direct naar inhoud van 4.2 Landschap, stedenbouw en economie
Plan: Mölnbekke, Ootmarsum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.OOTBPOUDEHENGEL-0401

4.2 Landschap, stedenbouw en economie

Zoals in de inleiding reeds is opgemerkt, is het gebied van de voormalige houtzagerij Oude Hengel in Ootmarsum geen visitekaartje bij de binnenkomst vanuit de richting Oldenzaal.

Het gebied dat is ingeklemd tussen een open es en de zone waar voorheen de Molenbeek was gelegen, detoneert in de omgeving en vraagt om een sanering en een ruimtelijke en kwalitatieve verbetering van het gebied. Daarom moeten de landschappelijke en stedenbouwkundig ruimtelijke kwaliteitsaspecten in onderlinge samenhang op een creatieve manier gestalte krijgen.

Belangrijk element in het geheel is de molen die zal worden gerestaureerd en de daarbij behorende molenbiotoop. Ook het herstel van de Molenbeek waardoor een ecologische verbinding kan worden gevormd tussen de nog bestaande delen van de beek is een bepalend element.

Het spreekt vanzelf dat restauratie van de molen, het herstel van de beek, de landschappelijke inpassing en het maken van een fraaie landschappelijke en stedenbouwkundige rand van het dorp hoge kosten met zich mee brengt.

Teneinde de genoemde kwaliteit te kunnen realiseren dient in de planontwikkeling rekening te worden gehouden met opbrengsten die, die kwaliteit kunnen bewerkstelligen.

Om die reden is gekozen om naast terugbrengen van de beek, de restauratie van de molen en een goede landschappelijke inpassing, ook te kiezen voor woningbouw in het gebied met twee stedenbouwkundige concepten. Één door middel van geschakelde patioachtige woningen in een blokstructuur rondom de molen en één in een zone aan de rand van de es door middel van het zorgvuldig situeren van een zestal vrijstaande woningen die deels worden ingeschoven in de es.

Gekozen is voor een basisontwerp van een grote kap die bepalend is voor het beeldmerk waaronder diversiteit in architectuur mogelijk is. De woningen zijn zodanig gesitueerd dat de voorzijde aansluit bij het maaiveld aan de molenzijde terwijl de verdieping aansluit op de hoogte van de es. Het hoogteverschil tussen es en maaiveld molen wordt binnen de woning opgevangen en blijft tussen de woningen onderling als esrand beleefbaar.

De Molenbeek wordt in ere hersteld met uitloopzones waardoor er min of meer een nieuw beekdal ontstaat. Deze zone zal ecologisch worden ingericht waardoor een ecologische zone aan de zuidkant van de stad ontstaat.

Tussen de es en de nieuwe beek liggen rondom de molen de patiowoningen die tevens zorgen voor een pleinruimte waarop de molen staat.

Landschappelijk blijft de open es in tact, vanaf de zuidzijde zal een beeld ontstaan van kappen die boven de es uitsteken als "boerderij"daken, zoals die her en der voorkomen in het Twentse landschap, verscholen achter essen.

Op deze wijze zijn landschap, stedenbouw en economie in balans en zullen leiden tot een hoge kwaliteit van wonen, landschap en recreëren.

Recreëren doordat de bebouwing gelegen aan de Oldenzaalsestraat met de bestemming "GD" in het kader van het toerisme samen met de molen een plek zal gaan vormen die een recreatieve betekenis heeft.

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.OOTBPOUDEHENGEL-0401_0008.png"