direct naar inhoud van 1.3 Vigerende regelingen
Plan: Mölnbekke, Ootmarsum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.OOTBPOUDEHENGEL-0401

1.3 Vigerende regelingen

De plannen om nieuwe woningen op te richten en de Molenbeek te herstellen passen niet binnen de geldende bestemmingsplannen. De plannen die momenteel voor het plangebied gelden zijn:

  • Ootmarsum, herziening 1978-1.
  • Buitengebied Denekamp 1994.
  • Buitengebied Ootmarsum 1971.

Op het nieuw te realiseren woongebied is het bestemmingsplan "Ootmarsum, herziening 1978-1" van toepassing. Dit plan is vastgesteld door de gemeenteraad van de voormalige gemeente Ootmarsum op 27 maart 1979 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Overijssel op 3 juni 1980. De nieuwbouw wordt gerealiseerd op gronden met de bestemming "Bedrijfsterrein II" met de aanduiding "machinale houtbewerking" en de bestemmingen "Agrarisch gebied" en "Groene ruimte".

Het geldende bestemmingsplan biedt geen mogelijkheden voor realisatie van de gewenste nieuwbouw. Om de bouw op de onderhavige locatie mogelijk te maken dient een nieuw bestemmingsplan te worden vastgesteld.

Het traject van de Molenbeek dat binnen dit plan geregeld wordt, valt momenteel onder drie verschillende bestemmingsplannen: "Buitengebied Denekamp 1994", "Buitengebied Ootmarsum 1971" en het eerder genoemde "Ootmarsum herziening 1978-1". Binnen een deel van het traject past de realisatie van natuur niet direct binnen de vigerende bestemming. Deze bestemmingen moeten worden omgezet in de bestemming bos en natuur. De beek kan vallen onder de bestemming bos en natuur daarom wordt deze niet specifiek opgenomen met de bestemming water.


Het gebied aan de voet van de Kuiperberg, waar de Molenbeek ontspringt is in het plan "Buitengebied Denekamp 1994" bestemd als agrarisch gebied met landschappelijke waarde De agrarische functie is primair, de landschappelijke waarden zijn hieraan ondergeschikt. Als gevolg van het project zal natuur de primaire functie worden. Het project past niet binnen de bovengenoemde bestemming. De bestemming moet omgezet worden in bos en natuur.


Binnen het bestemmingsplan "Buitengebied Ootmarsum 1971"stroomt de molenbeek op gronden met 3 verschillende bestemmingen . Het gebied binnen het bestemmingsplan Buitengebied van Ootmarsum is bestemd als "agrarisch gebied met grote landschappelijke waarde". Als gevolg van het project vindt natuurontwikkeling plaats. Dit past niet binnen de huidige bestemming. De bestemming moet wijzigen in bos en natuur. Het molenbeekdal nabij het zwembad "de Kuiperberg" is, bestemd als "zwembad". Als gevolg van het project zal het hekwerk behorend bij het zwembad enkele meters uit het beekdal worden geplaatst. Waardoor op een deel van de zonneweide natuurontwikkeling kan plaatsvinden. Natuurontwikkeling past niet binnen de bestemming "zwembad" en dient daar te worden omgezet in de bestemming bos en natuur. De overige grond is bestemd als "natuurgebied". Deze bestemming past binnen de gewenste bestemming voor het project.

Bestemmingsplan Buitengebied 2010

Op 18 februari 2010 is het bestemmingsplan "Buitengebied" vastgesteld door de gemeenteraad van Dinkelland. Het plan gaat naar verwachting in de tweede helft van 2010 in werking treden, waardoor de oude bestemmingsplannen voor het buitengebied komen te vervallen. De bron van de molenbeek ontspringt op grond die bestemd is met de enkelbestemming 'Agrarisch-2' en de dubbelbestemming 'Waarde - ecologie'. Midden door het gebied heeft een strook grond de dubbelbestemming leiding - water. Ten zuiden van het gebied is de waterloop bestemd als water - 2.


De voor "agrarisch-2"aangewezen gronden zijn onder andere bestemd voor: het behoud, het herstel en de ontwikkeling van de landschappelijke, natuurlijke, geomorfologische en cultuurhistorische waarden. Binnen de bestemming 'agrarisch-2' is het middels een aanlegvergunning mogelijk natuur te ontwikkelen tot een aaneengesloten oppervlakte van ten hoogste 1,00 hectare. Natuurontwikkeling met een omvang groter dan 1,00 ha kan enkel worden gerealiseerd via een bestemmingswijziging. Deze wijziging wordt uitsluitend toegepast op gronden gelegen binnen de dubbelbestemming 'waarde-Ecologie'. De wijziging heeft betrekking op nieuwe aaneengesloten gebieden met een oppervlakte groter dan 1,00 ha, dan wel op een nieuw aaneengesloten gebied kleiner dan 1,00 hectare in geval er aaneengesloten wordt bij een groter bestaand aaneengesloten gebied.


De oppervlakte van het gebied waarop, vanuit het project, natuur wordt ontwikkeld is groter dan 1 ha. Deze ontwikkeling past niet binnen de bestemming van de grond in het bestemmingsplan buitengebied 2010.