Plan: | Herveld, Hoge Veld |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1734.124HERVhogeveld-ONHE |
Artikel 3 Agrarisch - Bufferzone
In verband met de mogelijkheid van het gebruik van bestrijdingsmiddelen op de naastgelegen gronden is de bestemming 'Agrarisch – Bufferzone' opgenomen. Binnen deze bestemming is agrarisch grondgebruik gewoon toegestaan, maar dient een omgevingsvergunning aangevraagd te worden voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
De groenvoorzieningen met een structureel groen karakter zijn bestemd als 'Groen'. Binnen deze bestemming zijn ook diverse andere functies toegestaan zoals voet- en fietspaden, nuts- en speelvoorzieningen, water en waterberging en een hondenuitlaatplaats. Deze laatste voorziening is echter uitsluitend toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van groen – hondenuitlaatplaats'.
De calamiteitenontsluiting is specifiek op de verbeelding aangeduid door middel van de aanduiding 'specifieke vorm van groen – calamiteitenontsluiting'.
De gronden met deze bestemming zijn bestemd voor tuinen met beperkte bouwwerken, geen gebouwen zijnde zoals erfafscheidingen. Tevens bestaat de mogelijkheid om op deze gronden erkers te realiseren.
Het openbaar gebied met een verkeersfunctie is bestemd als 'Verkeer – Verblijf'. Onder deze bestemming valt bijvoorbeeld ook snippergroen, ten behoeve van de inrichting van het openbaar gebied.
De watergangen aan de oost- en zuidzijde van het plangebied zijn bestemd als 'Water'.
Voor de bestemming 'Wonen' is aansluiting gezocht bij het stedenbouwkundig plan voor het plangebied.
Ter plaatse van de bouwaanduiding 'specifieke bouwaanduiding – VD' kunnen zowel vrijstaande als twee-onder-één-kap – woningen worden gerealiseerd. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding –RY' kunnen uitsluitend aaneengebouwde woningen worden gebouwd.
Het aantal woningen binnen een bouwvlak mag niet meer bedragen dan aangegeven door middel van de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden'.
De maatvoering van aan- en uitbouwen, carports en bijgebouwen is opgenomen in een 'maatvoeringstabel' die als bijlage bij de regels is gevoegd.
Opgemerkt dient te worden dat binnen de woonfunctie onder voorwaarden nevenactiviteiten worden toegelaten, die qua functie ondergeschikt zijn aan de woonfunctie. In dit plan is ervoor gekozen om de mate van publieksaantrekkende werking van de activiteiten als relevant onderscheid te hanteren tussen a) activiteiten die wel gewenst zijn in een woonomgeving en b) activiteiten die 'onder omstandigheden' gewenst kunnen zijn in een woonomgeving. De 'aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteit' is rechtstreeks mogelijk, mits wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. De 'publieksaantrekkende beroeps- en bedrijfsactiviteit aan huis' zijn via een omgevingsvergunning mogelijk.
Het onderscheid richt zich zoals vermeld op het al dan niet publieksaantrekkend zijn van de activiteit. Hierbij is ervan uitgegaan dat een niet-publieksaantrekkende activiteit (geen verkeersaantrekkende werking/ geen parkeerdruk) doorgaans zonder problemen in een woning zal kunnen plaatsvinden. Het betreft activiteiten met een introvert karakter, die inherent zijn aan de woonfunctie, zoals kantoorfuncties en ateliers. Uitgangspunt is hierbij wel dat de activiteit qua aard, omvang en uitstraling dient te passen in een woonomgeving. Dit is van belang om te voorkomen dat activiteiten kunnen plaatsvinden, die weliswaar niet een publieksaantrekkend karakter hebben, maar die niet bij de woonfunctie passen.
De publieksaantrekkende beroeps- of bedrijfsactiviteiten aan huis kunnen wel verkeersaantrekkend zijn. Zij dienen echter kleinschalig te zijn en in de woonomgeving in te passen. Voorbeelden zijn persoonlijke dienstverlening (kapper/ pedicure), medische/ therapeutische dienstverlening en/of ambachtelijke bedrijvigheid.
Artikel 10 Waterstaat - Waterlopen
De dubbelbestemming 'Waterstaat – Waterlopen' is opgenomen ten behoeve van de bescherming van de A-watergang welke aan de oostzijde door het plangebied loopt.