direct naar inhoud van 3.2 Gemeentelijk/lokaal beleid
Plan: Wonen Holten, Reilinksweg 8
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1742.BPHW2010001-0401

3.2 Gemeentelijk/lokaal beleid

3.2.1 Gemeentelijk Rioleringsplan 2005 -2012 / 2005

De gemeente Rijssen-Holten heeft het Gemeentelijk Rioleringsplan 2005 - 2012 opgesteld. In het Gemeentelijk Rioleringsplan 2005 - 2012 zijn de eisen voor inbreidingslocaties aangescherpt naar 30 mm. Voor de nieuwbouw kan worden aangesloten bij de afkoppeling van de bestaande bouw. Het resterende deel van het hemelwater dat niet kan worden afgekoppeld dient zichtbaar bovengronds te worden aangeboden. Het verschil (20 mm) wordt financieel gecompenseerd doordat een op basis van het Gemeentelijk Rioleringsplan te verrekenen bijdrage wordt geleverd aan het rioolfonds.

Inbreidingslocaties
Bij inbreidingslocaties dient het hemelwater geïnfiltreerd te worden op locatie zelf. Het ontwerpuitgangspunt is dat per vierkante afvoerend verhard oppervlak 30 mm berging gerealiseerd wordt. Indien dit niet gerealiseerd kan worden, bestaat de taak om elders in de omgeving voor compensatie te zorgen.

3.2.2 Beleid stedenbouwkundige toetsing inbreidingslocaties / 2002

Omdat de gemeente Rijssen-Holten regelmatig verzoeken kreeg voor de bouw van woningen binnen een bestaande woonomgeving heeft de gemeente hiervoor een apart beleidsstuk opgesteld. Het beleidsstuk dient er voor om dergelijke initiatieven van ontwikkelaars en particulieren in goede banen te leiden. Het beleid is met name gericht op de stedenbouwkundige toetsing van de inbreidingsplannen. Voor onderhavig bouwplan zijn de volgende uitgangspunten van belang:

  • de kavel ligt in een bestaande woonomgeving;
  • de kavel heeft een minimale breedte van 36 meter voor het realiseren van twee twee-aan-een woningen. Met het aanhouden van deze afstanden is het verantwoord om dergelijke woningen te bouwen;
  • de kavel grenst over de volle breedte aan een openbare weg;
  • de woningen kunnen met de voorgevel in de voorgevelrooilijn van de aangrenzende percelen worden gebouwd.
  • achter de voorgevel heeft de kavel gemiddeld genomen een lengte van minimaal 20 meter om voldoende vrije ruimte achter de woning te garanderen.

Het plangebied voldoet aan alle vijf de uitgangspunten van het gemeentelijke beleid aangaande inbreidingslocaties. Of de nieuwe woningen ook daadwerkelijk in de voorgevelrooilijn van de aangrenzende percelen worden gebouwd staat nog niet vast, middels een afzonderlijke stedenbouwkundige overweging kan namelijk van dit uitgangspunten worden afgeweken. De mogelijkheid om in de voorgevelrooilijn van de aangrenzende percelen te bouwen wordt in elk geval wel in dit bestemmingsplan geboden.