Plan: | Chrysantenstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1783.pbp00000034-VA01 |
Waterplan
Begin januari 2012 is het Programma 2012-2015 Waterplan Westland vastgesteld. Dit programma is het resultaat van enkele verkenningen en uitwerkingsprogramma’s sinds in 2008 het gezamenlijke waterplan “Westlands Water, Nu en Later” is opgesteld waarop de besluitvorming omtrent de uitvoering enige tijd is aangehouden. Een grote verandering ten opzichte van eerder beleid is dat het voldoen aan de waterbergingsnorm van 325 m3/ha waterberging is losgelaten en dat nu maatwerkoplossingen en bijdragen van projecten ten gunste van het watersysteem worden gevraagd.
Tevens heeft het Hoogheemraadschap van Delfland de “Handreiking watertoets voor gemeenten; Ruimte voor water in ruimtelijke plannen”. Deze handreiking is een dynamisch document die te allen tijde aangepast kan worden. Voor de uitvoering van de voorliggende watertoets is de handreiking van 20 maart 2012 gebruikt.
Voor het plangebied is een waterstudie opgesteld door Aqua Terra Nova. Hoogheemraadschap Delfland heeft aangegeven te kunnen instemmen met de waterstudie.
Algemeen
De gemeente Westland beoogt op de planlocatie woningbouw mogelijk te maken. Door de realisatie van de beoogde plannen zal de braakliggende grond weer bebouwd worden. Gezien het oorspronkelijke gebruik van het plangebied zal het verharde gebied ten opzichte van de voormalige school naar verwachting niet toenemen.
Veiligheid en waterkeringen
Het plangebied is gelegen nabij een boezemkade. Het plangebied ligt buiten de kernzone en de beschermingszone van de boezemkade. In het kader van de veiligheid en waterkeringen zijn geen aanvullende randvoorwaarden van toepassing op het plangebied.
Waterkwantiteit
Het plangebied is gelegen in het boezemland. Conform de handreiking watertoets mag de waterhuishoudkundige situatie niet verslechteren als gevolg van de ontwikkeling (standstill principe). Foto dichtstbijzijnde boezemwater.
In het plan zal de verharding niet substantieel toenemen ten opzichte van de uitgangsituatie. Naar verwachting zal het verhard oppervlak binnen het plangebied afnemen ten opzichte van de 75% verharding in de uitgangsituatie. Dit kan door het toepassen van infiltratie op verkeersoppervlakken en tuinen. Door infiltratie wordt het oppervlaktewatersysteem minder belast. Doordat hemelwater vertraagd, via het grondwater, wordt afgevoerd komen minder pieken in de oppervlaktewaterbelasting voor. Door de voltooiing van de ABC-maatregelen geldt in het Boezemland geen verplichting tot het graven van aanvullende oppervlaktewaterberging.
Zorgplicht
De initiatiefnemer dient maatregelen of voorzieningen te treffen om te voldoen aan de zorgplicht. Aanbevolen wordt om zoveel mogelijk onverhard oppervlak te behouden en de aanleg van verharding zoveel mogelijk in waterdoorlatende vorm te realiseren. Tevens kan de aanleg van groene daken of regentonnen een bijdrage leveren voor het vertraagd afvoeren.
Waterkwaliteit en ecologie
Het afstromend hemelwater vanaf het plangebied kan een gering positief effect op de waterkwaliteit in de boezemwatergang hebben, indien het hemelwater wordt afgevoerd middels een gescheiden rioolstelsel. Het gebruik van uitlogende materialen is niet toegestaan. Door de infiltratie van hemelwater in de bodem kan door de bodempassage eveneens een kwaliteitsverbetering plaatsvinden van het grondwater. De kwaliteitsverbetering van het boezemwater is voor een belangrijk deel afhankelijk van de vermindering van verontreiniging van gebieden elders, zoals uitwaterende polders, overstorten van riolering, diffuse bronnen en stedelijk gebied.
Onderhoud en bagger
Aangezien het plangebied niet grenst aan oppervlaktewater is het thema onderhoud en bagger niet van toepassing op het projectgebied.
Afvalwater en riolering
Het huishoudelijk afvalwater samen met het hemelwater van potentieel vervuilde oppervlakken dient tot de perceelgrens gescheiden van hemelwater van schone oppervlakken te worden afgevoerd. Het plangebied wordt aangesloten op een bestaande gescheiden rioleringsstelsel. Het afvalwater wordt afgevoerd naar de dichtstbijzijnde A.W.Z.I. Het plan dient te voldoen aan de Leidraad Riolering West Nederland en de Leidraad aan- en afkoppelen verhard oppervlak en de Beslisboom Aan- en afkoppelen verharde oppervlakten (2003).