direct naar inhoud van 3.1 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Kern Kwintsheul
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1783.ABP00000018-ONHE

3.1 Archeologie en cultuurhistorie

Regelgeving en beleid

Als gevolg van het Verdrag van Valetta, dat in 1998 door het Nederlandse Parlement is goedgekeurd en in 2006 zijn beslag heeft gekregen in de Monumentenwet 1988, stellen Rijk en provincie zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken.

De provincie Zuid-Holland hanteert het uitgangspunt dat op terreinen die voorkomen op de Archeologische Monumentenkaart Zuid-Holland en in gebieden die op de kaart archeologische waarden van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur (CHS-kaart) tenminste een redelijke tot grote kans op archeologische sporen hebben, archeologisch vooronderzoek in het kader van de planvoorbereiding dient plaats te vinden. Voor zover er onzekerheid bestaat over de precieze aanwezigheid van archeologische waarden, dient in het bestemmingsplan voor het bouwrijp maken een omgevingsvergunningplicht te worden gehanteerd. Het verlenen van een omgevingsvergunning wordt daarbij afhankelijk gesteld van de uitkomsten van nader archeologisch onderzoek en de belangenafweging op grond daarvan.

3.1.1 Onderzoek archeologie

Het gemeentelijk archeologiebeleid geeft een zonering aan waarmee de archeologische (verwachtings) waarden in beeld worden gebracht. Uit onderstaande figuur blijkt dat het plangebied twee verschillende waarden kent, te weten 'Verwachtingszone I' en 'Verwachtingszone III'. De archeologische waarden van het gebied bestaan uit de reeds aangetroffen of te verwachten aanwezigheid, boven of onder de grond, van bouwhistorische resten en archeologische sporen. De Kerkstraat - Heulweg heeft in het bijzonder een waardevolle archeologische verwachtingswaarde in verband met de aanwezigheid van een Romeinse weg die van Naaldwijk naar Wateringen loopt.

afbeelding "i_NL.IMRO.1783.ABP00000018-ONHE_0014.png" afbeelding "i_NL.IMRO.1783.ABP00000018-ONHE_0015.png"

Figuur 3.1 Uitsnede Archeologische beleidskaart gemeente Westland

Samen bevatten zij een hoeveelheid aan historische informatie over ouderdom en ruimtelijke ontwikkeling. Vanwege deze waarden zijn twee afzonderlijke dubbelbestemmingen opgenomen (Waarde - Archeologie - 2 en Waarde - Archeologie - 4) die ieder afzonderlijk aansluiten op één van de twee waarden. Binnen de bestemmingsregels wordt archeologisch onderzoek verplicht gesteld voor (bouw)werkzaamheden die het archeologisch belang kunnen schaden. Hierbij geldt dat hoe hoger de verwachtingswaarde, hoe eerder archeologisch onderzoek nodig is.

In januari 2013 is door ADC archeologie projecten onderzoek verricht in de vorm van een bureauonderzoek in combinatie met een veldonderzoek middels grondboringen op de locatie van de nieuwe supermarkt. Het rapport, met kenmerk 3305, is opgenomen in Bijlage 4. In het plangebied is geen archeologische laag aangetroffen. Eventuele archeologische resten uit de Nieuwe tijd zijn verstoord. Ook zijn er geen aanwijzingen dat het veen bewoonbaar is geweest. Het booronderzoek heeft aangetoond dat tot tenminste 400 cm -mv geen intacte archeologische waarden meer aanwezig zijn. Geadviseerd wordt het plangebied vrij te geven voor de voorgenomen ontwikkeling.


Het is echter niet volledig uit te sluiten dat binnen het onderzochte gebied toch nog archeologische resten voorkomen. Het verdient daarom aanbeveling om de uitvoerder van het grondwerk te wijzen op de plicht archeologische vondsten te melden bij de bevoegde overheid, zoals aangegeven in artikel 53 van de Monumentenwet.

3.1.2 Onderzoek cultuurhistorie

In het plangebied zijn geen rijksmonumenten aanwezig. Wel bevinden zich in het plangebied een aantal gemeentelijke monumenten, zoals weergegeven in onderstaande tabel.

Tabel 3.1 Gemeentelijke monumenten

straatnaam   huisnummer   monumentennummer  
Heulweg   141   KH03GM009  
Kerkstraat   20   KH04GM010  
Kerkstraat   pastorie   KH05GM011  
Kerkstraat   129;131   KH06GM012  

afbeelding "i_NL.IMRO.1783.ABP00000018-ONHE_0016.png"
Andreaskerk  
afbeelding "i_NL.IMRO.1783.ABP00000018-ONHE_0017.png"
Heulweg 129  

3.1.3 Conclusie

In het plan worden dubbelbestemmingen opgenomen ter bescherming van de aanwezige categorieën van archeologische waarden. In de planregels is een bouw- en gebruiksregeling opgenomen waardoor de archeologische waarden voldoende zijn geborgd.

De binnen het plangebied gelegen gemeentelijke monumenten zijn met een bouwaanduiding op de verbeelding aangeduid. Aangezien de monumentenwetgeving voldoende bescherming biedt, zijn geen aanvullende regels in dit bestemmingsplan opgenomen.

Voor wat betreft de locatie van de nog op te richten supermarkt aan De Raaphorst/Kerkstraat staat de archeologische waarden de ontwikkeling van dit plan niet in de weg.