Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bedrijventerrein Wateringen
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1783.abp00000015-va02

3.5 Water

3.5.1 Wettelijk kader
Waterbeheerplan 2010-2015
Het Hoogheemraadschap Delfland heeft haar waterbeleid vastgelegd in het Waterbeheersplan 2010-2015. Het beleid is formeel vastgelegd in de Keur en de Legger.
De verbreding van bestaande boezemwateren en de aanleg van nieuwe verbindingen bieden kansen om een groot aantal maatregelen, die voortvloeien uit de Kaderrichtlijn Water te realiseren en het watersysteem robuuster te maken. Waar mogelijk worden natuurvriendelijke oevers aangelegd. Ook met het terugdringen van rioolvreemd water en het verminderen van riooloverstorten snijdt het mes aan meerdere kanten tegelijk: het riool en de afvalwaterzuiveringsinstallaties (awzi’s) kunnen met minder capaciteit uit de voeten, het minder verdunde vieze water is efficiënter te zuiveren, en er komt minder vies water rechtstreeks in het oppervlaktewater. Het waterplan van de Gemeente Westland zal in de periode 2010 – 2015 worden uitgevoerd. Omdat het bij de ruimtelijke ontwikkelingen in het glasgebied vaak om relatief kleinschalige projecten gaat, zal er nadrukkelijk samenwerking tussen het Hoogheemraadschap van Delfland, de gemeente en de glastuinbouwsector worden gezocht om de kansen voor water in deze projecten optimaal te benutten. Dit gebied levert kansen om de wateropgave te realiseren door middel van innovatief meervoudig ruimtegebruik, met behoud van voldoende robuustheid en ruimte voor ecologie in het systeem.
 
Handreiking Watertoets
Het Hoogheemraadschap van Delfland stelt voorwaarden aan de inhoud van de watertoets (waterparagraaf) als verplicht onderdeel van de onderbouwing van ruimtelijke plannen. De toelichting van bestemmingsplannen dient een beschrijving te bevatten van de volledige watersituatie binnen het plangebied, alsmede de te verwachten ontwikkelingen. Deze beschrijving dient in te gaan op de volgende aspecten:
  • beleidskader omtrent water;
  • waterkeringen;
  • waterkwantiteit;
  • waterkwaliteit en ecologie;
  • afvalwater en riolering;
  • waterprojecten welke onderdeel zijn van ABC-Delfland.
3.5.2 Waterkwantiteit
Het plangebied is gelegen in de Oud en Nieuw Wateringveldse polder. Het waterpeil in de polder is -3,80 NAP. De maximaal toelaatbare peilstijging is 40 cm.
In de huidige situatie is in het plangebied 79.525 m2 aan oppervlaktewater aanwezig. Met een maximaal toelaatbare peilstijging van 40 cm is dit 31.810 m3 waterberging. Voor nieuwe ontwikkelingen geld een waterbergingsnorm van 325 m3 per hectare. In dit bestemmingsplan vinden geen nieuwe ontwikkelingen plaats waardoor de norm niet van toepassing is. Het huidige oppervlakte water geldt als absoluut minimum en zal als zodanig worden bestemd.
3.5.3 Waterkwaliteit en ecologie
In de studie ABC-Polder voor Oud en Nieuw Wateringveldsche Polder is betreffende de fysische-chemische waterkwaliteit naar voren gekomen dat het totale stikstof- gehalte in de buurt ligt van de streefwaarde die op basis van het ambitieniveau wordt nagestreefd. Het totale fosfaatgehalte is zeer hoog en duidt op zeer voedselrijk, hypertroof water. Echter het zuurstofgehalte ligt beneden het minimum gehalte van 5mg/l. Vooral in de zomer treden periodiek zeer lage zuurstofgehalten op.
De biologische waterkwaliteit is overwegend matig, gemeten naar de STOWA beoordelingsmethodiek. De waterkwaliteit is overigens wel in overeenstemming met het ambitieniveau dat voor water wordt nagestreefd.
Het bestemmingsplan heeft geen negatieve invloed op de waterkwaliteit van het oppervlaktewater gezien het feit dat dit bestemmingsplan een conserverend karakter heeft.
3.5.4 Riolering en afvalwater
De bedrijventerreinen Wateringse Veld en Zwethove zijn geheel verbeterd gescheiden gerioleerd. WBC is gedeeltelijk verbeterd gescheiden en gedeeltelijk gescheiden gerioleerd. De rioleringsstelsels voldoen aan de gestelde eisen. Het bedrijventerrein Zuid (van Vliet) betreft hoofdzakelijk particuliere grond, en heeft een eigen rioleringsstelsel.
Het bestemmingsplan heeft geen invloed op het rioleringsstelsel gezien er geen nieuwe ontwikkelingen in het plangebied mogelijk gemaakt zijn. Nieuwe ontwikkelingen dienen te voldoen aan de Leidraad Riolering West-Nederland en de Beslisboom Afkoppelen.
3.5.5 Beheer en onderhoud
Het onderhoud van de hoofdwatergangen wordt verzorgd door het Hoogheemraadschap van Delfland.