigd rond de kruising van de Woudseweg en de Rijksstraatweg en aan het water van de Gaag. Boven en tussen de verschillende voorzieningen wordt gewoond. De oostkant van het centrum kent een maatschappelijke functie vanwege het aldaar gevestigde gezondheidscentrum en het dorpshuis De Hoornbloem.
Ten zuiden van het centrumgebied vindt een overgang naar het bedrijventerrein Hooipolder plaats en aan de oostzijde van de Gaag wordt een woongebied ontwikkeld richting het veenweidegebied.