direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied Holten, speelboerderij Landuwerweg, deelplan I
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1742.BPB2012001D1-0401

3.3 Gemeentelijk beleid

In dit kader is vooral het generieke beleid ten aanzien van het buitengebied en het recreatief-toeristische beleid van de gemeente Rijssen-Holten van belang.

3.3.1 Generiek beleid buitengebied

Momenteel wordt binnen de gemeente Rijssen-Holten gewerkt aan de totstandkoming van een nieuw bestemmingsplan Buitengebied. In dat kader is een kadernota voor het landelijk gebied vastgesteld, om de beleidskaders voor het landelijk gebied helder te krijgen. Ook is een voorontwerpbestemmingsplan opgesteld. Het voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied heeft van 4 mei 2011 gedurende 6 weken ter inzage gelegen.

Duidelijk is dat veel belang wordt gehecht aan de economische dragers in het buitengebied.

Het gemeentebestuur erkent daarbij dat de economische dragers van het buitengebied onder druk staan. In veel streken is de landbouw niet meer dé economische drager van het platteland. Dit betekent een meer genuanceerde kijk op de mogelijkheden in het buitengebied. Op bepaalde plekken zijn mogelijkheden voor toerisme en recreatie om zich verder te ontwikkelen. Daarnaast is er veel bedrijvigheid in nijverheid, handel, transport, dienstverlening en zorg. Het gemeentebestuur richt zich op verbreding van de plattelandseconomie met behoud van ontwikkelingsmogelijkheden voor landbouwbedrijven.

3.3.2 Recreatie en toerisme

Op 1 november 2006 is de recreatienota van de gemeente vastgesteld. Hierin is het beleidskader voor de komende 5 jaar weergegeven. Doelstelling voor wat betreft de recreatieve ontwikkelingen zijn groei in de werkgelegenheid en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit door plattelandsontwikkeling en kwaliteitsverbetering van de kernen Rijssen en Holten.

In het uitvoeringsprogramma is aangegeven dat het wenselijk is dat het aantal slecht-weervoorzieningen binnen de gemeente wordt uitgebreid. De gemeente heeft hierbij een faciliterende en regisserende rol.

Geconstateerd is dat in de gemeente een groot tekort is aan slecht-weeraccommodaties voor kinderen tot de leeftijd van 12 jaar. Deze doelgroep wijkt nu uit naar voorzieningen vér buiten de gemeente Rijssen-Holten.

Het voorliggende initiatief van een speelboerderij sluit aan bij het recreatief beleid van de gemeente.

Ook de gekozen locatie, in de directe nabijheid van andere recreatieve voorzieningen, sluit naadloos aan bij de wensen vanuit het beleid. Daarbij komt dat door de nieuwvestiging naast het zwembad Twenhaarsveld een mogelijkheid ontstaat om de aan te leggen parkeervoorziening zowel voor het zwembad als de speelboerderij te benutten. Dit is vanuit praktisch oogpunt goed mogelijk. Het zwembad betreft immers een mooi-weervoorziening; de speelboerderij een voorziening die zeker ook bij minder weer bezoekers trekt.

3.3.3 Landschapsontwikkelingsplan

De gemeente Rijssen-Holten heeft een landschapsontwikkelingsplan (LOP) vastgesteld (december 2007), waarin het landschap van de gemeente en de omgeving wordt beschreven. De landschapsontwikkelingsvisie, een onderdeel ervan, is de schakel tussen gebiedsbeschrijving en uitvoering. Hierin worden keuzes en visies op hoofdlijnen zijn vertaald naar een specifieke deelgebieden.

Het plangebied is gelegen in deelgebied Holter- en Lokerenk en Look.

Opgaven voor het landschap Holter- en Lokerenk en Look

Behoud en versterking van het kleinschalige landschap in combinatie met ruimte voor de aanwezige grondgebonden landbouw en ontwikkeling van recreatie en toerisme staat in dit deelgebied centraal.

De opgaven voor het deelgebied Holter- en Lokerenk en Look zijn:

  • behoud en versterking van het kleinschalige landschap, als inspiratiebron voor landschapsherstel en –ontwikkeling;
  • doorontwikkeling van de grondgebonden landbouw, eventueel in samenhang met recreatie;
  • waterwinning (waterintrek-/waterwingebied) als belangrijke functie in het landschap zichtbaar maken;
  • versterken van de openheid en herkenbaarheid van de Holter- en Lokerenk;
  • verhogen kwaliteit dorpsrand Holten langs de enken en plaatselijk verzachten van de overgang van Holten naar het buitengebied;
  • versterken van de recreatieve relatie tussen Holten en de Holterberg;
  • archeologische waarden, waaronder de Waerdenborch herkenbaar maken en plaatsen in een nieuwe, krachtige context;
  • realisatie van de ecologische verbindingszone tussen de Borkeld en de Holterberg;
  • aanleg van het nieuwe landgoed Look;
  • aandacht voor landschappelijke inpassing van recreatieterreinen;
  • behoud van onverharde en holle wegen; behoud van historische boerderijen en erven, eventueel met behulp van functieverandering.

afbeelding "i_NL.IMRO.1742.BPB2012001D1-0401_0014.png"

Figuur 3.6 Uitsnede Visiekaart LOP (Bron: gemeente Rijssen-Holten)

Visie Holter- en Lokerenk en Look

Dit deelgebied is een echt verwevingsgebied; verschillende functies lopen door elkaar. Er moet ruimte zijn voor recreatie, wonen, landbouw, water, natuur en cultuurhistorie. De mate waarin nieuwe ontwikkelingen de identiteit van het gebied versterken is mede bepalend voor het al dan niet toestaan van nieuwe initiatieven.

In het gebied ligt een waterintrekgebied, dat net als het waterwingebied meer herkenbaar kan worden gemaakt. Ten behoeve van dat waterintrekgebied is een extensiever (landbouwkundig) gebruik wenselijk.

Al deze ontwikkelingen kunnen goed samen gaan en zijn in te passen in de kleinschalige landschappelijk situatie van 1900. Dat betekent herstel van houtwallen en lanen. De kaart van 1900 zal hier als inspiratiebron dienen. Hoofdsoort voor de houtwallen en lanen is de zomereik, maar ook beuken zijn een goede keuze ter afwisseling.

3.3.4 Conclusie toetsing aan gemeentelijk beleid

Geconcludeerd kan worden dat de in dit voorliggende bestemmingsplan besloten ruimtelijke ontwikkeling in overeenstemming is met de gemeentelijke beleidsuitgangspunten van de gemeente Rijssen-Holten. Voor de inpassing van de speelboerderij is een erfinrichtingsplan opgesteld. In dit plan wordt rekening gehouden met het landschapsontwikkelingsplan. Kortheidshalve wordt verwezen naar hoofdstuk 6. De plannen sluiten heel goed aan op het recreatief beleid van de gemeente Rijssen-Holten.