Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Glastuinbouwgebied Boomawatering
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1783.obp00000007-vast

3.3 Luchtkwaliteit

3.3.1 Wettelijk kader
Sinds 15 november 2007 zijn de huidige luchtkwaliteitseisen in de Wet milieubeheer van kracht. Deze eisen zien toe op de kwaliteit van de lucht die wij inademen en daarmee op het voorkomen van verslechtering van die lucht als gevolg van diverse luchtverontreinigende stoffen, zoals fijn stof en stikstofdioxide. Met deze wet moet rekening worden gehouden met het ontwikkelen en realiseren van ruimtelijke plannen. Het principe daarbij is dat de lucht niet boven een bepaalde grenswaarde mag verslechteren ten gevolge van die plannen, tenzij die verslechtering elders in de nabijheid - of in het plangebied - wordt gecompenseerd (de projectsaldering).
De wet kent een minimum-drempel voor gevallen die niet in betekende mate bijdragen aan concentratie in de buitenlucht van bijvoorbeeld fijn stof. In de daartoe opgestelde regeling niet in betekenende mate bijdragen (milieubeheer) wordt een aantal soorten projecten genoemd die nauwelijks van invloed zijn op de luchtkwaliteit.
3.3.2 Onderzoek
In het kader van het bestemmingsplan 'Boomawatering' is een onderzoek luchtkwaliteit (RPT13171501-01a oktober 2013) door Burodb uitgevoerd. Uit het onderzoek is gebleken dat in geen geval sprake is van normoverschrijdingen van de jaargemiddelde concentratie stikstofdioxide (40 µg/m3), de jaargemiddelde concentratie fijn stof (40 µg/m3) en het aantal overschrijdingsdagen van de etmaalgemiddelde
concentratie fijn stof (35 dagen). Er kan een beroep gedaan worden op artikel 5.16, lid 1 onder a uit de Wet milieubeheer. Hierin is bepaald dat een ruimtelijke ontwikkeling doorgang kan vinden indien er geen sprake is van een normoverschrijding. De luchtkwaliteit vormt geen belemmering voor de uitvoering van de plannen die zijn opgenomen in het bestemmingsplan.