2.2.1 Inventarisatie van functies
De algemene beschrijving van het plangebied bestaat uit de weergave van de gebiedsdelen, de historische gelaagdheid van het plangebied en de eigenschappen van het gebied.
Burgerwoningen
In het plangebied bevinden zich circa 188 burgerwoningen en zijn gelegen langs de volgende (woon-) linten in het plangebied:
- Bloemenstraat;
- Boomaweg;
- Casembrootlaan;
- Claes de Wijckerlaan;
- Madeweg;
- Monsterseweg;
- Poeldijkseweg;
- Scherpenhoeklaan;
- Van Ruyvenlaan;
- Vlaminglaan;
- Vredebestlaan;
- Waellandweg.
Naast de burgerwoningen bevinden zich in het plangebied tevens agrarische bedrijfswoningen.
Detailhandel
In het plangebied zijn de volgende detailhandelfuncties aanwezig:
- tuincentrum/bloemist Flower Art, gelegen aan de Madeweg 1b
Glastuinbouwbedrijven
In het plangebied zijn circa 125 glastuinbouwbedrijven aanwezig. In het totaal is de netto glasoppervlakte van deze bedrijven circa 150 hectare. De gemiddelde oppervlakte van een glastuinbouwbedrijf in het gebied is circa 1.25 hectare. Het gemiddelde oppervlak van een glastuinbouwbedrijf in de overige glastuinbouwcomplexen van het Westland is circa 2.1 hectare.
Groenvoorziening
In het plangebied zijn de volgende groenvoorzieningen aanwezig:
- de groenvoorzieningen gelegen rondom de waterberging aan de Claes de Wijckerlaan;
- de groenvoorzieningen gelegen in de kruising Vredebestlaan en Monsterseweg.
Huisvesting arbeidsmigranten
In het plangebied is de voormalige camping 'Polanen' heringericht voor de huisvesting van arbeidsmigranten (seizoenarbeiders).
- Huisvesting arbeidsmigranten, gelegen aan de Claes de Wijckerlaan achter 7.
Maatschappelijke doeleinden
In het plangebied zijn de volgende maatschappelijke functies aanwezig:
- dagverblijf voor verstandelijk gehandicapten Woutershof, gelegen aan de Madeweg
9a.
Niet-glastuinbouw bedrijven
In het plangebied zijn de volgende niet glastuinbouw bedrijven aanwezig:
- Vd Zande Grondverzetbedrijf en Beschoeiingen, gelegen aan de Boomaweg 1;
- Koene kassensloop, gelegen aan de Boomaweg 8;
- smederij Hegge, gelegen aan de Boomaweg 10;
- hovenier Weverling, gelegen aan de Boomaweg 27a;
- Wim van Dijk loonbedrijf, gelegen aan de Casembrootlaan 26;
- Betonwerk D. Verkade bv, gelegen naast Claes de Wijckerlaan 4;
- natuursteenopslag Van Luijk, gelegen aan de Madeweg 29c;
- kantoormeubelen opslag J.L.N. Kort, gelegen naast Madeweg 31;
- baggerspeciedepot, gelegen aan de Madeweg ong.;
- Sierviskwekerij & Vijverspecialist Koi-Kas, gelegen aan de Molenweg 37a;
- aannemersbedrijf L.E.M. Zuiderwijk, gelegen aan de Monsterseweg 33;
- Van Ruyven dakbedekking, gelegen aan de Van Ruyvenlaan 3a;
- aannemersbedrijf H.M.S Bouw bv, gelegen aan de Vredebestlaan 14a;
- hovenier Berg en van Schie, gelegen aan de Vlaminglaan 6a.
Recreatie
In het plangebied zijn de volgende dagrecreatieve functies aanwezig:
- Bootverhuurbedrijf De Vlot, aan de Vredebestlaan 14a.
Sport
In het plangebied zijn de volgende sportvoorzieningen aanwezig:
- manege El Sham, gelegen aan de Madeweg 11a.
Water
In het plangebied zijn onder andere de de volgende hoofdwaterlopen aanwezig:
- hoofdwatergang De Nieuwe Vaart;
- hoofdwatergang De Boomawatering;
- waterberging gelegen achter de Madeweg;
- waterberging gelegen aan de Claes de Wijckerlaan;
- de watergang gelegen achter de Poeldijkseweg.
Verbindingen en leidingen
In het plangebied bevinden zich leidingen die planologisch relevant zijn, in de vorm van hoofdaardgastransportleidingen en olieleidingen. Deze zijn gelegen langs de Molenweg en de Madeweg.
Verkeersverbindingen en parkeerplaatsen
Gemotoriseerd verkeer
Het plangebied is voor gemotoriseerd verkeer ontsloten door wegverkeersverbindingen die te onderscheiden zijn in de volgende categorieën:
- Categorie 2: gebiedsontsluitingswegen die verschillende kernen en glastuinbouwgebieden met elkaar verbinden;
- Categorie 3: blijvende erfontsluitingswegen met verzamelfunctie die glastuinbouwgebieden ontsluiten naar het regionale verkeersnetwerk.
Voornoemde wegen zijn hoofdwegen die in het bestemmingsplan als dusdanig bestemd zijn en blijvend zijn. In het overige glastuinbouwgebied zijn tevens wegen aanwezig voor ontsluiting van bedrijven. Deze wegen behoeve echter niet blijvend te zijn.
Parkeren
Voor het parkeren is de parkeernormering van het Westlands Verkeer en Vervoerplan van toepassing. Voor glastuinbouwbedrijven geldt dat volledig op eigen terrein geparkeerd moet worden. Bij ontwikkeling van nieuwe glastuinbouw en herstructurering van bestaande glastuinbouw geldt een parkeernorm van vier parkeerplaatsen per hectare glastuinbouw.
2.2.2 Inventarisatie van waarden
Waterkeringen
Binnen het plangebied liggen een aantal waterkeringen. In onderstaand figuur zijn de waterkeringen binnen het beheersgebied van Delfland weergegeven. De waterkeringen in het Westland zijn globaal gelegen binnen de cirkel op onderstaand figuur. Delfland heeft in de legger de keurzones van de waterkeringen gedetailleerd opgenomen.
Waterkeringen binnen het beheersgebied van Delfland
Binnen het plangebied liggen een aantal boezemwaterkeringen. Deze boezemwaterkeringen zijn gelegen in het oostelijke deel van het plangebied waar de Dijkpolder een aantal keer doorsneden wordt door boezemwater. Deze waterkeringen hebben een veiligheidsklasse III, waar een veiligheidnorm (overschreidingsfrequentie) van eens in de 100 jaar bij hoort. Verder liggen de boezemkaden langs de Boomawatering (noorden plangebied), de Nieuwe Vaart (zuiden plangebied) en de zijtakken van deze beide watergangen. Alle boezemwaterkeringen binnen het plangebied voldoen aan de veiligheidsklasse.
In het kader van de herstructurering van het glastuinbouwgebied is het mogelijk kansen te benutten voor verbetering van de waterkeringen. In het gebiedsprogramma Boomawatering worden mogelijkheden aangegeven voor het verleggen van waterkeringen waardoor herstructurering mogelijk wordt gemaakt. Over de gewenste of noodzakelijk aanpassingen en/of verleggingen van de waterkeringen is overeenstemming met Delfland nodig.
Archeologische waarden
De bescherming van het archeologisch erfgoed wordt in het bestemmingsplan geregeld, net als andere in het bestemmingsplan op te nemen en te beschermen belangen. Voor het bestemmingsplan geldt als norm de eis van een goede ruimtelijke ordening. Dit betekent dat het belang van het archeologisch erfgoed mee dient te tellen bij de beoordeling en afweging van alle bij die goede ruimtelijke ordening spelende belangen. Dit wordt geregeld via een omgevingsvergunningstelsel dat betrekking heeft op grondroerende werkzaamheden voor zover deze worden uitgevoerd in gebieden die op de plankaart staan aangegeven met de dubbelbestemming ‘Waarde - Archeologie’ (WR-A).
Voor bijna alle delen van het plangebied geldt een medebestemming archeologisch waardevol gebied (WR-A). Eén terrein aan de Madeweg heeft geen medebestemming, omdat hier reeds een archeologisch onderzoek is uitgevoerd. Daarbij is een vindplaats aangetoond, op de rest van het terrein zijn geen resten gevonden.
Andere cultuurhistorische waarden
Molenbiotopen
Grenzend aan het plangebied bevindt zich de volgende molenbiotoop:
- Korenmolen "De Vier Winden", een rijksmonument gelegen aan de Haagweg 2 te Monster;
Buiten het plangebied aan de Molenweg op de kruising met de Haagweg bevindt zich een uit 1882 daterende Korenmolen. Lang voor 1882 stond op dezelfde locatie reeds een molen. In 1311 gaf de eigenaar van die molen, Diederic van der Wale, de molen, met het windrecht te Voswijk, aan zijn neef. De molen heeft eeuwen gefungeerd als Korenmolen en is momenteel in bezit van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. De zogenaamde molenbiotoop van deze molen ligt deels in het plangebied.
Binnen de molenbiotoop van voornoemde molen is regelgeving opgesteld om de vrije windvang en het zicht op de molen te garanderen. Voor deze ruimte geldt de regel dat er geen hoge gebouwen of beplanting geplaatst mag worden. Deze elementen beperken het rendement van de molen en de cultuurhistorische en landschappelijke waarde van de molen. Om de ruimte te begrenzen is een molenbeschermingszone ingesteld met een straal van 400 meter, gerekend vanuit het middelpunt van de molen.
In de provinciale verordening ruimte heeft de provincie regels vastgesteld voor molenbeschermingszones die de gemeente moet opnemen in het bestemmingsplan.
Zo geldt binnen de molenbeschermingszone voor molens in het buitengebied de 1 op 100 regel en voor molens in het stedelijk gebied de 1 op 30-regel. Bij molens, waarvan een deel van de beschermingszone is gelegen in het stedelijk gebied of in het buitengebied, worden beide regels gecombineerd.
In het plangebied bevinden zich geen rijksmonumenten.
Binnen het plangebied bevindt zich één gemeentelijke monument. Op de planverbeelding en in de planregels wordt het monument met een aanduiding aangegeven.
- "tuinderswoning, gelegen aan de Vredebestlaan 16 te Poeldijk;