Plan: | Chrysantenstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1783.pbp00000034-VA01 |
Bij externe veiligheid wordt naar verschillende aspecten gekeken, namelijk;
- Bedrijven waar activiteiten plaats vinden die gevolgen hebben voor de externe veiligheid;
- Vervoer van gevaarlijke stoffen over wegen, spoor, water of door leidingen.
Bij externe veiligheid wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Het PR is de kans per jaar dat een persoon op een bepaalde plaats overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen, indien hij onafgebroken (24 uur per dag en gedurende het hele jaar) en onbeschermd op die plaats zou verblijven. Het PR wordt weergegeven met risicocontouren rondom een inrichting of langs een vervoersas. Het GR drukt de kans per jaar uit dat een groep mensen van minimaal een bepaalde omvang overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen.
Op grond van bovengenoemde regelgeving dienen de verplichte afstandsnormen tussen aanwezige milieugevaarlijke inrichtingen/ activiteiten en de zogenaamde (beperkt) kwetsbare objecten in acht te worden genomen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Een woning is een zogenaamd beperkt kwetsbaar object.
Het perceel aan de Chrysantenstraat, ligt niet binnen het invloedsgebied van risicovolle bedrijven met opslag van gevaarlijke stoffen. Er bevinden zich geen milieugevaarlijke inrichtingen of activiteiten van waaruit uit veiligheids- en milieuoverwegingen een verplichte zone dient te worden aangehouden. Ook bevinden zich geen LPG-stations in de directe omgeving.
De circulaire 'Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen' uit 2012 is van toepassing op dit bestemmingsplan vanwege het transport van gevaarlijke stoffen over de Burgemeester Elsenweg (N213). Deze weg ligt op ongeveer 600 meter ten oosten van het plangebied. Over deze weg worden brandbare vloeistoffen, brandbare gassen en giftige vloeistoffen vervoerd. Het invloedsgebied van de Burgemeester Elsenweg (N213) bedraagt respectievelijk 45 meter (brandbare vloeistoffen), 325 meter (brandbare gassen) en 880 meter (giftige vloeistoffen). Alleen het invloedsgebied van het vervoer van giftige vloeistoffen is relevant voor dit plangebied. De plaatsgebonden risicocontour met een kans van 10per jaar voor de Burgemeester Elsenweg (N213) ligt binnen de weg en vormt geen belemmering voor het plangebied. Gezien de afstand van het plangebied ten opzichte van de Burgemeester Elsenweg zal het groepsrisico door de ontwikkeling niet toenemen.
Er bevinden zich geen belangrijke kabels en (transport-) leidingen in het plangebied, die in het kader van de uitvoering van dit bouwplan beschermd moeten worden.
Geadviseerde maatregelen vanuit de Veiligheidsregio Haaglanden
Aangezien met het bestemmingsplan geen maatregelen aan de risicobron kunnen worden getroffen, zijn onderstaande maatregelen gericht op de beheersing en vermindering van de effecten van een incident. De maatregelen hebben niet alleen betrekking op het ergst denkbare scenario. Ongeacht het type incident hebben ze een positief effect op de zelfredzaamheid, de bestrijdbaarheid en beheersbaarheid.
Effectreducerende maatregel
Ongeacht het incident, heeft afschakelbare ventilatie een positieve invloed op het beperken van de schadelijke effecten van de vrijgekomen stoffen binnen de woningen in het plangebied. Om de gevolgen bij het vrijkomen van stoffen te beperken, wordt geadviseerd om een technische voorziening te plaatsen in de nieuw te bouwen woningen, zodat de ventilatie met een eenvoudige handeling kan worden uitgeschakeld. Dit mag een handmatige handeling zijn. Het is daarbij van belang dat ook ramen en ventilatieopeningen kunnen worden gesloten.
Maatregel ter bevordering van de zelfredzaamheid
Om ervoor te zorgen dat mensen goed voorbereid zijn en weten hoe ze moeten reageren bij een ongeval met gevaarlijke stoffen op de Burgemeester Elsenweg (N213), is het van belang dat zij hier vooraf over worden geïnformeerd. Op dit moment is er op regionaal niveau een (risicocommunicatie) campagne ontwikkeld, waarin o.a. deze aspecten worden behandeld. Geadviseerd wordt om de bewoners, van de nieuw te bouwen woningen, te informeren over de verschillende risico's en gevaren, de wijze van alarmeren en de wenselijke manier van reageren tijdens incidenten. Dergelijke informatie dient op gezette tijden herhaald te worden, zodat het onderwerp onder de aandacht blijft.
Maatregel ten behoeve van de hulpverlening
Voor wat betreft de bereikbaarheid voor de hulpdiensten en bestrijdbaarheid van incidenten is het van belang dat de toegankelijkheid, opstelplaatsen en bluswatervoorzieningen voor dit plangebied voldoende zijn. Het plangebied is goed bereikbaar voor de hulpdiensten en er zijn voldoende bluswatervoorzieningen aanwezig.
In de onderstaande tabel zijn de maatregelen samengevat die genomen kunnen worden om de risico's te beperken. In de tabel is een inschatting opgenomen van de bijdrage die een maatregel kan leveren aan de risicobeperking van een bepaald scenario.
Conclusie
De conclusie die hieruit volgt is dat het aspect veiligheid geen gevolgen heeft voor het beoogde plan.