direct naar inhoud van 3.1 Archeologie
Plan: Bedrijventerrein De Hoge Woerd
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1783.ABP00000014-vast

3.1 Archeologie

Bestaande situatie

De Cultuurhistorische Hoofdstructuur Zuid-Holland, regio Delfland en Schieland (provincie Zuid-Holland) laat zien dat het plangebied is gesitueerd in een gebied met zeer grote kans op archeologische sporen. Nabij het plangebied is één terrein aanwezig waarvan bekend is dat hier archeologische waarden aanwezig zijn, te weten resten van de hofstede 'De Hoge Woerd'.

In het noordelijke gedeelte van de Woonboulevard is op 9 juli 2002 door RAAP Archeologisch adviesbureau een inventariserend archeologisch onderzoek uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek zijn in dit gebied geen archeologische resten aangetroffen.

Beleid en onderzoek

Als gevolg van de gewijzigde Monumentenwet 1988 (Wet op de Archeologische monumentenzorg) is de bescherming en het behoud van archeologische waarden geregeld. Als gevolg van deze wet wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen. Als gevolg van de gewijzigde Monumentenwet 1988 stellen Rijk en provincie zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed in de bodem moet worden omgegaan. Voor het bestemmingsplan geldt als norm de eis van een goede ruimtelijke ordening. In dat het belang van het archeologisch erfgoed mee dient te tellen bij de beoordeling en afweging van alle bij die goede ruimtelijke ordening spelende belangen. Dit betekent dat in gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar ter zake reële verwachtingen bestaan, dient met (eventueel) aanwezige archeologische waarden rekening te worden gehouden. De bescherming van het archeologisch erfgoed dient in het bestemmingsplan een regeling te krijgen, net als andere in een bestemmingsplan op te nemen en te beschermen belangen.

De beleidsuitgangspunten zijn op rijksniveau neergelegd in onder meer de Cultuurnota 2005-2008, de Nota Belvedère en het Interim-beleid archeologie 2002. Wat de provincie Zuid-Holland betreft, wordt verwezen naar de archeologische waardenkaart van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur Zuid-Holland regio Delfland en Schieland, welke aangeeft dat het plangebied niet is gelegen in een gebied met redelijke tot grote kans of grote tot zeer grote kans op archeologische sporen. Nabij het gebied zijn geen terreinen aanwezig, waarvan bekend is dat er archeologische waarden aanwezig zijn (archeologische monumenten).

Gewenste ontwikkeling

Het betreft een grotendeels consoliderend bestemmingsplan, waarbij de bestaande situatie conform huidig gebruik wordt bestemd. In het gebied worden derhalve geen grootschalige ruimtelijke veranderingen mogelijk gemaakt. Indien gebruik wordt gemaakt van een wijzigingsbevoegdheid dient archeologisch onderzoek te worden verricht.

Conclusie

Voor de gebieden met een hoge archeologische verwachtingswaarde is in dit bestemmingsplan de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' opgenomen.

Vanwege de hoge archeologische verwachtingswaarde (zeer grote kans op archeologische sporen), dient voorafgaand aan eventuele werkzaamheden die dieper gaan dan 30 cm (graven, heien) een verkennend archeologisch bodemonderzoek te worden uitgevoerd door een hiertoe gecertificeerd bureau.