direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijk-functionele structuur
Plan: Bedrijventerrein Woutersweg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1783.ABP00000025-onhe

2.2 Ruimtelijk-functionele structuur

Ligging plangebied

Het plangebied ligt direct ten zuiden van de huidige woonkern van 's-Gravenzande, in de polder Heentiend ten zuiden van de aansluiting van de Woutersweg op de Naaldwijkseweg. Aan de zuidwestzijde wordt het plangebied begrensd door de Geestvaart. De zuidoostelijke begrenzing wordt gevormd door een sloot. Achter de lintbebouwing van de Woutersweg en aan de overzijde van de Geestvaart en de zuidoostelijke sloot strekt zich het zuidelijke deel van het glastuinbouwgebied van het Westland uit. Aan de overzijde van de Naaldwijkseweg ligt de dorpskern met ten oosten daarvan (aan de overzijde van de Koningin Julianaweg) het sport- en recreatiegebied van 's-Gravenzande.

Landschappelijke context

De Naaldwijkseweg vormt de noordoostelijke begrenzing van het plangebied; de Woutersweg de noordwestelijke begrenzing. Beide wegen zijn twee historische wegen met lintbebouwing. De Naaldwijkseweg is de oude dijk van Naaldwijk naar 's-Gravenzande; de Woutersweg zorgde voor een verbinding van deze dijk met de zeewaterkerende Maasdijk. De Geestvaart is eveneens een historische landschappelijke lijn. Aan beide zijden van deze watergang staat de bebouwing op korte afstand van de watergang waardoor de ruimtelijke kwaliteit van de watergang minder duidelijk is.

Het plangebied bestaat voor het overgrote deel uit het bedrijventerrein Woutersweg en voor een klein deel (namelijk in de noordoostrand) uit een aan de zuidzijde van de Naaldwijkseweg gelegen lint met woningen. Het bedrijventerrein Woutersweg bestaat uit twee linten en een groot binnenterrein. Het lint aan de Woutersweg bestaat uit een caravan- en kampeercentrum, een bouwmarkt en een tankstation van Tango. Het lint aan de Naaldwijkseweg bestaat voornamelijk uit woningen met twee bedrijfspanden. Op het binnenterrein van circa 5 ha is een toeleveringsbedrijf voor de tuinbouw gevestigd. Het bedrijventerrein heeft zich zonder planmatige opzet ontwikkeld. Het terrein is bereikbaar vanaf de Woutersweg via een smalle passage ten noorden van het tankstation. Aan de randen van het gebied bevinden zich enkele bedrijfswoningen. Ondanks de ligging aan de zuidelijke toegangsweg naar 's-Gravenzande, heeft het bedrijventerrein een in zichzelf gekeerd karakter en een beperkte uitstraling.

Bebouwingsstructuur

De bebouwingsstructuur is gebaseerd op het oorspronkelijke verkavelingpatroon van de polder. De bedrijfsbebouwing bestaat uit één bouwlaag met kap, uit kassen, uit twee bouwlagen onder plat dak of uit hoge plat afgedekte bedrijfshallen in één bouwlaag. De bedrijfswoningen aan de Woutersweg en de burgerwoningen aan de zuidzijde van de Naaldwijkseweg bestaan uit één volledige bouwlaag en een kaplaag, met eventueel daarbinnen opgenomen verdieping en vliering. De woonbebouwing aan de zuidzijde van de Naaldwijkseweg wordt door een brede bermstrook met fietspad en een sloot gescheiden van de rijbaan. De woningen zijn gebouwd op relatief kleine percelen en beschikken meestal over grotere voor- dan achtertuinen. De bedrijfsbebouwing staat hier op relatief korte afstand uit de achtergevel (zuidgevel) van de woningen.

Door de ten opzichte van de omgeving afgezonderde ligging van het bedrijventerrein vindt de expeditie en het parkeren binnen het bedrijventerrein zelf plaats. Er is sprake van veel opslag in de open lucht, maar deze opslag wordt grotendeels aan het zicht vanaf de Woutersweg onttrokken.